Unul dintre cele mai sanatoase alimente si utile organismului uman este urda, un tip de branza care se obtine ca urmare a fierberii zerului din laptele de oaie dupa ce s-a preparat casul.
Urda este de fapt cea mai slaba branza, cu 8 pana la maxim 12% grasime saturata.
Ea mai contine proteine de calitate superioara, vitamine, dar si cateva minerale esentiale pentru sanatatea corpului uman.
Expertii in nutritie o recomanda deoarece contine putina cazeina, aceasta fiind o proteina din lapte care nu poate fi digerata corect de tubul digestiv al omului.
Acest tip de branza este indicat intr-un regim de slabire, indiferent care este acesta. Urda poseda in compozitia sa mai multi minoacizi care scad masa grasa si o cresc pe cea musculara, asa ca este foarte indicata in diete.
Se recomanda consumul urdei de 4-5 ori pe saptamana, deoarece ea poate da foarte repede senzatia de satietate, posedand o densitate nutritionala destul de ridicata.
Este indicat ca urda sa fie consumata la micul dejun, la ora 10 sau la ora 17, in intervalele in care glicemia scade, in mod natural.
Urda are putine grasimi, cam de 4 ori mai putine decat telemeaua, astfel incat se recomanda si celor care au hipercolesterolemie. De asemenea, trebuie sa stiti ca aceasta contine aminoacizi cu sulf care fac foarte bine ficatului, ajutand-ul sa se regenereze, insa este benefica si pentru rinichi.
De aceea, suferinzii de afectiuni hepatice si renale ar trebui sa consume zilnic urda sau preparate pe baza de urda
5 motive pentru a consuma urda mai des.
Are foarte putina cazeina
Urda este un produs valoros deoarece nu contine aproape deloc cazeina, proteina majoritara din lapte care nu poate fi digerata corect de tubul digestiv al omului.
Este utila in dietele de slabire
Urda este recomandata intr-un regim de slabire, indiferent care este acesta. „Urda are in compozitie aminoacizi care scad masa grasa si o cresc pe cea musculara.
Prin urmare, este ideala in curele de slabire”, explica dr. Gheorghe Mencinicopschi, care recomanda consumul urdei de 4-5 ori pe saptamana.
Urda ca si aliment da rapid senzatie de satietate, pentru o lunga perioada de timp, avind o densitate nutritionala mare.
Specialistii recomanda ca urda sa fie consumata la micul dejun, la ora 10 sau la ora 17, in intervalele in care glicemia scade, in mod natural.
Mareste masa musculara
Urda contine aminoacizi ramificati, ce construiesc fibra musculara. De aceea, ea este indicata copiilor, pentru a le ajuta cresterea, si persoanelor care depun eforturi fizice intense.
Protejeaza ficatul
Aminoacizii cu sulf din urda sunt benefici pentru ficat – il protejeaza si il ajuta sa se regenereze, dar si pentru rinichi, motiv pentru care bolnavii cu afectiuni hepatice si renale ar trebui sa consume zilnic urda.
Recomandata celor cu colesterol crescut
Ca urmare a faptului care mai putine grasimi – de patru ori mai putina decat telemeaua, ea este recomanda persoanelor cu hipercolesterolemie.
Cum asociem corect urda
Nutritionistii recomanda urda in combinatie cu mararul. Se poate adauga un praf de sare si poate fi combinata, de asemenea, cu alte legume: ardei gras, castravete sau rosie.
Specialistii nu recomanda amestecul dintre urda si preparate din carne, pentru ca ele contin tipuri diferite de proteine, ce se digera greu, impreuna. Nici asocierea cu glucide nu este prea potrivita.
Sursa: sanatate.bzi.ro
This website uses cookies.