Pe marginea rolului alimentatiei in ceea ce priveste preventia cancerului si chiar rolul terapeutic al unor alimente s-au iscat dispute aprinse intre reprezentantii mediului academic si adeptii terapiilor naturiste.
Nu in ultimul rand, acest aspect a fost si este un subiect extrem de dezbatut si analizat in mediul online facand din alimentatie un element mai important adeseori chiar decat cancerul insusi.
De-a lungul timpului, au fost studiate mai multe surse alimentare pentru a identifica eventuale cresteri ale riscului de cancer asociate consumului anumitor alimente precum si eventualul efect profilactic dat de consumul altor alimente.
Analiza a inclus diverse tipuri de alimente sau componente ale unor alimente cum ar fi:
alimente de origine vegetala inclusiv compusi fitochimici de genul:
carotenoizi, prezenti in vegetale rosii, portocalii sau galbene
polifenolii, identificati in ierburi, condimente, ceaiul verde, mere, capsuni, zmeura, fructe de padure
allium, regasit in usturoi, ceapa, praz, arpagic
antioxidanti de tipul seleniului, beta carotenului sau vitaminelor C si E
vitamine si minerale de tipul calciului, vitaminei D si vitaminelor din grupul B
fibre
proteine
Identificarea unor legaturi specifice intre consumul anumitor alimente si cancer este fara indoiala dificila. Provocarile sunt multiple si cuprind cel putin 4 aspecte:
aspectul preventiv al anumitor principii alimentare, lucru de netagaduit
majoritatea populatiei consuma o varietate de alimente care pot interactiona
efectele consumului anumitor elemente alimentare sunt dependente de cantitatea ingerata
maniera de preparare a alimentelor poate influenta eventualul efect benefic sau detrimental
Alimentele de origine vegetala
Foarte probabil, atat consumul de fructe cat si de legume proaspete sau putin prelucrate termic protejeaza impotriva aparitiei diverselor cancere cum ar fi cancerele sferei ORL, esofag, stomac, colon, pulmon, pancreas sau prostata. Acest lucru se datoreaza, foarte probabil, cumulului de agenti fitochimici prezenti in legume si fructe care conlucreaza in vederea scaderii riscului de cancer fie prin actiune la nivel endocrin, cu reglarea secretiilor hormonale asa cum este scaderea nivelului de estrogen, fie prin actiune directa de scadere a cresterii celulelor neoplazice, fie prin efect antiinflamator.
Cercetarile in privinta rolului preventiv al alimentelor de origine vegetala au fost facute sistematic pe mai multe categorii. Dintre acestea, cateva s-au remarcat in mod special, si anume:
CITESTE CONTINUAREA PE PAGINA URMATOARE===>
This website uses cookies.