Condimentele naturale au fost de secole terapia cea mai utilizată și cu efecte instantanee.
Pe lângă faptul că sunt folosite în lumea culinară, ele reprezintă agenți antiinflamatori puternici care adesea ajută organismul să se ocupe de numeroase condiții de sănătate. Unul dintre cele mai populare și sănătoase condimente este, desigur, turmericul, cunoscut și sub denumirea de curcumă.
Turmericul a fost utilizat pe scară largă în industria cosmetică, în rețete de gătit și este frecvent utilizat pentru vindecarea rănilor, prevenirea cancerului și reducerea durerii și inflamației.
Cu toate acestea, datorită nenumăratelor forme de turmeric, este dificil să găsim pe cea mai potrivită, și acum vă ajutăm să aflați care este aceasta.
Definirea turmericului
Turmericul conține numeroși compuși, toate provocând un efect diferit în organism. Curcumina formează cea mai mare parte a turmericului și este prezentă și în alte plante sănătoase, cum ar fi ghimbirul.
Unele dintre beneficiile turmericului includ:
• Proprietăți antiinflamatorii
• Beneficii împotriva cancerului
• Proprietăți antialergice
• Reduce durerea artritei
• Ajută în lupta cu depresia
• Stabilizează diabetul
• Scade riscul unui infarct
Turmeric pentru inflamație
Când corpul este inflamat, acesta poate fi rezultatul a numeroși factori diferiți.
Procesul de vindecare poate fi greu și iritant, deoarece există două forme de inflamație, inflamație acută și inflamație cronică.
Inflamația acută începe după ce se produce o vătămare și poate crește drastic, în timp ce inflamația cronică este persistentă și poate dura luni și chiar ani.
Inflamația poate perturba sănătatea în multe feluri. Adesea, poate provoca cancer, astm, artrită, obezitate, boli de inimă și altele, mai ales dacă vorbim de inflamație cronică.
Un articol scris de Dr. Mercola explică prin cuvintele unui nutriționist numit Donnie Yance că problemele legate de cancer și inimă pot fi declanșate de inflamația cronică. Mai mult, aceasta permite eliberarea radicalilor liberi în organism.
Diferența dintre turmeric în forma brută și suplimente
Una dintre cele mai mari diferențe între turmeric și suplimentele sale este curcumina, care este adesea găsită în doze mai mari în cele din urmă. Dacă luați un supliment, acesta vă va oferi aproximativ 500 mg de curcumină, în timp ce 1 linguriță de praf de turmeric va oferi doar 15 mg.
Există, de asemenea, versiunea de praf de turmeric, deși versiunea brută și proaspătă este întotdeauna cea mai bună opțiune.
Aroma poate fi destul de intensă pentru anumiți oameni, și de aceea suplimentele li se potrivesc mai bine. În plus, suplimentele sunt bogate în uleiuri esențiale semnificative.
Dezavantajul consumului de suplimente de curcumă
Nu este recomandat să luați suplimente dacă:
• sunteți gravidă – riscul de avort spontan este foarte mare
• încercați să concepeți sau aveți dificultăți în a concepe
• suferiți de pietre la rinichi sau boli ale vezicii biliare
• aveți o intervenție chirurgicală programată în următoarele două săptămâni
• luați medicamente care împiedică coagularea, cum ar fi aspirina – uneori are ca rezultat sângerări mari și vânătăi
• aveți probleme cu stomacul – poate fi responsabil pentru declanșarea iritării gastrice, a greaței și/sau a diareei
• luați medicamente pentru diabet zaharat – poate provoca hipoglicemie
• aveți deficiență de fier
Utilizarea corectă a turmericului și dozarea acestuia
Un studiu, realizat de Ghidul de Medicină Complementară și Alternativă din Maryland, sugerează că aceste doze sunt optime pentru a obține efecte favorabile:
• Rădăcină tăiată: 1,5 – 3 grame / zi
• Rădăcină uscată, pulbere: 1 – 3 grame pe zi
• Extract lichid (1:1): 30 – 90 picături / zi
• Tinctura (1:2): 15 – 30 picături de 4 ori pe zi
• Supliment de pulbere standardizat: 400 – 600 mg de 3 ori pe zi
Turmericul ar trebui să devină o parte din planul dvs. nutritiv zilnic și același lucru este valabil și pentru alte mirodenii. Un pic vă poate ajuta foarte mult, așa că încercați.
Sursă: www.healthyfoodhouse.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau.