Ceaiul de scortisoara este unul din cele mai populare ceaiuri de iarna, in combinatie cu diverse fructe sau alte plante aromatice.
Putini dintre noi stiu insa ca scortisoara nu este numai un condiment menit sa ne aminteasca de iarna petrecuta langa soba.
Considerat un leac pentru sanatate in urma studiilor efectuate, ceaiul de scortisoara nu a fost pana acum cunoscut de catre romani la justa valoare. Gospodinele folosesc adeseori scortisoara ca si condiment pentru deserturi sau vin fiert, dar nu si pentru proprietatile terapeutice remarcabile.
Condimentul este folosit inca din cele mai vechi timpuri, iar in cultura asiatica a fost considerat deseori adevarat leac pentru valentele lui tamaduitoare.
Denumirea scotisoarei te duce cu gandul la aroma ei inconfundabila, dulceag-amaruie si intepatoare. Stiai insa ca batonul de scortisoara provine de fapt din coaja uscata a unui arbore exotic?
Ceaiul de scortisoara este deseori asimilat unui ceai de iarna, iar acum a fost descoperit si un argument stiintific care justifica acest fenomen.
Substantele active continute de scortisoara combat migrena si simptomele racelii si gripei. In general consumam ceaiul de scortisoara iarna, deoarece are si un efect de crestere a temperaturii corpului.
Uleiurile esentiale continute de scortisoara ne ajuta la reglarea metabolismului, a temperaturii corpului, imbunatateste circulatia sangelui si are un rol foarte important in prevenirea diabetului.
Daca urmam sfaturile cercetatorilor americani, consumul de scortisoara are beneficii majore pentru sanatatea organismului nostru. Componentele active din coaja scortisorului au efect antiviral, antioxidant, antibacterian si chiar si anti-tumoral.
Cum prepari ceaiul de scortisoara:
Scortisoara se comercializeaza sub forma de pudra sau de batoane cilindrice, iar acestea pot fi folosite pentru ceaiul de scortisoara. Avem nevoie de apa fiarta, in care punem un baton de scortisoara sau o lingurita de pudra.
In cazul pudrei, ceaiul trebuie lasat la infuzat aproximativ 10 minute, iar in cazul bastonasului putem astepta pana la aproximativ 20 de minute. Ceaiul trebuie strecurat inainte de a fi consumat. Pentru aroma, dar si beneficii terapeutice, putem combina scortioara cu ceai negru, ghimbir, menta sau portocala.
Care sunt beneficiile ascunse ale ceaiului de scortisoara?
Scortisoara scade colesterolul si trigliceridele cu pana la 30%! Cercetatorii americani au demonstrat in urma unui studiu din 2013 ca un consum moderat de scortisoara scade colesterolul LDL din sange. Acest lucru se datoreaza continutului de cumarina si ne ajuta sa avem artere sanatoase, fara depunerea placilor de arteroscleroza.
O jumatate de lingurita de scortisoara pe zi are rolul de a regla nivelul de glucoza in sange si imbunatateste absorbtia acesteia in celule. Acest fenomen ii determina pe medici sa recomande ceaiul de scortisoara ca tratament naturist pentru diabetul zaharat (de tip doi).
Ceaiul de scortisoara este uneori recomandat in curele de slabire, pentru ca activeaza niste receptori care cu rol in mentinerea greutatii. Ceaiul de scortisoara consumat dimineata scade pofta de mancare, sustinand astfel o alimentatie mai sanatoasa. De asemenea, scortisoara poate fi utilizata ca si inlocuitor al dulciurilor, pentru ca inhiba pofta de zahar.
Scortisoara elibereaza un nivel ridicat de antioxidanti in sange, asa incat putem folosi ceaiul de scortisoara pentru a ne pastra tineretea tesuturilor, dar si pentru prevenirea cancerului. In cazul pacientilor care deja au fost diagnosticati cu aceasta boala, exista informatii controversate in privinta beneficiilor consumului de scortisoara.
Cercetarile desfasurate pe animale au descoperit ca extractul de scortisoara poate omori tumorile, prin scaderea nivelului de zahar in sange.
Ceaiul de scortisoara imbunatateste circulatia sanguina, subtiaza sangele si reduce riscul de producere a infarctului. Pe perioada menstruatiei, este recomandat sa consumi ceai de scortisoara. Acesta are efect analgezic si antiinflamator, ca si in cazul artitei si al migrenelor.
O informatie utila pentru gospodine poate fi folosirea scortisoarei ca si conservant, pentru ca nu permite acumularea bacteriilor pe alimente. Ca uz intern, ceaiul de scortisoara are beneficii antibacteriene si antimicrobiene. Ceaiul de scortisoara te ajuta sa inveti pentru examen! Substantele active pe care le contine stimuleaza capacitatea si viteza de memorare.
Ceaiul de scortisoara are si contraindicatii!
Consumul de scortioara nu este indicat pentru femeile care sunt insarcinate sau alapteaza si pentru bolnavii de cancer. Continutul ridicat de cumarina poate produce dereglari hormonale, sensibilitati ale ficatului si iritatii ale pielii.
Ca de obicei, moderatia este cheia!
Sursa: culinar.bzi.ro
Articol preluat integral cu acord scris.