Poti sa schimbi regimul alimentar, sa te apuci de sport, sa te lasi de fumat, dar nu poti sa-ti schimbi grupa de sange. Fiecare grupa sanguina este asociata cu riscul crescut pentru anumite boli.
Grupa de sange este determinata de niste substante microscopice mostenite de la parinti, substante care “traiesc” pe suprafata celulelor rosii din sange.
Aceste substante interactioneaza cu sistemul imunitar, iar modul de interactiune modifica gradul de risc in aparitia unor boli relativ comune.
In functie de grupa sanguina – A, B, AB sau 0 – esti mai mult sau mai putin predispus sa suferi de boli de inima, de cancer sau de alte afectiuni.
Cele patru grupe sanguine se disting clar intre ele prin prezenta unor antigeni, substante care alerteaza sistemul imunitar atunci cand organismul este atacat de o boala.
Multe studii sustin ca fiecare grupa de sange are o predispozitie pentru anumite boli, de la banalele raceli, la boli cardiovasculare sau chiar cancer.
In functie de caracteristicile hematologice ale fiecarei grupe de sange, sistemul imunitar va actiona diferit asupra virusurilor, bacteriilor sau bolilor.
Principalele boli in functie de grupa de sange
Grupa 0.
Persoanele care detin aceasta grupa au un sistem imunitar foarte puternic, secretii bogate ale acizilor in stomac si, in general, traiesc cel mai mult, aceasta fiind considerata cea mai buna grupa de sange.
Bolile la sunt predispuse adeseori sunt cele digestive cauzate de hiperaciditate, artrite si afectiunile tiroidiene provocate de un sistem imunitar hiperactiv.
De asemenea, persoanele cu grupa 0 sunt mai predispuse la inflamatii sau reactii alergice care pot declansa dezechilibre ale imunitatii.
Totodata, conform unor cercetatori, persoanele cu aceasta grupa prezinta cu 37% mai putine riscuri de a suferi de cancer la pancreas decat cei cu alte grupe de sange.
Grupa A.
Sistemul imunitar al celor cu grupa sanguina A este foarte eficient impotriva infectiilor de tip bacterian precum: otita, tuberculoza, infectia cu E.coli.
Insa aceste persoane sunt des afectate de probleme respiratorii precum astmul sau infectii ale sinusurilor, de aceea este recomandata evitarea produselor bogate in probiotice, intrucat acestea pot provoca inflamatii ale tractului respirator.
Totodata, persoanele cu grupa de sange A au un nivel mai mare de cortizol, hormonul stresului, de aceea este posibil sa prezinte des stari de anxietate.
Pe de alta parte, multe de studii sustin ca aceasta grupa de sange prezinta si un risc crescut de aparitie a cancerului gastric, insa unul dintre avantajele acestei grupe de sange este acela ca femeile sunt mult mai fertile.
Grupa B.
Persoanele cu aceasta grupa sunt mult mai rezistente la infectiile sau dezechilibrele digestive, astfel ca alimentatia celor din aceasta categorie este mai permisiva, fiind recomandate in special tipurile de carne cu valori proteice consistente: vita, peste si miel.
Cei care au grupa de sange B si AB sunt cei mai predispusi la aparitia bolilor de inima, intrucat acestia prezinta o frecventa mai mare a inflamatiilor in organism, fapt asociat cu afectiunile cardiace.
De asemenea, cei care au grupa aceasta de sange sunt predispusi la lupus sau scleroza multipla, dar si la cancer ovarian.
Grupa AB.
Este cea mai rara grupa sanguina si combina atat caracteristicile benefice, cat si punctele slabe ale tipurilor de sange A si B si este cea mai vulnerabila in fata bolilor.
Cei cu aceasta grupa sunt predispusi la boli respiratorii, otite, paraziti intestinali, anemie, dar si la cancer si la boli cardiovasculare. Daca aveti insa AB sunteti primitor universal de sange.
Surse:www.sfatulmedicului.ro