Cum se realizează corect tăierea trandafirilor toamna. Sfaturi de la specialisti

Cum se realizează corect tăierea trandafirilor toamna. Sfaturi de la specialisti
Toamna este momentul oportun pentru a face tăierile la trandafiri. Este bine să știți că aceștia trebuie tăiați pentru a preveni ruperea ramurilor sub acțiunea factorilor meteorologici, în principal zăpadă.

De asemenea, înainte de instalarea sezonului rece, trandafirii se mușuroiesc bine ca să nu înghețe peste iarnă.
Operațiunea de tăiere a trandafirilor implică reducerea taliei tufei și a ramurilor. La trandafirii tip tufă, tăierea se face la o înălțime de 60-70 cm deasupra solului.

În cazul speciilor de trandafiri urcători se vor lega ramurile pentru a le oferi protecție împotriva vântului și a zăpezii. Ulterior, în primăvară, se vor executa tăierile specifice, eliminând părțile uscate ale plantelor, rezultate în urma înghețului din iarnă.
Ramurile măceșilor proveniți din portaltoi trebuie și ele tăiate, pentru ca trandafirii să poată acumula mai multe substanțe nutritive necesare în sezonul rece.

După tăieri nu uitați să fertilizați corect plantele
În luna octombrie, după efectuarea tăierilor și odată cu apariția primei brume, este recomandat să aplicați trandafirilor un tratament fitosanitar cu un produs pe baza de cupru. Astfel veți evita dezvoltarea bolilor apărute în urma cicatricilor lăsate pe ramuri odată cu uscarea și căderea frunzelor.

Articolul continuă după reclame

Aplicarea tratamentului se va realiza cu ajutorul unei pompe de stropit sau al unui atomizor, cu o soluție pregătită conform indicațiilor prezentate pe eticheta produsului fitosanitar.
După aplicarea tratamentului pe bază de cupru, este bine să mușuroiți trandafirii prin acoperirea bazei plantelor cu pământ bine mărunțit.

Perioada cea mai bună pentru mușuroire este sfârșitul lunii octombrie dar dacă temperaturi cresc mai devreme nu ezitați să executați această lucrare.
Prin mușuroire, pământul va îmbrăca baza ramurilor și se vor evita bulgării de pământ ce formează goluri de aer și nu asigură o protecție eficientă în caz de vreme rece.
Atenție! Este recomandat să evitați protejarea trandafirilor cu ajutorul resturilor vegetale, deoarece există pericolul apariției șoarecilor.

Pentru o protejare corectă a plantelor împotriva gerului se iau și următoarele măsuri preventive :
–Plantarea corespunzătoare, astfel încât punctul de altoire să fie la nivelul solului;
-Lucrările de îngrijire ( irigare, fertilizare cu azot, tăierile de vară) trebuie făcute în așa fel încât creșterea să nu fie extinsă până în octombrie-noiembrie și plantele să aibă timp să se pregătească pentru iarnă;
-Asigurarea unui frunziș sănătos prin aplicarea corectă a tratamentelor fitosanitare împotriva bolilor și dăunătorilor pe toata perioada de vegetație;
-Nu se vor aplica toamna tăierile scurte.
Sursa:agrointel.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook