Alimentul care stimuleaza inteligenta si sistemul imunitar

Desi branza este frecvent denigrata pentru continutul ridicat de grasimi saturate, o noua cercetare a aratat ca este posibil ca acest preparat alimentar sa nu aiba impactul negativ asupra sanatatii pe care l-am presupus cu totii, informeaza The Telegraph.

Avand in vedere ca niciun nutrient nu este consumat in mod izolat, impactul acestora asupra organismului trebuie intotdeauna studiat in contextul in care este consumat, potrivit unui nou studiu publicat in revista de specialitate American Journal of Clinical Nutrition.

Lucrarea a aratat ca, in ciuda proportiei mari de grasimi saturate, branza nu are efectul negativ asupra colesterolului din sange la care ne puteam astepta.

„Cercetarea demonstreaza in mod clar beneficiile importante pentru sanatate ale branzei pentru prevenirea diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare si a cancerului”, a declarat nutritionistul Arne Astrup de la Universitatea din Copenhaga, citat de cotidianul britanic intr-un articol publicat recent.

insa acesta nu este primul studiu ce sugereaza ca un consum regulat de branza ar putea avea efecte pozitive asupra sanatatii. De la imbunatatirea sistemului imunitar la prevenirea cariilor dentare, The Telegraph rezuma alte sase beneficii surprinzatoare pentru sanatate ale produselor lactate.
Poate preveni cancerul de ficat

Consumul de branza poate preveni dezvoltarea unui cancer la ficat si chiar poate stimula sanatatea acestui organ, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea A & M din Texas. Studiul a constatat chiar ca branzeturile maturate, cum ar fi brie si cedar, au potentialul de a creste speranta de viata cu pana la 25%.

Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste branzeturi contin un compus numit „spermidina”, care se pare ca previne fibroza hepatica si carcinomul hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer la ficat.

„S-a aratat ca reducerea drastica a numarului de calorii consumate, limitarea cantitatii de metionina (un tip de aminoacid gasit in carne si alte proteine) in dieta si folosirea rapamicinei prelungesc cu adevarat durata de viata a vertebratelor’, ‘a declarat Leyuan Liu, profesor asistent la universitatea mentionata.”

Dar a manca mai putin si fara carne nu este o abordare bine primita de populatie in general, in timp ce rapamicina a demonstrat ca suprima sistemul imunitar uman. Prin urmare, spermidina poate fi o abordare mai buna”, a adaugat aceasta.

Stimuleaza sistemul imunitar

Potrivit unui studiu din 2010, consumul unei bucati de branza in fiecare zi ar putea fi benefic pentru sistemul imunitar al persoanelor in varsta.

Autorii cercetarii, de la Universitatea din Turku, Finlanda, au descoperit ca branza probiotica are capacitatea de a preveni deteriorarea sistemului imunitar odata cu inaintarea in varsta.

Oamenii de stiinta sunt voluntari cu varste cuprinse intre 72 si 103 ani care au mancat la micul dejun, timp de patru saptamani, o felie de branza — fie o branza-placebo, fie probiotica Gouda. La sfarsitul perioadei de studiu, cercetatorii au descoperit ca aceia care au mancat branza probiotica au prezentat o imbunatatire clara a sistemului imunitar.

„S-a semnalat ca aportul de bacterii probiotice sporeste raspunsul imunitar prin alte produse si acum am descoperit ca branza poate fi un purtator al aceleiasi bacterii”, a declarat principalul autor al studiului, profesorul Fandi Ibrahim, citat de Agerpres.

„Am demonstrat ca aportul obisnuit de branza probiotica poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si ca includerea acesteia intr-o dieta regulata poate ajuta la imbunatatirea raspunsului imunitar al unei persoane in varsta la provocarile externe”, a adaugat acesta.

Creste speranta de viata

in 2015, un studiu a sugerat existenta unei legaturi intre consumul de branza si o viata lunga si sanatoasa.

Oameni de stiinta de la Universitatea Aarhus din Danemarca au studiat motivul pentru care francezii tind sa aiba o viata lunga si sanatoasa, in ciuda consumului de alimente bogate in grasimi saturate, fenomen cunoscut ca „paradoxul francez”.

