In acest articol va vom prezenta povestea unei fete americane pe nume Sue Palmer. Ea s-a trezit intr-o zi si a inceput sa verse. A asociat varsaturile cu o intoxicatie alimentara.
A vrut sa mearga si sa se culce din nou, dar sotul ei a insistat sa mearga la doctor. Din fericire, Sue l-a ascultat si astazi este in viata.
Sotul lui Sue spune: „Daca s-ar fi dus inapoi sa se culce, nu s-ar mai fi trezit.”
Dupa cum isi aminteste ea, nu era prea ingrijorata, dar cand a aflat ca a
suferit un atac de cord, si-a dat seama ca nu trebuia sa fie dezinteresata. Chiar daca prima electrocardiograma nu a arata ceva grav, doctorii au descoperit ca Sue are nevoie de o interventie chirurgicala imediat.
Dupa ce s-a trezit din anestezie, a aflat ca a suferit un atac de cord. Din fericire, atacul de cord a inceput atunci cand ea era deja in clinica,
deoarece artera coronara s-a blocat pana la 10%,iar in timp ce i se facea electrocardiograma a devenit blocata pana la 70%. Fara o interventie chirurgicala, Sue ar fi murit la ea acasa.
Trebuie mentionat faptul ca simptomele atacului de cord pot fi diferite la femei.
Acestea sunt, in general, moderate si din cand in cand nu exista nici un fel de simptom. Conform statisticilor, motivul prinipal pentru decesul a numeroase femei este infarctul miocardic si aproape 2 din 3 femei mor dintr-o data din cauza unui atac de cord.
Cea mai rea parte este ca nu exista semne deloc.
Cu toate acestea, simptomul major al atacului de cord este durerea in piept, precum si dureri in zona de jos a bratului drept. Insa, numai cateva femei au aceste simptome.
Pentru a preveni atacul de cord, este crucial sa recunoasteti semnele.
Potrivit specialistilor, unul dintre principalele simptome ale atacului de cord este durerea maxilarului sau durerea de dinti.
Un alt semn important este durerea in piept, asa ca acordati-i o atentie deosebita acesteia.
Exista si alte simptome care indica atacul de cord, cum ar fi varsaturi, ameteala, greata, indigestie si alte probleme digestive.
Chemati o ambulanta atunci cand incepeti sa va confruntati cu unele dintre simptomele mentionate mai sus, pentru a va salva viata. Cere-le medicilor o electrocardiograma, deoarece atacul de cord poate aparea, atat la femei, cat si la barbati, indiferent de varsta.
Pentru a preveni atacul de cord, eliminati tigarile si mesele nedorite din dieta dumneavoastra. Acordati multa atentie simptomelor furnizate de corp, astfel incat sa reactionati la timp pentru a putea ramane in viata.
Sursa:www.fhfn.org
Traducerea si adaptarea:Echipa Dr.Andrei Laslau