Beneficiile neştiute ale porumbului fiert: previne cancerul, protejează inima, ajută la îmbunătăţirea vederii
Porumbul fiert sau copt reprezintă un deliciu al sezonului. Dincolo de gustul bun, medicii recomandă consumul de porumb fiert ca pe un adevărat medicament natural de sezon care ajută în lupta împotriva cancerului, ţine bolile de inimă la distanţă, protejează vederea şi sistemul osos şi ajută la memorie.
Porumbul fiert este considerat un adevărat medicament de sezon. Pe lângă faptul că este foarte gustos, porumbul dulce are efecte uimitoare asupra sănătăţii organismului. Conţine vitamine importante pentru buna funcţionare a organismului, este un excelent antioxidant şi nu îngraşă. Spre deosebire de alte legume care, în urma fierberii îşi pierd proprietăţile, porumbul şi le păstrează chiar şi după fierbere.
„Vitaminele şi aminoacizii din porumb se păstrează şi după fierbere. Conţine vitamina A care ajută la imunitate şi vedere. Conţine vitamina E care ajută la buna funcţionare a inimii. Conţine foarte mulţi nutrienţi”. Important pentru sănătate este şi acidul folic din compoziţie, confirmă medicul de familie Radu Bulumac.
Cercetările efectuate de specialişti au arătat că porumbul fiert protejează inima şi vederea şi previne cancerul.
Luptă cu cancerul În compoziţia porumbului există criptoxantina, o substanta benefica pentru organism. Studiile au arătat că alimentele care au în compoziţie criptoxantina ţin la distanţă cancerul, ajutând organismul să nu dezvolte celule canceroase.
Thiamina este o altă substanţă aflată în compoziţia porumbului, cu beneficii asupra sănătăţii. Substanţa ajută la buna funcţionare a creierului şi se spune că ar îmbunătăţi gândirea. Porumbul fiert sau copt devine astfel un stimulent pentru memorie şi un aliat în lupta cu boli precum Alzhaimer.
Scade riscul de infarct Porumbul fiert este bogat în acid folic, bun penru menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şii a inimii. Acidul folic reduce riscul bolilor de inimă şi scade riscul de infarct. Studiile efectuate de cercetători au arătat că persoanele care consumă în mod regulat porumb fiert prezintă un risc de infarct scăzut cu 10% faţă de persoanele care nu consumă porumb fiert. O cană de boabe de porumb, consumată zilnic, combate oboseala din organism, datorită conţinutului de vitamina B5.
Compusii din porumbul fiert determina cresterea elasticitatii vaselor de sange, prin sporirea cantitatii de elastina. Astfel se realizeaza o mai buna oxigenare si hranire a intregului organism si scade riscul de aparitie a aritmiilor, accidentelor vasculare cerebrale si a infarctului.
Dupa o cura de 15 zile cu porumb se poate constata atenuarea starii de greata, a durerilor de cap, a starilor de oboseala sau a insomniilor.
Porumbul preparat termic determina intensificarea arderilor in celulele ficatului.
Porumbul este un bun medicament pentru slabit. Un consum ponderat de porumb copt poate conduce la scaderea in greutate, datorita unui mecanism molecular care grabeste degradarea grasimilor.
O cana cu boabe de porumb ofera 15% din necesarul zilnic de vitamina B5, responsabila de energia organismului.
Cercetatorii germani au constatat ca aportul de tiamina prin consum de porumb zilnic poate scadea viteza de imbatranire a creierului cu 5-10% pe an la femei si cu 2-6% pe an in cazul barbatilor, avand astfel un rol profilactic in boala Alzheimer.
Datorita bogatiei in fibre, porumbul regleaza tranzitul intestinal. Este de asemenea un bun diuretic si, consumat in mod regulat, poate preveni retentia apei in organism (picioarele umflate sunt o consecinta a acestei retentii).
Surse: sanatate.bzi.ro
adevarul.ro