Nivelul mare al colesterolulu este un factor de risc major pentru aparitia afectiunilor cardiovasculare.
In plus studii recente au demonstrat ca exista o stransa legatura intre nivelul mare al colesterolului rau si bolile ficatului si chiar ale creierului.
Ateroscleroza
Valorea mare a colesterolului poate duce la ateroscleroza, o acumulare periculoasa de colesterol rau pe peretii arterelor. In timp, aceste acumulari se intaresc si se transforma in placi. Ele pot reduce fluxul de sange si, daca nu iei masuri, le blocheaza complet.
Atac de cord si accident vascular
Daca un cheag de sange blocheaza fluxul sangvin si se rupe o artera sau unele organe vitale nu mai sunt alimentate cu sange, se produce un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Boala arterelor periferice
Se instaleaza cand fluxul sangvin la nivelul extremitatilor este deficitar.
Aceasta problema este cauzata de existenta depunerii de colesterol in vene care transporta sangele in maini si in picioare. Boala arterelor periferice apare cel mai frecvent in jurul picioarelor. Pe langa reducerea fluxului sangvin la nivelul membrelor, boala limiteaza transportul de sange catre inima si creier.
Persoanele care sufera de aceasta afectiune prezinta risc crescut de infarct miocardic si accident vascular cerebral si pot suferi chiar amputari ale membrelor.
Boli de rinichi
Putine persoane sunt constiente de faptul ca, pe langa bolile de inima, nivelul ridicat al colesterolului afecteaza grav functia renala.
Studiile au demonstrat ca valorile mari ale colesterolului reduc seminificativ functiile rinichilor si accelereaza dezvoltarea insuficientei renale cronice. Cel mai mare pericol este boala ficatului gras, numita steatoza hepatica. Este important sa incepi imediat o dieta saraca in grasimi pentru a-ti proteja ficatul.
Factorii de risc
Exista numerosi factori care pot creste riscul unei persoane de a avea colesterolul marit:
o dieta saraca in substante nutritive – mancand grasimi saturate, care se gasesc in alimentele de origine animala, si grasimi trans, care se gasesc in biscuitii si prajiturile/fursecurile din comert, nivelul colesterolului creste. Carnea rosie si produsele lactate grase vor creste, de asemenea, nivelul colesterolului total.
obezitatea – persoanele care au un indice de masa corporala de 30 sau peste aceasta valoare au un risc crescut de colesterol marit.
circumferinta taliei are o valoare mare – riscul ce determina colesterolul mare creste daca esti un barbat cu circumferinta taliei de cel putin 102 centimetri sau daca esti o femeie cu o circumferinta a taliei de cel putin 89 de centimetri.
lipsa activitatii fizice – exercitiile fizice ajuta la cresterea colesterolului bun sau HDL, in timp ce acestea cresc dimensiunile particulelor care produc colesterolul „rau” (LDL), facandu-le mai putin daunatoare.
fumatul – persoanele care fumeaza trebuie sa stie ca acest viciu deterioreaza peretii vaselor de sanfe, facandu-le mai predispuse la acumularea depozitelor de grasime. De asemenea, fumatul poate sa reduca nivelul colesterolului HDL (sau colesterolul bun).
diabetul – glicemia mare, adica o concentratie mare de glucoza in sange, contribuie la un colesterol LDL (rau) mai mare si scade, totodata, valoarea colesterolului bun (HDL); de retinut este si faptul ca o glicemie mare poate sa deterioreze captuseala sau peretii arterelor.
Surse: www.alegesanatos.ro