Sunt foarte multe femei care, de-a lungul vietii active sexual experimenteaza aceasta patologie. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate a spus pentru Doctorul Zilei care sunt simptomele si ce trebuie sa faci in cazul ranilor de pe colul uterin.
In primul rand, ranile pe col apar din pricina unor infectii genitale netratate la timp sau corespunzator. Mai este posibil sa apara din pricina unor manevre invazive asupra colului uterin, asa cum este cazul chiuretajelor repetate, de exemplu.
Un sterilet necorespunzator montat poate provoca rana pe colul uterin. De cele mai multe ori, ranile de pe colul uterin nu prezinta nici un fel de simptome. Mai ales daca este vorba despre cele aparute de putina vreme. Cele care deja s-au cronicizat pot avea ca simptome usturimi in timpul actului sexual, sangerari, dureri lombare si menstruatii abundente.
De aceea, este important ca orice femeie sa efectueze controlul medical anual la medicul ginecolog, chiar daca nu prezinta nici un fel de simptom ingrijorator. Cervicita cronica este mai greu de tratat si poate duce in timp la complicatii, cum ar fi transformarea leziunilor benigne in unele maligne si aparitia, in felul acesta, a cancerului de col uterin.
Ranile pe col sau cervicitele sunt diagnosticate in timpul controlului ginecologic. Cel mai bine sunt observabile cu ajutorul colposcopiei, iar atunci cand exista vreo suspiciune, in timpul colposcopiei se poate efectua si biopsia de pe tesutul care prezinta suspiciune.
Colposcopia este o procedura minim invaziva, prin care se introduce in vagin o lampa speciala ce are menirea de a mari de cateva ori zona afectata de rana pe col, pentru o mai buna vizualizare. Nu este o operatiune dureroasa si nu prezinta nici un fel de efecte adverse, se efectueaza fara anestezie si nu necesita pregatire prealabila.
De asemenea, in diagnosticul ranii de col, de utilitate este si testul Babes Papanicolau, pentru analizarea posibilelor modificari celulare. Este bine de stiut ca, din pricina modificarii secretiilor vaginale, o rana pe col poate sa duca la infertilitate, pana la rezolvarea problemei.
Daca rana este depistata la timp, se incearca tratarea ei local, cu ovule interne specifice. Este necesara o reevaluare dupa terminarea tratamentului, pentru a vedea daca rana s-a remis complet sau nu. In cazul in care acest lucru nu s-a intamplat, atunci este nevoie de tratament chirurgical, pentru indepartarea tesutului afectat prin intermediul operatiei. Daca la efectuarea testului Babes Papanicolau sunt evidentiate celule pre-maligne, atunci este indicata direct rezectia pentru tratamentului ranii.
Un alt lucru care trebuie stiut este faptul ca tratarea unei rani pe col nu previne aparitia alteia. De aceea, asa cum spuneam mai sus, examenul ginecologic anual este important, impreuna cu un comportament corect igienic-sanitar si sexual.