Respiraţia urat mirositoare ne poate da uneori bătăi de cap.
Consumarea anumitor alimente precum usturoi, ceapă, brânză sau a anumitor băuturi pot cauza mirosul greoi al cavităţiibucale. De regulă, respiraţia urat mirositoare (halitoza în termeni medicali) este cauzată în principal de o igienă orală deficitară.
Printre cauzele care pot duce la apariţiarespiraţiei urat mirositoare se numără şi afecţiunile gingiilor, afecţiunile dentare, cariile, infecţii ale gâtului, viermii intestinali, deshidratarea, constipaţia sau anumite afecţiuni ale stomacului precum gastrită.
De asemenea, fumatul sau consumarea băuturilor alcoolice în exces favorizează înmulţirea bacteriilor din cavitatea bucală.
Iată câtevaremedii care te pot ajută să scapi de mirosul neplăcut al respiraţiei:
Frunzele de pătrunjel verde, dar şi cele de mentă, au rolul de a reduce nivelul de bacterii din cavitatea bucală. Mestecă câteva frunze de mentă sau de pătrunjel dacă îţi doreşti săai o respiraţie proaspătă.
De asemenea, mestecarea unui măr poate fi un remediu excelent pentru înlăturarea bacteriilor răspunzătoare de respiraţie urat mirositoare.
Consumarea de alimente bogate în zic contribuie totodată la menţinerea sub control a nivelului de bacterii anaerobice aflate în cavitatea bucală.
Nu ezită să te hidratezi şi să consumi apă, lichide (supe) sau fructe cu un conţinut bogat de apă de-a lungul întregii zile.
Sucul obţinut din ananas proaspăt este cunoscut şi el căun remediu eficient împotriva respiraţiei urat mirositoare. Fructele bogate în vitamina C precum lămâile, portocalele, lămâile verzi pot fi incluse cu încredere în dietă împotrivarespiraţiei neplăcute. Consumarea de iaurt pe o perioada de 6 săptămâni te poate ajută de asemenea să scapi de respiraţia urat mirositoare.
Oţetul de cidru de mere are şi el proprietatea de a reduce bacteriile aflate în interiorul cavităţii bucale şi, diluat cu apă, poate fi folosit pe post de apă de gură. Într-un paharcu apă, diluează o jumătate de lingură de oţet de cidru de mere şi fă gargară la intervale de 10 secunde.
Decojeste un fruct de rodie şi lasă coajă să se usuce la soare. Pune la fiert această coajă într-un vas cu apă. Când apă a dat în fiert o singură dată, las-o să se răcească. Aceastăinfuzie este eficientă atât în împrospătarea respiraţiei, dar şi pentru combaterea ulcerului bucal.
Fă gargară cu această soluţie de 2, 3 ori pe zi, după fiecare masă. De asemenea, o dată pe zi poţi face gargară şi cu o soluţie obţinută prin dizolvarea unei linguriţe de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă. Ajută atât la înlăturarea mirosului neplăcut algurii, dar şi la curăţarea bacteriilor de pe limba. În cazul respiraţiei mai accentuate, poţi efectua procedeul de două ori pe zi.
O soluţie care are rolul de îndepărtare a bacteriilor din gură este cea obţinută din amestecarea a două linguri de tarhon cu o cană de apă clocotită. Se acoperă cană şi se lasă astfel 20 de minute. După ce s-a răcit, se poate face gargară cu această soluţie de 4-5 ori pe zi.
Uleiul de arbore de ceai poate fi folosit şi el că un remediu eficient de combatere a respiraţiei urat mirositoare. Adaugă o picătură de ulei de arbore de ceai în pastă de dinţi pe care o utilizezi atunci când îţi periezi dintîi.
Clăteşte bine gură şi ai mare grijă să nu înghiţi uleiul de arbore de ceai.
O altă soluţie care poate fi utilizată temporar drept substitut al apei de gură, având funcţia de împrospătare a respiraţiei, este cea obţinută din combinarea a două linguriţe de ulei de muştar cu un sfert de linguriţă de sare. Atenţie însă, nu cumva să înghiţiţi amestecul!
Sursa: sanatatea.ro