Deficiențele vitaminelor sunt adesea diagnosticate cu diferite teste de sânge, dar ele sunt adesea prea scumpe. Cu toate acestea, există un alt mod eficient de a afla dacă aveți deficiențe când vine vorba de unele vitamine, și este gratuit!
Fața noastră dezvăluie multe despre starea internă a corpului nostru. Prin urmare, ar trebui să cunoașteți și să citiți următoarele simptome și astfel să descoperiți dacă suferiți de un deficit de vitamine.
Acestea sunt cele 5 simptome cele mai frecvente ale deficitului de vitamine:
1. Paloarea tenului
Lipsa vitaminei B12 deseori rezultă într-o paloare atipică a feței. În cazul în care fața devine mai palidă în fiecare zi, verificați limba de asemenea, și dacă este netedă, aveți cu siguranță un deficit al vitaminei B12.
Paloarea tenului poate proveni și dintr-un deficit al vitaminei B9, cunoscută și ca acid folic.
Alte simptome includ oboseală și pierderea memoriei. În aceste cazuri, ar trebui să consumați mai multă carne de pasăre ecologică, carne de la animale hrănite cu iarbă și pește sălbatic.
2. Ochi umflați
Picioarele și ochii umflați sunt simptome ale lipsei de iod în organism.
Alte semne includ creșterea în greutate, unghiile fragile și pielea uscată. Deficitul de iod poate cauza și o funcționare necorespunzătoare a glandei tiroide, unul din simptome fiind chiar ochii umflați.
În cazul unei deficiențe de iod, ar trebui să consumați sare, ca sursă principală de iod, pește de apă sărată, alge marine și fructe de mare.
3. Gingii dureroase sau care sângerează
Gingiile tale s-ar putea să devină sensibile, dureroase și să sângereze în cazul deficienței vitaminei C. Deoarece această vitamină este crucială pentru sănătatea generală, deficiența acesteia duce la numeroase afecțiuni și probleme de sănătate, inclusiv dureri la nivelul mușchilor și chiar scorbut.
Organismul nostru nu stochează vitamina C pe termen lung, deci este important să avem o dietă echilibrată care să ne furnizeze necesarul.
Ar trebui să consumați alimente bogate în această vitamină, cum ar fi fructele de padure, citricele, mango, pepene galben, pepene roșu, kiwi, papaya și ardei roșii.
4. Probleme ale părului
Dacă părul tău pare a fi lipsit de viață, uscat, fragil și dezvoltă repede mătreață, corpului tău îi poate lipsi vitamina B7 (biotină). Acest lucru este adesea rezultatul utilizării multor antibiotice care distrug bacteriile intestinale, cruciale în sintetizarea biotinei.
În aceste cazuri, ar trebui să consumați alimente bogate în această vitamină, cum ar fi gălbenușurile de ou, ciupercile și conopida.
5. Buze palide
Dacă gingiile și buzele tale sunt palide, corpul tău are cel mai probabil un nivel scăzut al fierului în sânge. În plus, în scopul creșterii nivelului de fier, corpul ar putea duce la nevoia disperată de a mânca gheață, lut sau pământ.
Semnele deficitului de fier nu se vor rezuma doar la păr, ci în timp vor afecta și alte aspecte sesizabile precum tenul. Pentru a aduce un aport considerabil de fier în organism, ar trebui să consumați carne roșie, fasole uscată, pește și spanac.
Pe lângă simptomele de mai sus, ar trebui să monitorizăm cu atenție și alte simptome generale pentru cei care suferă de deficiențte nutritive: oboseală, slăbiciune corporală generală, amețeli, constipație.
Sursă: www.healthyfoodhouse.com
Completare: www.providr.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau