De ce apar si cum se manifesta candidozele

Candida este o ciupercă ce trăieşte în mod normal în gură, în intestin, în flora vaginală. Anumite specii se găsesc pe pielea şi pe mucoasele noastre.

Organismul tolerează un număr mic de germeni şi îi menţine în limite normale, însă dacă se înmulţesc, devin periculoşi şi dau o mulţime de simptome neplăcute.

De ce apar:

Candida Albicans este o ciupercă ce cauzează cele mai multe micoze la om. Primul contact cu ea poate fi la naştere, la trecerea copilului prin canalul de naştere al mamei, dacă acolo există o candidoză vaginală netratată.

De asemenea, se poate transmite prin contact sexual.

Potrivit dr. Haldor Holesch, medic german cu peste 25 de ani de experienţă în terapii personalizate pentru tratarea alergiilor, anumiţi factori dezechilibrează flora microbiană a organismului, permiţând acestei ciuperci să se înmulţească necontrolat.

„Alte cauze ale extinderii candidozelor sunt: alergiile, bolile autoimune, diabetul, epuizarea, tratamentele cu medicamente imunosupresive, cu antibiotice sau alte infecţii în organism, stresul, consumul excesiv de zahăr etc.”, spune medicul.

Cum se manifestă:

Simptomele sunt diferite, în funcţie de zona afectată.

Candidoza intestinală:

Poate da balonări, sindromul de intestin iritabil, malabsorbţia nutrienţilor, afectează ficatul şi astfel apar stări de oboseală, dureri de cap, tulburări hormonale, de somn, căderea părului şi multe altele.

„În ultimii ani, numărul oamenilor care au candida în intestine a crescut foarte mult. Cauzele sunt folosirea excesivă a antibioticelor, consumul crescut de zahăr şi scăderea imunităţii pe fond de stres, poluarea mediului, lipsa de mişcare, alimentaţia nesănătoasă.

Copiii cu alergii au mai des candida la nivelul mucoaselor intestinale”, explică medicul Haldor Holesch.

Candidoza vaginală:

Articolul continuă după reclame

Şi ea este dată de Candida Albicans, iar simptomele cele mai frecvente pe care le generează sunt: scurgeri albe, dense, cu miros puternic, urinări frecvente, mâncărimi în zona vaginală, înroşirea şi inflamarea labiilor mici.

Candidoza bucală:

Apare mai des la copii, bătrâni şi persoane cu sistem imunitar slăbit, la fumătării înrăiţi, în caz de dezechilibre hormonale şi în unele tipuri de cancer.

Semnele că ai candidoză bucală sunt: secreţii albicioase pe limbă, durere şi dificultate la înghiţire, leziuni în relief pe limbă, cerul gurii.

Candidoza cutanată:

Ciuperca poate infecta pielea şi mucoasele, cauzând inflamaţii. Pe piele se pot obseva pete roşii dese, având mijlocul alb, ori se pot observa areale roşii inflamate supurativ. Pe mucoase, pot apărea placarde albe care nu sunt uşor de şters.

Care sunt riscurile:

În ceea ce priveşte candidoza intestinală, dacă nu e tratată, cu cât creşte activitatea inflamatorie pe mucoase, cu atât creşte permeabilitatea lor, ceea ce permite moleculelor prea mari de alimente, care nu sunt suficient degradate, să ajungă în sânge, afectând sistemul imunitar. Un sistem imunitar iritat favorizează declanşarea alergiilor şi a bolilor autoimune.

Cum se tratează:

Alegerea tratamentului potrivit depinde de localizarea infecţiei şi de gradul ei de severitate. Printr-o antibiogramă se poate investiga la care dintre medicamente este sensibilă tulpina de candida.

„Pentru tratamentul candidozei bucale şi intestinale se pot administra pe cale orală, inclusiv copiilor mici, medicamente ce conţin Nistatină şi Amfotericină B. Nistatina şi Clotrimazolul se pot folosi pentru infecţii cutanate şi vaginale, fără un risc crescut de reacţii adverse.

Complementar, poţi apela la tratamente naturiste, precum ceaiul lapacho, tinctura de propolis, foarte multe pre- şi probiotice (din iaurturi, spre exemplu)”, recomandă dr. Haldor Holesch. Pentru infecţiile cutanate (de la nivelul pielii, unghiilor, eczeme, psoriazis, acnee) se poate folosi ulei din arbore de ceai.

Sursa: fiisanatos.info

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook