4 afecţiuni care pot fi confundate cu depresia
Tulburările psihice sunt dificil de diagnosticat, tocmai pentru că simptomele acestora sunt similare în majoritatea cazurilor. Din acest motiv, depresia, numită şi boala secolului XXI, este deseori diagnosticată greşit, altele fiind cauzele ce stau la baza manifestărilor pacientului.
Un studiu de amploare realizat în 2009 a arătat că medicii diagnostichează corect depresia în doar 50% din cazuri.
Există mai multe afecţiuni care pot da aceleaşi simptome precum depresia. Iată care sunt acestea!
Tulburarea bipolară
La fel ca depresia, tulburarea bipolară presupune stări emoţionale oscilante, care includ deznădejdea, lipsa de sens în viaţă sau chiar gânduri suicidare. Spre deosebire de depresie, tulburarea bipolară se manifestă şi prin încrederea exagerată în sine, manie sau comportamente riscante.
Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Psychiatry, peste 20% din pacienţii care suferă de tulburare bipolară sunt diagnosticaţi greşi, cu depresie.
Este esenţial ca diagnosticul să fie pus corect, deoarece tratamentul diferă pentru cele două afecţiuni, iar antidpresivele pot înrăutăţi simptomele tulburării bipolare.
Hipotiroidismul
În cazul hipotiroidismului, glanda tiroidă nu secretă suficienţo hormoni necesari pentru buna funcţionare a creierului şi a organismului în general.
Astfel, apare senzaţia de oboseală, epuizare, lipsa de concentrare şi tristeţea profundă – simptome specifice depresiei.
Conform statisticilor, peste 20 de milioane de americani au diverse probleme cu tiroida, însă mai bine de jumătate dintre aceştia nu merg la medic, deoarece ignoră simptomele aparent banale (oboseală, lipsă de chef, depresie).
Spre deosebire de pacienţii depresivi, cei care suferă de afecţiuni ale glandei tiroide sunt sensibili la temperaturi scăzute şi pot prezenta deseori senzaţia de mâini şi picioare reci. De asemenea, specifice în bolile de tiroidă sunt pielea foarte uscată, subţierea şi căderea părului şi vocea răguşită.
Diabetul
Foarte multe persoane se îmbolnăvesc de diabet de tip 2 fără ca măcar să îşi de seama, pentru că simptomele nu sunt atât de alarmante. Diabeticii care nu se tratează pot pierde în greutate, se pot simţi obosiţi tot timpul şi nervoşi fără motiv. Doarece aceste simptome sunt adesea asociate cu depresia, persoanele în cauză nu fac legătura cu nivelul deficitar de insulină. Cu toate acestea, rezistenţa la insulină, un indiciu al instalării diabetului, este strând legat de apariţia depresiei.
Un studiu din 2014 a scos la iveală că persoanele diagnosticate cu diabet şi depresie care urmau tratamentul recomandat de diabetolog au prezentat o ameliorare a simptomelor depresiei. Cu alte cuvinte, simptomele nu sunt cauzate de depresie, ci de stresul cauzat de diabet, care presupune schimbarea completă a stilului de viaţă.
Sindromul de oboseală cronică
Această afecţiune se manifestă prin oboseală nejustificată, dificultăţi de concentrare, dureri musculare şi tulburări de somn – acestea fiind şi simptome ale depresiei. Mai mult de 80% dintre persoanele care suferă de sindromul de oboseală cronică sunt diagnosticate greşit, cu depresie. Despre cauzele sindromului de oboseală cronică puteţi citi mai mutle aici!
Există totuşi o diferenţă între sindromul de oboseală cronică şi depresie – în cazul depresivilor, se remarcă oboseala excesivă şi lipsa de interes pentru activităţile zilnice. Prin comparaţie, cei care suferă de sindromul de oboseală cronică, deşi sunt lipsiţi de energie, îşi doresc să fie activi, să se implice în activităţile de rutină.
Aşadar, înainte să vă autodiagnosticaţi cu depresie, mergeţi la medic pentru analize amănunţite. În unele cazuri, un simplu test de sânge poate dezvălui o afecţiune care se manifestă la fel ca depresia, precum cele enumerate mai sus.
Sursa: www.csid.ro