Pentru ca numarul de tembeli pe centimetru patrat de spatiu virtual este in crestere, si pentru ca am fost intrebat de nenumarate ori de ce poti manca atata grasime animala.
Si pentru ca oricum, indiferent ce voi zice, voi scrie, si voi face, tot ma vor injura unii, am decis sa postez si aceasta informatie, in special pentru desteptii care inca mai cred ca grasimea saturata animala este rea.
O sa spun foarte simplu – colesterolul total considerat singur este irelevant.
Poti avea colesterolul total mic si sa crapi de infarct.
La acest moment sunt multipli factori ai aterosclerozei si bolii cardiace, dupa cum le spune LEF.ORG, iar eu o sa incerc sa ii enumar :
1) nivel crescut de colesterol total
2) nivel crescut de LDL colesterol
3) nivel crescut de LDL oxidat
4) nivel scazut de HLD colesterol
5) nivel crescut al glucozei in sange
6) nivel crescut al homocisteinei
7) exces al insulinei
8) nivel scazut al testosteronului liber
9) nivel scazut de omega-3 ( EPA/DHA )
10) nivel crescut de proteina-C reactiva
11) hipertensiunea
12) vitamina K scazuta
13) deficit de oxid nitric
14) exces de fibrinogen
15) exces de estrogen
16) deficit de vitamina D
17) nivel crescut de trigliceride.
Totodata, colesterolul total este, repet, irelevant.
Depinde foarte mult de HDL-colesterol. Daca ai un HDL mare, ai o protectie eficienta la un colesterol mare.
Poza dezvaluie mai multe.
Este motivul pentru care multiple studii au aratat ca scaderea prea mare a colesterolului s-a asociat cu o mortalitate semnificativa.
Smecheria este sa maresti HDL-colesterolul.
Acum, ghiciti ce. Grasimile saturate animale mult hulite ( ou, unt, branza etc ) cresc colesterolul total, cresc HDL si cresc si LDL, dar in cazul LDL este un tip special de lipoproteina, mai ‘ fluffy ‘, care protejeaza colesterolul de oxidare.
In schimb, grasimile vegetale hidrogenate ( margarinele, dar si tot ce inseamna zaharoase, fainoase, patiserie, cofetarie, in care se gaseste combinatia cea mai daunatoare posibila – grasimi vegetale hidrogenate, glucoza, fructoza)
Cresc remarcabil colesterolul total, scad HDL, cresc LDL colesterolul, dar il cresc prin generarea de particule mici si dense si foarte usor oxidabile, deci foarte aterogene.
Long story short – s-a recomandat inlocuirea unei grasimi ‘ potential ‘ periculoase cu una MORTALA.
Unde mai pui ca fructoza creste direct trigliceridele, ca aceasta combinatie este profund inflamatorie, ca este consumata de un om sedentar ( care are practic si ceilati factori de risc ), ca este scumpa si toxica, si ca ii auzi pe unii si pe altele la TV ca pot tine dieta cu prajituri, deci dezinformarea este MAXIMA.
Si ca sa terminam odata cu mitul grasimilor saturate o sa mai spun asa – orice cura de slabire / dieta inseamna arderea grasimilor saturate animale din sunca ta proprie si personala.
Doar nu isi imagineaza cineva ca organismul uman este atat de idiot incat sa stocheze o otrava pe care o poate folosi pentru energie atunci cand conditiile de mediu sunt potrivnice alimentarii ( nu gaseste hrana ).
Totodata, arderea grasimilor se produce prin LIPOLIZA SI KETOZA, indiferent care este modul prin care s-au produs aceste fenomene.
LONG STORY SHORT – cand slabesti din grasime, slabesti prin dieta KETO, chiar daca nu stii ca se numeste asa.