Cum se resimte, de fapt, foamea reala si cum poti scapa de pofte

De foarte multe ori mancam din cu totul alte motive decat foamea reala. Astfel, dezvoltam un obicei din a manca pentru confort, pentreu a ne elibera de stres sau pentru a ne recompensa. Daca reusim sa revenim la constientizarea foamei reale, foamei fizice, vom deveni mai prezenti in vietile noastre, mai constienti, vom scapa de aceste pofte imaginare si vom construi o relatie sanatoasa cu mancarea.

Cum se resimte, de fapt, foamea reala?
Foamea este un raspuns normal al corpului atunci cand chiar trebuie sa mananci.
Fiecare persoana resimte diferit senzatia de foame, insa in general, foamea se traduce printr-un stomac gol. Semnele de inceput ale senzatiei de foame apar in esofag.

Esofagul se afla langa stomac, in zona sternului, un pic mai jos de sani sau muschii pectorali, unde se intalnesc coastele. Esofagul va incepe sa se contracte in momentul in care creierul transmite semnalul ca trebuie sa ne hranim. Pe masura ce devine mai intensa, senzatia de foame se poate deplasa de la stern pana in zona gatului.

Senzatiile avansate ale foamei sunt resimtite in stomac. Este momentul in care stomacul incepe sa chioraie, sa „strige” si muchii incep sa se contracte. Nu confundati senzatia de foame cu indigestia. Foamea se resimte chiar la baza coastelor, sub stern. Daca simtiti ceva in partea de jos a abdomenului, atunci nu este foame, ci poate fi o dereglare a intestinelor, o problema de digestie.

Articolul continuă după reclame

In cazul in care corpul nu este hranit atunci cand cu adevarat cere, veti incepe sa va simtiti putin slabiti, ametiti sau irascibili. Este recomandat sa mancati atunci cand foamea este in prima faza, mult inainte de a o resimti fizic. Veti fi, astfel, mai putin sensibili si mai atenti la deciziile alimentare. Cand suntem foarte flamanzi, avem tendinta de a face alegeri gresite.

Care sunt motivele pentru care simtim ca trebuie sa mancam chiar daca nu ne este foame?
Emotiile, hormonii, anumite amintiri sau momente care ne afecteaza, toate acestea ne pot face sa ne refugiem in mancare chiar daca nu ne este foame. Acestea se numesc „trigge-re”, adica momente declansatoare ale foamei pe care este bine sa le constientizam pentru a nu pica in capcana lor.
Identificati daca va regasiti in trigge-rele enumerate mai jos:
Mancatul Emotional. Vi s-a intamplat sa poftiti la inghetata sau chipsuri atunci cand sunteti stresati? Mancatul nesanatos dupa o zi mai grea nu este neaparat de blamat. Insa in cazul in care va faceti un obicei din a manca mai mult din cauza stresului, furiei, tristetii sau alte sentimente incomode, este cazul sa va controlati si sa fiti mai atenti la obiceiurile alimentare.
CITESTE CONTINUAREA PE PAGINA URMATOARE===>

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook