Consumul de ceapa rosie poate ajuta la combaterea cancerului, sugerează noi cercetări științifice.
Leguma gustoasă, folosită în mod frecvent în bucătăria mediteraneană, este plină de compuși puternici care ajută la distrugerea tumorilor, scrie Daily Mail.
Antocianii, responsabili pentru colorarea acestei legume, ar avea rol în inhibarea răspândirii bolii, în timp ce quercetina are un rol important în micșorarea masei canceroase.
Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Guelph susțin însă că orice tip ce ceapă este eficient în combaterea celulelor canceroase.
”Ceapa, indiferent de culoare, activeaza căi care fac nefavorabilă dezvoltarea celulelor canceroase, ceea ce poate duce, în final, la moartea lor.
E adevărat însă că ceapa roșie, cu cea mai întunecată culoare, ar avea cea mai mare putere de luptă împotriva cancerului”, susține autorul studiului, Abdulmonem Murayyan.
Beneficii pentru sanatate
Scrieri antice atesta ca ceapa a fost folosita inca din anul 4000 i.c. ca tratament pentru mai multe boli. In al doilea razboi mondial, vaporii din pasta de ceapa au fost utilizati pentru diminuarea durerii si grabirea vindecarii ranilor.
Chiar si in prezent, ceapa ofera multiple beneficii pentru sanatate:
– anemie – are un continut ridicat de fier
– antiinflamator – angentii antiinflamatori din ceapa sunt utili pentru diminuarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita si guta
– antiseptic – lupta impotriva infectiilor provocate de bacterii, inclusiv E. coli, salmonella si este eficienta impotriva tuberculozei si infectiilor tractului urinar, cum ar fi cistita.
– tensiune arteriala – indiferent daca este consumata cruda sau fiarta, ceapa ajuta la scaderea tensiunii arteriale in mod natural. Ajuta la subtierea sangelui, dizolva cheagurile de sange si curata sangele de grasimi nesanatoase
– colesterol – mancand o jumatate de ceapa cruda in fiecare zi, valorile colesterolului rau se vor diminua, se vor estompa manifestarile trombozei si vor fi prevenite accidentele cardiovasculare
– prevenirea cancerului de colon – fructo-oligozaharidele din ceapa stimuleaza inmultirea bacteriilor bune din colon si ajuta la reducerea riscului cresterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului
– constipatie si flatulenta – pentru ameliorarea constipatiei cronice si flatulentei se va consuma ceapa din belsug
– diabet – cromul din compozita cepei mentine sanatatea celulelor persoanelor care sufera de diabet, contribuie la scaderea nivelului de insulina si creste toleranta la glucoza
– proprietati diuretice si de curatare a sangelui – ceapa impiedica retentia de apa, ajuta la eliminarea nisipului din urina, amelioreaza guta si artrita
– tulburari ale urechii – pentru a opri tinitusul, in anumite culturi se introduce in ureche putina vata inmuiata in suc de ceapa
– caderea parului- cercetarile au demonstrat ca sucul de ceapa aplicat pe scalp de doua ori pe saptamana timp de doua luni duce la regenerearea parului
– rapel imunitar – ceapa intensifica circulatia sanguina si stimuleaza transpiratia. Este utila pe vreme rece pentru indepartarea infectiilor, reduce febra si transpiratia manifestate in raceala si gripa
– osteoporoza- s-a descoperit recent ca un din component regasit in ceapa previne fragilizarea oaselor.
– probleme respiratorii – se mixeaza cantitati egale de suc de ceapa si miere si se iau cate 3-4 lingurite din acest amestec zi de zi pentru fluidizarea mucusului si prevenirea formarii acestuia. De asemenea, ceapa este unul din cele mai bune remedii impotriva racelilor
– libidou scazut – ceapa este un afrodisiac puternic, dupa usturoi. Pentru obtinerea acestui efect, soiul alb este cel mai eficient.
– infectii ale tractului urinar – se fierb cateva bucati de ceapa alba in jumatate de litru de apa pana cand apa se evapora. Se strecoara prin sita, se lasa sa se raceasca si se bea. Proprietatile antibacteriene ajuta la calmarea senzatiei de arsura la urinat.
Principalele motive pentru a consuma ceapa
– Quercetina – apartine unei clase de pigmenti solubili din plante, numite flavonoide. Quercetina este una din cele mai studiate legume care contin flavonoide intrucat contine o cantitate mare din aceasta substanta.
Quercetina este un antioxidant mai puternic decat vitamina E, conform ultimelor cercetari. Quercetina are importante efecte antiinflamatorii, contribuie la diminuarea si eliberarea de histamina si a altor surse alergice si inflamatorii.
Carnea gatita cu ceapa ajuta la diminuarea cantitatii de agenti cancerigeni produsi cand carnea este preparata la temperaturi mari, cum ar fi pe gratar. Quercetina poate ajuta si la reducerea imptomelor cum ar fi oboseala, depresia si anxietatea.
– Flavonoidele – ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Ceapa este bogata in flavonozi care ajuta la reducerea riscului de boli de inima. Flavonoizii sunt cunoscuti pentru activitatea lor antioxidanta si sunt frecvent mentionati ca bioflavonoide.
– Cromul – cromul este o molecula care ajuta celulele sa reactioneze in mod corespunzator la insulina.
Studiile clinice la diabetici au aratat ca acesta poate scadea nivelurile de glucoza, poate creste toleranta la glucoza, poate scadea nivelul de insulina si nivelul total de colesterol si trigliceride, promovand reducerea colesterolului rau. Cromul poate fi util pentru prevenirea scaderii bruste a energiei.
– Probiotic natural – probioticele sunt ingrediente alimentare nedigerabile care atunci cand sunt consumate stimuleaza multiplicarea si functia anumitor bacterii bune in intestin.
Surse frecvent intalnite de probiotice sunt ceapa, usturoiul, bananele si sparanghelul. Studii recente au demonstrat ca probioticele pot ameliora afectiuni comune, cum ar fi sindromul de intestin inritabil, acneea, alergiile alimentare, oboseala cronica si depresia.
Potrivit studiilor, 4 – 7 porţii de ceapă roşie pe săptămână (totalul echivalează cu 2- 3 cepe) reduc semnificativ riscul de cancer colorectal, oral, ovarian, de laringe şi de de esofag.