Articolul continuă după reclame

Francezii se bucura de o incidenta scazuta a bolilor coronariene si de o speranta medie de viata de 82 de ani, in timp ce consuma pana la 23,9 kg de branza in fiecare an. Prin comparatie, in cazul britanicilor, care consuma 11,6 kg de branza in fiecare an, s-a constatat o incidenta dubla a bolilor cardiovasculare, iar speranta lor de viata este de 81 de ani.

Hanne Bertram, cercetator stiintific in domeniul alimentar la universitatea citata, a comparat probele de urina si fecale provenite de la 15 barbati ale caror diete contineau branza si lapte sau au avut o dieta cu unt, dar nu si alte produse lactate.

Bertram a constatat ca cei ale caror regimuri contineau branza au avut un nivel ridicat de acid butiric, un compus care a fost legat de obezitate redusa si metabolism mai mare.

Aceste rezultate „sugereaza un rol pentru microbii intestinali si intaresc legatura dintre branza si paradoxul francez”, a afirmat Bertram.

Previne cariile dentare

in plus fata de periajul regulat, se pare ca si consumul de branza ar putea face bine dintilor.

Un studiu din 2013 publicat de Academia de Stomatologie Generala din America a constatat ca branza nu numai ca face gura mai alcalina (ceea ce reduce nevoia de tratament dentar), ci si creeaza o pelicula de protectie in jurul dintilor.

Cercetatorii au impartit 68 de copii in trei grupuri. Un grup a fost rugat sa manance o portie zilnica de branza, altul sa consume o portie zilnica de iaurt fara zahar, iar cel de-al treilea — sa bea un pahar de lapte in fiecare zi.

Ei au masurat nivelurile de pH atat inainte, cat si dupa test si au descoperit ca cei care au mancat branza au prezentat o crestere „rapida” a nivelului de pH, in timp ce subiectii care au mancat iaurt si au baut lapte nu au prezentat nicio schimbare.

„Cu cat nivelul pH-ului este mai mare de 5,5, cu atat este mai mic riscul de a dezvolta carii”, a declarat principalul autor al studiului, Vipul Yadav.
Ajuta la scaderea in greutate

In 2009, un grup de cercetatori australieni a sustinut ca o dieta bogata in produse lactate, cum ar fi branza, poate ajuta persoanele supraponderale sa piarda in greutate.

Cercetatori de la Universitatea de Tehnologie Curtin din Perth au cerut unui grup de 40 de voluntari sa inceapa o dieta redusa in calorii si altui grup sa manance mai mult branza, iaurt si lapte cu continut scazut de grasimi.

Ei au descoperit ca cei care au consumat intre trei si cinci portii de produse lactate pe zi au pierdut cea mai mare greutate. Ei aveau, de asemenea, presiunea sangvina mai scazuta, mai putina grasime abdominala si si-au „imbunatatit semnificativ” sansele de a evita boli de inima si diabet.

„Multi oameni cred ca, atunci cand incearca sa piarda in greutate,produsele lactate sunt alimentele cheie pe care trebuie sa le elimine din dieta lor deoarece sunt bogate in grasimi”, a remarcat cercetatorul principal al studiului, dr Wendy Chan.

Dar acest studiu a aratat ca atunci cand incearca sa slabeasca, oamenii pot beneficia de fapt din cresterea cantitatilor de lactate pe care le consuma, atat timp cat in timpul perioadei de pierdere in greutate aportul total de energie este mai mic decat nevoile lor.

„Aceasta va ajuta la reducerea tensiunii arteriale si, de asemenea, va duce la o pierdere mai mare a grasimii totale abdominale, astfel incat se va pierde in greutate mai mult din jurul burtii”, a adaugat cercetatoarea.

Stimuleaza inteligenta

Branza este tinta multor critici, dar unele cercetari sugereaza ca acest produs ar putea fi benefic pentru cresterea inteligentei.

Un studiu din 2012 realizat de cercetatori americani si australieni au descoperit ca persoanele care consuma cu regularitate lactate, precum branza, lapte si iaurt, au rezultate mai bune la testele de inteligenta decat cei care nu consuma niciodata astfel de produse.

Studiul a implicat 900 de barbati si femei, carora cercetatorii le-au cerut sa treaca printr-o serie de provocari cognitive care le-au testat memoria vizual-spatiala, verbala si de lucru.

Ei au constatat ca cei care au obtinut cele mai bune rezultate consumau in mod regulat si cele mai multe produse lactate.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook