Sunt peste 3000 de substante chimice în fumul de tigara, incluzand monoxidul de carbon, benzpirenul, formaldehida, acetona, acidul cianhidric, amoniacul si multe altele. În cateva secunde de la inhalare, sistemul cardiovascular se comporta în acelasi fel în care se comporta atunci cand alergi sau ai o activitate fizica intensa.
Dupa ce corpul tau devine dependent de tigari, renuntarea la ele poate cauza o gama larga de reactii fizice sau simptome precum iritabilitatea, nelinistea, dureri de cap, insomnii, anxietate si chiar dificultati de concentrare. Aceste efecte sunt produse doar de nicotina, dar în tigara sunt prezente si alte substante (monoxid de carbon, benzpiren) care pot cauza cancer pulmonar sau boli cardiovasculare.
S-au introdus pe piata cateva medicamente pe baza de nicotina, cum ar fi guma de mestecat sau patch-urile cu nicotina, medicamente care satisfac „dorinta” dupa nicotina eliberand treptat aceasta substanta în sange, ameliorand cateva simptome de sevraj.
Terapia cu nicotina nu este o solutie definitiva.
Ea este doar un „ajutor” pentru persoanele sincere care vor sa scape de aceasta dependenta si functioneaza cel mai bine daca este combinata cu terapia de renuntare la fumat din centrele specializate. Chiar daca medicamentele pe baza de nicotina controleaza dorinta fizica, dorinta emotionala trebuie de asemenea cucerita.
Înainte de începerea oricarei terapii cu nicotina, „bolnavul” trebuie sa vada un medic pentru a-l instrui corect în administrarea tratamentului si pentru a raporta eventualele boli care pot interfera cu tratamentul: boli cardiovasculare, alergii medicamentoase, ulcer gastric, hipertiroidie, diabet si alte afectiuni renale sau hepatice.
Care sunt motivele pentru care vrei sa renunti la fumat?
În timpul aceste terapii, concentreaza-te asupra motivelor care te-a determinat sa renunti la fumat. Aceasta te va întari si te va convinge sa accepti ca tigarile sunt de acum istorie! Punct. Bineînteles ca vor fi si „scapari”, dar aceste scapari nu înseamna ca ai esuat, ci ridica un semnal de alarma pentru a lua masurile necesare evitarii unei alte „scapari”. Aceste masuri le vei învata în centrele specializate de renuntare la fumat sau în publicatiile pe care ei ti le vor recomanda sa le citesti. Vei învata sa gandesti ca un nefumator si asta te va ajuta depasirea obstacolelor care vor aparea în calea atingerii scopului tau.
Daca ai nevoie de alte stimulente pentru a renunta la fumat, planuieste-ti mici „recompense” pentru fiecare zi în care nu ai achizitionat tigari. Daca înainte cu un an fumai 2 pachete pe zi, tocmai ti-ai oferit o recompensa de vreo 9900 RON! Ce te împiedica sa spui „DA” renuntarii la fumat?
Sursa: sanatate.bzi.ro