In medicina occidentala, cuvantul “limfa” ne trimite imediat cu gandul la vizite infricosatoare la un medic oncolog. Pe de alta parte, in medicina holistica, limfa are o conotatie foarte pozitiva, chiar prietenoasa. Limfa este prima cea care trebuie analizata pentru a vedea daca sanatatea noastra se afla la un nivel optim.
Sistemul limfatic este cel mai mare sistem circulator al corpului omenesc si, desi indeplineste foarte multe roluri, se vorbeste prea putin despre el in medicina occidentala. Oamenii sufera in general de diverse afectiuni care pot fi foarte suparatoare si de multe ori, in necunostinta de cauza, aleg sa traiasca cu ele.
Putini sunt cei care stiu ca aceste afectiuni, impreuna cu simptomele lor, pot fi tinute sub control sau chiar vindecate doar prin stimularea limfei!
Haideti sa aruncam o privire la cateva dintre rolurile pe care le indeplineste sistemul limfatic.
Patru sisteme intr-unul singur
Indeplinind rol de sistem digestiv si sistem de detoxifiere, limfa traverseaza tractul digestiv absorbind grasimile bune si grasimile rele. Limfa este responsabila de asigurarea circulatiei in intregul organism a unor nutrienti indispensabili celulelor, precum lipidele, repartizarea limfocitelor si eliminarea rezidurilor celulare.
La nivelul intestinului subtire, limfa are un aspect laptos datorat absorbtiei grasimilor, cum spuneam, atat bune cat si rele. Astazi, din cauza poluarii, toxinelor, pesticidelor si metalelor grele, grasimile rele au inceput sa preia controlul asupra limfei.
Sistemul limfatic are si rol de sistem circulator.
Vasele limfatice sunt canalele de scurgere ale corpului. Limfa si fluidele celulare constituie 80% din fluidele corporale, iar sangele furnizeaza restul de 20%. Fluidul limfatic transporta toate substantele nutritive, oxigenul, dioxidul de carbon si alte deseuri metabolice de la miliarde de celule. Limfa poate fi resorbita in sange sau poate fi filtrata de catre unul sau mai multi ganglioni limfatici inainte sa intre in fluxul sanguin. Cand nu actioneaza suficient, sistemul limfatic reduce capacitatea de a functiona a creierului si a altor organe. Cand vasele limfatice sunt blocate, corpul nu mai poate elimina deseurile punand o presiune nesanatoasa pe vene si circulatia in interiorul acestora.
Sistemul limfatic este locul in care se intampla toata activitatea imunitara (sistem imunitar). El aduna toate deseurile dintr-o infectie si le scoate din sistem. Are organe in intregul corp: sub barbie, sub brat, in zona inghinala si in alte zone. Fiecare organ imunitar raspunde in principal de zona invecinata. De exemplu, daca ti se infecteaza o unghie, cel mai apropiat ganglion, probabil cel de la cot, se va umfla de leucocite. Una cate una, acestea detecteaza infectia si merg sa lupte cu ea. Ceea ce ramane in urma infectiei ajunge in sistemul limfatic, este descompus, iar partile utile sunt reciclate de catre organism.
Unde se gaseste limfa?
Cea mai mare concentratie de limfa se gaseste pe exteriorul peretelui intestinal si este cunoscuta sub numele de GALT sau tesut limfoid difuz asociat tractului gastro-intestinal. Invelisul tractului intestinal este expus in mod constant la numerosi microbi care ar putea ridica probleme grave. Drept urmare, corpul nostru, intelept, s-a inarmat cu un sistem imunitar care sta in pozitie de atac exact in GALT, chiar dupa peretele intestinal.
Similar, vasele limfatice asteapta sa atace chiar sub piele, ajutand tractul respirator, si peste tot pe unde pielea corpului nostru permite circulatia si drenajul deseurilor. Daca fluxul limfatic incetineste pielea noastra va parea imbatranita si se vor acumula din ce in ce mai multe toxine. Cum limfa se misca impotriva gravitatiei, este normal sa existe o congestie la nivelul limfei si vaselor limfatie, obtinandu-se un aspect inestetic in picioare, coapse, solduri, abdomen si brate.
Citrice pentru intregul sistemul circulator
Un studiu recent a descoperit ca un flavonoid numit diosmin care se gaseste in anumite citrice, cum ar fi portocalele, are un puternic efect de punere in miscare si de decongestionare a sistemului limfatic. De fapt, se pare ca diosminul influenteaza toate canalele de scurgere circulatorii ale corpului, avand rolul de a intari sanatatea corpului, de a-l face mai puternic si mai ales de a ajuta sistemul limfatic sa-si indeplineasca toate rolurile in mod eficient.
S-a demonstrat, de asemenea, ca diosminul are rolul de a intari sanatatea sistemului venos atunci cand este afectat de substante chimice cum ar fi adrenalina sau epinefrina, dar si de a sprijini proprietatile antioxidante ale sistemului circulator.
Diverse studii facute pentru a se testa efectele diosminului au aratat ca acesta ajuta la mentinerea sanatatii sistemului metabolic, microcirculatie, functionarea normala a sistemului limfatic si echilibrul intern al fluidelor, precum si retentia de albumina.
SURSA:lifespa.com