Timp de multi ani, aspirina a fost considerata solutia principala in ameliorarea simptomelor artritei, iar, in prezent, a ramas etalon pentru masurarea celorlalte analgezice. Aspirina in doze crescute este adesea utilizata pentru reducerea rosetii, inflamatiei si durerilor provocate de artrita. Aspirina in doze mici (1 sau 2 tableta de 325 mg) combate crampele musculare si alte dureri usoare.
Atacul de cord
Administarea zilnica a unei doze reduse de aspirina reduce cu 25% riscul unui infarct. Studiile demonstreaza ca utilizarea regulata a unei doze mici de aspirina in cazul pacientilor care au suferit in trecut un atac de cord, scade considerabil riscul de a mai experimenta un al doilea atac.
Majoritatea expertilor recomanda adultilor o tableta pentru copii sau o doza redusa – o tableta de 81 mg, zilnic. In timpul unui atac de cord acut, mestecarea a 2 tablete de aspirina (325 mg) poate ajuta pacientul sa supravietuiasca suficient timp pentru a se prezenta la camera de garda.
Cum functioneaza?
Interferand cu producerea anumitor chimicale din organism, aspirina regleaza temperatura corpului, amelioreaza durerile si inflamatiile si previne formarea de cheaguri de sange – scazand riscul de dezvoltare a afectiunilor cardiace. Cheagurile de sange se formeaza prin gruparea trombocitelor.
Aspirina blocheaza acest proces de grupare, inhiband producerea de prostaglandine.
Aceasta calitate a aspirinei de a subtia sangele reducand riscul de boli cardiovasculare este totodata si unul dintre motivele pentru care unele persoane nu pot administra medicamentul.
Aspirina poate fi unul dintre cele mai sigure si eficiente medicamente de pe piata, dar, totodata, in anumite conditii, poate avea efecte adverse serioase in cazul persoanelor a caror organism nu o tolereaza: poate afecta stomacul si crea senzatie de voma, agrava ulcerul si cauza hemoragie; in cazul copiilor poate conduce la Sindromul Reye, iar in cazul persoanelor alergice poate declansa soc anafilactic.
Desi administrata sub supravegherea medicului, aspirina in mod cert poate fi eficienta in prevenirea si reducerea riscului dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare, ea nu trebuie considerata un substitut al renuntarii la fumat, exercitiilor fizice sau reducerii nivelului colesterolului. Administrarea aspirinei in acest scop nu trebuie inceputa fara consultul medicului, pentru determinarea avantajelor si potentialelor riscuri.
Memoria
Studiile bazate pe pacienti demonstreaza ca administrarea unei doze reduse de aspirina zilnic, poate incetini sau chiar preveni instalarea dementei si a Alzeimer-ului. Un studiu efectuat in Utah, pe un esantion de peste 300.000 de pacienti, a demonstrat ca administarea de aspirina, advil sau ibuprofen de 4 ori pe saptamana pentru mai mult de 2 ani, reduce riscul de a dezvolta Alzeimer cu 45%.
Conform teoriilor expertilor, Alzeimer este cauzat de inflamatii, efecte pe care aspirina le combate. O alta teorie sustine ca, prin caracteristicile sale anti-inflamatorii, aspirina previne formarea plagilor amiloid, care altereaza memoria.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare===>
This website uses cookies.