Cunoscute sub denumirea stiintifica Citrus Limon, lamaile sunt printre cele mai populare citrice din lume.
Ele cresc in lamai si sunt un hibrid intre citronul original si lime. Lamaile au un gust foarte acru si nu sunt, de obicei, consumate ca fructe intregi.
Ele sunt consumate in felii mici, ca garnitura, iar sucul lor este adesea folosit pentru a oferi un gust acru. Lamaile sunt un ingredient cheie in limonada.
Lamaile sunt o mare sursa de vitamina C si fibre, si contin multi compusi din plante, minerale și uleiuri esentiale.
Lamaile scad riscul de boli de inima, cancer si pietre la rinichi.
Informatii nutritionale
Lamaile contin foarte putine grasimi si proteine. Sunt alcatuite in principal din carbohidrati (10%) si apa (88-89%). O lamaie mica are aproximativ 20 de calorii.
Elemente nutritive/ 100 g lamaie fara coaja:
– 1.1 g proteine
– O.3 g lipide
– 9.32 g carbohidrati
– 2.8 fibre
– 2.5 zaharuri
– 26 mg calciu
– 8 mg magneziu
– 138 mg potasiu
– 53 mg vitamina C
– 11 ug acid folic
– 0.15 vitamina E
Carbohidrati – compusi in special din fibre si zaharuri simple cum ar fi glucoza, fructoza si zaharoza.
Fibre – principala fibra este pectina. Fibrele solubile, cum ar fi pectina pot scadea nivelul de zahar din sange prin incetinirea digestiei zaharului si amidonului.
Fibrele alimentare sunt o parte importanta a unei diete sanatoase si aduc numeroase beneficii pentru sanatate.
Lamaile contin aproximativ 10% carbohidrati ce constau in fibre solubile si zaharuri simple.
Vitaminele si mineralele din lamai
Vitamina C: O vitamina esentiala cu efect antioxidant; importanta pentru functionarea sistemului imunitar si a sanatatii pielii.
Potasiul: O dieta bogata in potasiu poate scadea nivelul tensiunii arteriale si are efecte pozitive asupra sanatatii cardiovasculare.
Vitamina B6: implicata in transformarea alimentelor in energie.
Lamaile sunt foarte bogate in vitamina C si sunt o sursa de potasiu si vitamina B6.
Alte componente ale lamailor
Compusii din plante sunt substante bioactive naturale din plante ce prezinta beneficii puternice pentru sanatate. Compusii din plante intalniti in lamai, și alte fructe citrice, pot avea efecte benefice asupra cancerului, a bolilor cardiovasculare si a inflamatiei.
Principalii compusi din plante regasit in lamai:
Acid citric: mai abundent acid organic cel din lamai ce poate preveni formarea pietrelor la rinichi.
Hesperidina: Un antioxidant care poate fortifica vasele noastre de sange si poate preveni ateroscleroza.
Diosmina: Un antioxidant care este utilizat in unele medicamente pentru sistemul circulator;
imbunatatette tonusul muscular si reduce inflamatia cronic in vasele de sange.
Eriocitrin: Un antioxidant care se gaseste in coaja de lamaie si suc.
D-limonen: Se gaseste in principal in coaja de lamaie.
Este componenta principala a uleiurilor esentiale de lamaie, si este responsabil in mirosul distinct al lamailor; poate ajuta la calmarea arsurilor gastrice si a refluxului gastro-intestinal.
Multi dintre compusii din plante nu se gasesc in sucul de lamaie, de aceea este recomandat sa manance fructul intreg pentru un beneficiu maxim.
Lamaile contin compusi de plante care ofera diverse beneficii pentru sanatate. Acestea includ acid citric, hesperidina, diosmin, eriocitrin si D-limonen.
Beneficiile lamailor asupra sanatatii
Citricele, inclusiv lamile, sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sanatate.
Acest lucru se datoreza vitaminelor si continutului de fibre, precum si compusilor din plante din aceste fructe.
Sanatatea Cardiovasculara. Bolile cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral se numara printre cele mai frecvente de deces.
Fructele bogate in vitamina C reduc riscul bolilor cardiovasculare reduse.
Nivelurile scazute de vitamina C in sange aduc un risc crescut de accident vascular cerebral, mai ales pentru cei care sunt supraponderali sau au hipertensiune arteriala.
Aportul de fibre din fructele citrice scade nivelul colesterolului din sange, iar uleiurile esentiale din lamai pot preveni oxidarea colesterolului. Studii recente arata ca hesperidina si diosmina pot avea efecte benefice asupra unor factori de risc major pentru bolile de inima.
Prevenirea pietrelor la rinichi. Acidul citric din lamai creste volumul de urina, ceea ce poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi. Unele studii au aratat ca sucul de lamaie si limonada pot fi eficiente in prevenirea pietrelor la rinichi.
Prevenirea anemiei. Anemia este adesea cauzata de un deficit de fier si este frecventa la femeile aflate in pre-menopauza. Lamaile contin cantitati mici de fier, dar ele sunt o mare sursa de vitamina C si de acid citric care pot creste absorbtia fierului din alte alimente.
Pentru ca lamaile poate spori absorbtia fierului din alimente, acestea pot ajuta la prevenirea anemiei.
Cancer. Lamaile pot ajuta la reducerea riscului mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san. Acest lucru se datoreaza in principal compusilot din plante, cum ar fi hesperidina si d-limonenul.
Lamaile poate reduce riscul de boli de inima si cancerul, ajuta la tratarea anemiei si previn formarea pietrelor la rinichi.
Apa cu lamaie
Fie ca e calda, fie ca e rece, multe persoane consuma apa cu lamaie de cateva ori pe zi.
Ae stroarce zeama de la 1/2 – 1 lamaie intr-un pahar cu apa. Apa potabila cu lamaie proaspat stoarsa poate avea multe beneficii de sanatate.
Apa cu lamaie este o sursa bogata de vitamina C si compusi de plante, care pot îmbunatati functia imuna, protejeaza impotriva diferitelor boli si creste absorbtia fierului.
Acidul citric din lamai scade riscul de pietre la rinichi prin diluarea lor in urina si crete volumul de urina. Pectinele din pulpa pot induce senzatia de satietate si hranesc bacteriile bune din intestine, promovand sanatatea si scazand riscul de boli.
In plus, aroma de lamaie derivata din uleiurile eseniale dimineaza stresul si imbunatateste starea de spirit.
Limonada ar trebui sa aiba aceleasi beneficii, insa aveti grija la cantitatea de zahar adaugat caci acesta este extrem de nociv.
Apa cu lamaie potabila poate reduce stresul, spori functia imuna, ajuta la prevenirea anemiei, reduce riscul de pietre la rinichi si dene protejeaza de mai multe boli.
Curatenie. Lamaile sunt un produs eficient de curtare datorita capacitatii lor de a dizolva grasimi, precum si aromei lor racoritoare.
Efecte adverse. Lamaile sunt in general bine tolerate, dar fructele citrice pot provoca reacii alergice anumitor persoane. Ele pot provoca iritatii ale pielii la persoanele cu dermatita. Lamaile sunt destul de acide, de aceea, consumate in exces, pot afecta smaltul dentar.
Concluzie
Lamaile sunt un fruct revigorant care nu este de obicei consumat intreg, ci mai degraba in felii sau adaugate la produsele alimentare si bauturi pentru aroma lor aparte.
Ele sunt o sursa excelenta de vitamina C, fibre solubile si compusi din plante, toate acestea oferind multe beneficii sanatatii.
SURSA: authoritynutrition.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau
This website uses cookies.