Daca va pasa de modul in care pielea dumneavostra imbatraneste sau daca doriti piele mai tanara, fiti atenta la motivul major pentru care terminam cu riduri si lasarea pielii. Se numeste glicare.
Ce este glicarea?
Este o parte naturala a procesului de imbatranire, dar nu trebuie sa lase capul plin de riduri generoase si piele lasata. De fapt, multe persoane pot imbatrani cu riduri minore.
Ei stiu ceva ce majoritatea oamenilor nu… In esenta, glicarea este rectia chimica care se produce atunci cand zaharurile din organism se ataseaza proteinelor din corp… si avem o cantitate mare de proteine si zaharuri care curge, creand astfel o alta forma a glicarii numita glicarea avansata a produselor finale sau AGES, cum mai este numit.
Stiinta arata ca nu doar soarele face ravagii pe pielea noastra, dar si glucoza sau zaharul din organism. Glucoza este vitala si un combustibil necesar in corpurile noastre.
Cu toate aceste, in cazul in care este ingerata in exces, este daunatoare in timp. Persoanele cu diabet zaharat care nu monitorizeaza nivelul zaharului din organism sufera atat de multe modificari legate de varsta este un bun exemplu de ceea ce poate sa apara prin expunerea cronica la glucoza.
Glicarea este in esenta caramelizarea tesuturilor corporale. Acest fenomen mai poarta numele de “reactie Browning” .
Ganditi-va la cartofii prajiti sau puiul prajit, acestea sunt exemple pentru ceea ce intampla in corpul nostru, dar intr-un proces mai lent. La fel ca si carnea de pui sau cartofi, avem, deasemenea, si noi zahar si proteine care atunci cand se intalnesc provoaca aceasta reactie chimica.
AGES nu contribuie doar la o problema estetica, dar, mai important, la probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima, insuficienta renala sau cataracta.
Problema majora in ceea ce priveste glicarea este capacitatea acesteia de a schimba forma si functia tesuturilor in organismul nostru.
De exemplu, glicarea datorata zaharului in exces poate rigidiza arterele, pur si simplu, prin blocarea circulatiei zaharului prin corp. Ne dorim artere si o inima flexibile pentru o sanatate optima.
Toate moleculele din proteine si grasimi au o structura proprie bine stabilita, cu toate aceste, in cazul in care are loc o modificare minora in structura, cum ar fi glicarea, functionarea normala a grasimilor sau proteinelor este pierduta pentru totdeauna.
“Glicarea este, in esenta, caramelizarea tesutului corporal”.
Care sunt cauzele AGES?
• Excesul de zahar (sub toate formele)
• Aportul de carbohidrati in exces – in toate formele
• Gatitul la temperaturi inalte. Da, gatitul la temperaturi inalte pe aragaz sau gratar. Ganditi-va la alimentele crocante, arse.
• Lipsa antioxidantilor prezenti in legume, nuci, seminte, fructe pentru a ajuta la protejarea tesuturilor.
• Lipsa suplimentelor care ajuta la prevenirea celulelor oxidate si glicare.
SURSA: www.curejoy.com