Catina cu miere de albine este un medicament universal, bun de avut în casa. Fructele acestei plante se mentin cel mai bine în miere, unde capata si mai multa putere de vindecare. Secretul consumului fructelor de catina consta în mestecarea semintei din fruct.
Semintele sunt de fapt ingredientul magic care ataca boala si grabeste vindecarea. Se consuma numai în prima parte a zilei, pentru un somn linistit.
Mugurii de catina ajuta enorm în curele de detoxifiere a organismului. Se adauga 2 lingurite de muguri la o cana de apa clocotita.
Cura consta în consumul a 2 cani de infuzie pe zi. Se pot consuma muguri de catina si pentru tratarea infertilitatii la femei si la barbati.
Mladitele de catina sunt un tratament minunat pentru bolile de maduva osoasa, pentru afectiunile ficatului si splinei si pentru ateroscleroza.
Decoctul din ramuri de catina trateaza hepatita acuta si cronica, precum si ciroza. Se prepara o licoare din decoct de ramuri de catina cu 100 ml de suc de fructe de catina. Se beau cate 2 pahare pe zi, în cure de 2 luni.
Sucul de catina este indicat în imunitate scazuta si predispozitie la boli sau infectii. Cei sensibili sunt sfatuiti sa faca o cura cu suc de catina. Se beau 3 linguri diluate în apa sau suc de mere, de 4 ori pe zi.
Siropul de catina se ia mai ales în caz de pneumonie, bronsita sau gripa. Stinge febra si grabeste vindecarea. Se iau cate 6 linguri din acest sirop pe zi, diluate în apa, pe stomacul gol.
Uleiul de catina este benefic mai ales asupra pielii. Pentru dermatoze se iau cate 30-40 de picaturi de ulei, de 2 ori pe zi, în cure de 4-6 saptamani. Împotriva razelor solare si a frigului, se amesteca 50 de picaturi de ulei de catina cu o lingura de crema sau unguent obisnuit.
Pulberea de scoarta de catina este de folos în caz de hemoragii interne. Se administreaza cate 2 lingurite de pulbere pe stomacul gol, cu apa. Cicatrizeaza rapid si fara efecte adverse.
Extractul complet de catina se recomanda la depresie si anxietate. Se prepara o licoare din 2 parti suc de catina si o parte decoct de catina. Continutul de serotonina din catina va stimula în mod pozitiv sistemul nervos, inducand o stare de bine, de calm si de optimism.
Crema din catina este buna pentru toate problemele de piele. Exista o reteta din batrani care se prepara asa: se amesteca 3 linguri de pulbere de catina (obtinuta prin macinarea fructelor uscate) cu 4 linguri de unt. Se omogenizeaza bine si se aplica direct pe piele, de cate ori este nevoie. Unsoarea se depoziteaza la rece, în recipiente bine închise.
Atentie! Catina preparata termic îsi pierde din puterea nutritiva si curativa.