Mihaela Bilic: Corpul nu stie sa ceara zahar, cel mult cere paine, dar zahar cere capul
Mancatul emotional nu reflecta o nevoie de nutrienti a organismului ci o nevoie de glucoza a creierului pentru ca el cu asta se hraneste, spune Mihaela Bilic, medic nutritionist.
Ea arata ca pofta de dulce sau chiar de paste fainoase este „o chestiune care mai degraba tine de o nevoie de calmare a capului”. „Mancatul de foame se traduce prin senzatii fizice, corpul simte si atunci avem fie la nivelul stomacului sau al tubului digestiv usor gol sau crampe, ulterior, daca senzatia de foame creste, slabiciune, o lipsa puterii de concentrare. Pe masura ce foamea avanseaza ajungem la nervozitate, iritabilitate.
In schimb, mancatul emotional nu reflecta o nevoie de nutrienti a organismului ci o nevoie de glucoza a creierului. El cu glucoza functioneaza dar, in acelasi timp, il si anesteziasa, ii da stare de bine. Mancatul emotional ne indeamna spre dulce sau spre produse fainoase — paine, pizza, paste—, pentru ca ele contin glucoza.
Este o chestiune care mai degraba tine de nevoia de calmare a capului. Trebuie sa invatam sa facem diferenta intre mancatul de foame si cel emotional. Corpul nu stie sa ceara, in schimb, mintea noastra, care niciodata nu simte, are intotdeauna foarte multe idei si este insatiabila. Ea nu este niciodata satula, poate manca oricat, tocmai pentru ca nu simte.
Deci, putem manca chiar daca suntem satui, din simplul fapt ca respectivul produs ne da o stare de bine. Zaharul este, de obicei, principalul element care tradeaza mancatul emotional. Corpul nu stie sa ceara zahar, cel mult cere paine, dar zahar cere capul”, a explicat dr. Mihaela Bilic pentru docotorulzilei.ro.
Sursa: sanatate.bzi.ro