Lumea a auzit prima data despre spirulina acum cativa ani. S-a considerat la inceput că este praful miraculos verde al mării și arma secretă a aztecilor.
Astăzi știm că spirulina oferă tone de proteine pentru vegani și vegetarieni. Este, de asemenea, bogat in antioxidanti importanti, enzime, vitamine si minerale.
În plus, conține de două ori mai multe substanțe nutritive decât 5 porții de fructe și legume proaspete.
Deci, ce face spirulina atat de speciala?
Este de fapt o cianobacterie sau o alge albastră-verde, explică experții. Spirulina și-a luat numele după culoarea sa strălucitoare. Majoritatea pigmenților săi sunt biodisponibili și sănătoși, în special beta-caroten și clorofila.
Algele produc oxigen prin fotosinteză, ceea ce o face destul de asemănătoare cu plantele ce cresc la suprafata. Este, de asemenea, plin cu multe substante nutritive benefice.
Unde au fost întâlnite prima oara cianobacteriile?
Astăzi, le găsim peste tot, inclusiv in oceane, apa proaspătă, sol umed, roci umede în deșerturi, roci și sol goale și chiar și rocile din Antarctica.
Procentul mare de spirulina comercializată în țara noastră este extrasă de pe țărmurile din Hawaii și America de Sud.
Ulterior, se vinde sub formă de pulbere, pilule și fulgi. Este pur sau combinat cu alte ingrediente.
Beneficii
Spirulina are aproape 60% proteine, fiind o alternativă excelentă la sursele de proteine din carne. Nutriționiștii spun că este una dintre puținele surse de plante ale vitaminei B-12.
Așa cum poate stiti, vegetarienii nu au această vitamină în dieta lor. Spirulina conține ALA (omega-3), LA (omega-6), GLA (reduce inflamația) și DHA (componenta principală a creierului). Aceste lipide sănătoase au multe roluri importante.
Un gram de spirulina conține:
3.100% mai mult beta-caroten (vitamina A) decât morcovii
5.500% mai mult fier decât spanacul
600% mai multă proteină decât tofu
280% mai mulți antioxidanți decât afinele
Algele albastre-verzi conțin vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (nicotinamina), B6 (piridoxina), B9 (acidul folic), C, D si E.
Sunt o sursă excelentă de potasiu, calciu, crom, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu și zinc.
Beneficii suplimentare:
Ameliorează alergiile
Îmbunătățește imunitatea
Reglează tensiunea arterială
Normalizează colesterolul
Previne cancerul
Stimulează bacteriile prietenoase din intestine
Reduce riscul de cataractă și degenerarea maculară legată de vârstă
Oferă un potențial puternic antiinflamator și antimicrobian
Oferă o mare activitate antivirală împotriva HIV, herpesului și hepatitei
Întărește rezistența la insulină
Previne deteriorarea ficatului cauzată de medicamentele chimice
Cel mai bun mod de a folosi spirulina
Puteți doar să înghițiți o pilula sau să adăugați o lingură de pudra de spirulina unei bauturi hranitoare. Nutriționiștii sugerează să consumați mici cantități la început, deoarece gustul spirulinei este un pic dulce, iar unii nu il pot suporta usor. Spirulina este disponibilă și ca pulbere de proteine ambalată în prealabil.
Iată un truc bun de încercat:
Adăugați o lingură de pulbere de spirulină într-o pungă de popcorn și amestecați. Pentru aroma maximă, adăugați praf de usturoi dupa gust și amestecați din nou.
Atenție: Nu alegeți alge aleatoare din iazul local, pentru că puteți ingera din greșeală specii non-comestibile, punându-vă sănătatea în pericol.
Sursa: www.healthyfoodhouse.com
This website uses cookies.