Greseli pe care le faci in dieta si iti saboteaza slabitul
Se intampla deseori sa facem tot ceea ce ne sta in putinta pentru a pierde in greutate. Tinem dieta, facem, sport, dar kilogramele nu vor sa dispara si pace.
Pamela Wartian, autoarea cartii „De ce nu slabesti” spune ca greutatea poate avea mici fluctuatii si ca uneori eforturile pe care le facem nu sunt de ajuns. Iata ce a descoperit specialista.
1. Nu bem sufiecienta apa. Consumul de apa este crucial in slabit caci inhiba apetitul si ne ajuta sa mancam mai putin.
In plus, deshidratarea impiedica buna functionare a rinichilor si corpul incepe sa suprasolicite ficatul. Astfel, grasimile consumate raman stocate in organism in loc sa fie procesate si eliminate.
Un alt lucru ce trebuie mentionat est ca atunci cand introducem foarte multe fibre in dieta, trebuie sa crestem si consumul de apa, altminteri ne vom imbolnavi de constipatie.
Se recomanda sa consumam apa echivalentul a jumatate din greutatea noastra, mai ales daca facem mult sport.
2. Nu consumam suficiente proteine. Potrivit mai multor studii, consumul de proteine ajuta la scaderea in greutate datorita faptului ca acestea ofera o rapida satietate, mancam mai putin si, in plus, proteinele ajuta la pastrarea muschilor in timp ce pierdem din grasime.
Doctorii spun ca organismul nostru metabolizeaza mult mai bine proteinele decat carbohidratii sau grasimea, asadar prin consumul mai mare de proteine, vom arde mai multe calorii.
Numarul de proteine pe care trebuie sa le consumam zilnic tine de organismul fiecaruia, insa se recomanda, in cazul femeilor, intre 40 si 80 de grame de proteine pe zi.
Acestea pot veni de la 2 oua (13 grame) si iaurt grecesc (18 grame) pentru micul dejun. Pentru pranz si cina se recomanda carnea de pui (25 de grame) sau carnea de peste (22 de grame), fasole (15 grame) sau linte (18 grame). Ca gustare puteti incerca o mana de migdale.
3. Va pretreceti toata ziua pe scaun, in fata biroului. Chiar daca v-ati propus sa faceti sport o ora in fiecare zi, insa, restul timpului vi-l petreceti asezati la birou, riscati sa va sabotati lupta cu kilogramele.
Statul pe scaun pentru mai multe ore impiedica organismul sa slabeasca pentru ca se inhiba enzimele numite lipaze. Se recomanda ca dupa fiecare ora petrecuta pe scaun sa va ridicati si sa va plimbati 2 minute.
Daca vreti sa va asigurati ca faceti mai multa miscare fara sa depuneti un efort aparte, mergeti mai mult pe jos, urcati pe scari, parcati masina mai departe de destinatie si asa mai departe.
4. Nu va numarati portiile. Este bine sa va calculati rata metabolica. O puteti face online pe site-ul urmator fitnessmagazine.com/weight-loss/bmr
Site-ul va permite sa introduceti informatii legate de stilul vostru de viata, ce fel de activitate fizica aveti, moderata sau nu, si in functie de asta sa va determinati numarul de calorii ce trebuie consumate in fiecare zi.
Dupa aceea, in functie de rata metabolica, va va fi mult mai usor sa stiti ce si cat sa consumati in fiecare zi, si in functie de cat de multa miscare ati facut in ziua respectiva.
5. Faceti sport in mod regulat. Mai ales oamenii care se apuca recent de sport considera ca dupa o ora de munca la sala au capatat dreptul de a manca mai mult si chiar au impresia ca li se face foame. Este doar o impresie!
Michele Olson, doctor si specialist in nutritie la Centrul de Fitness de la Universitatea Auburn din Montgomery, Alabama, ne informeaza ca atunci cand facem sport in mod regulat, corpul asimileaza foarte multa apa care se va vedea atunci cand ne vom urca pe cantar.
Specialista ne recomanda sa crestem cantitatea de apa consumata pentru a impiedica deshidratarea si pentru a preveni retentia de apa.
6. Te stresezi prea mult. Oamenii care se streseaza simt nevoia sa manance mai mult din cauza secretiei de cortizol, hormonul stresului. Cortizolul stimuleaza apetittul si creste productia neuropeptidei Y din creier, o substanta chimica ce stimuleaza pofta de carbohidrati.
Din pacate, chiar si atunci cand nu mancam, stresul impiedica procesul de slabire intrucat cortizolul incetineste metabolismul si mentine neclintita grasimea acumulata la nivelul abdomenului.
Pentru a nu ajunge victima stresului, aveti grija sa va relaxati cat mai mult alegandu-va activitati care va fac placere si va destind
7. Va cantariti prea des. Daca veti urma indicatiile de mai sus, veti observa ca va fi mult mai usor sa pierdeti in greutate. Evitati sa va cantariti prea des.
Multi dintre noi vor rezultate imediate si cand cantarul nu ne arata ceea ce vrem sa vedem, incepem sa ne stresam, se secreta cortizol si intram apoi in povestea detaliata la punctul anterior. Cantariti-va o data pe saptamana si o sa observati ca surplusul de grasime incepe sa se topeasca de la sine.
SURSA: www.fhfn.org
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau.
This website uses cookies.