Balonarea reprezinta acumularea de gaze in stomac si in intestine si face parte din categoria tulburarilor abdominale frecvente.
Desi este asociata cel mai adesea cu obiceiurile alimentare nesanatoase, cauzele balonarii sunt mult mai numeroase.
Alimentele pe care le consumam sunt evacuate din stomac in intestinul subtire, unde sunt absorbiti 90% din nutrientii pe care organismul ii primeste in urma procesului de digestie.
Nutrientii neabsorbiti sunt preluati ulterior de intestinul gros, care ii transforma in materii fecale. Aici, in urma unui proces de fermentatie, se formeaza gazele intestinale.
Hipotiroidismul este asociat frecvent cu balonarea, luarea în greutatea şi retenţia de apă în ţesuturi.
Dacă vrei să scapi de aceste probleme, iată ce ai de făcut!
Sfaturi utile pentru a scăpa de balonare
În primul rând, asigură-te că nu au probleme cu tiroida.
Mergi la medic, fă-ţi analize de sânge şi, dacă descoperit că hormonii tiroidieni nu sunt în limitele normale, urmează întocmai tratamentul recomandat de specialist.
Apoi, îndreaptă-ţi atenţie spre mişcare. Fă în fiecare zi exerciţii fizice, măcar 30 de minute.
Pe lângă faptul că mişcarea te ajută să te menţii în formă, va duce şi la eliminarea balonării, ameliorează tranzitul intestinal şi eliberează endorfine, hormonii fericirii.
Renunţă la fumat! Inhalarea fumului şi a aerului duce la balonare, dar şi la probleme de sănătate multe mai grave, pe care le cunoşti deja.
Evită constipaţia! Cum? Evitând alimentele care o provoacă şi consumând din belşug apă şi produse bogate în fibre.
Citeşte cu atenţie prospectul medicamentelor! Unele analgezice sau suplimente pot cauza constipaţie şi balonare.
Fă-ţi un jurnal alimentar!
E foarte posibil ca balonarea să fie cauzată de anumite alimente pe care sistemul tău digestiv nu le tolerează. Intoleranţa la lactoză, la gluten sau malabsorbţia fructozei sunt principalii factori de risc în apariţia balonării.
Asigură-te că îi aduci organismului un aport optim de calciu şi magneziu, două minerale deosebit de importante pentru buna funcţionare a întregului organism.
Mişcorează porţiile de mâncare – nu mânca până simţi că nu mai poţi, ci opreşte-te în punctul în care simţi că ţi-ai potolit foamea. De asemenea, nu înfuleca. Dacă mănânci pe fugă, vei înghiţi mai mult aer şi te vei balona ulterior.
Alte sfaturi utile împotriva balonării: renunţă la guma de mestecat, nu folosi un pai pentru a consuma băuturi, găteşte legumele (cele crude balonează), nu consuma carbohidraţi seara, bea un pahar cu apă cu 30 de minute înainte de fiecare masă.
Alimente care te scapa de balonare:
Banane – O singură banană conţine 400 mg de potasiu, care ajută la eliminarea retenţiei de apă din organism şi astfel la uşurarea senzaţiei de balonare.
Chiar dacă ai auzit că bananele constipă, acest lucru este doar pe jumătate adevărat: doar cele care nu sunt coapte suficient au acest efect advers. Bananele sunt pline de fibre, care ameliorează tranzitul intestinal şi stimulează digestia.
Varză kimchi (sau varză murată) – Prin fermentare, varza murată capătă numeroase proprietăţi benefice pentru digestie, datorită probioticelor, acele bacterii „prietenoase” cu stomacul. Consumă o salată de varză murată şi balonarea va dispărea ca prin minune.
Frunze de păpădie
– O salată de frunze de păpădie este excelentă pentru a scăpa de abdomenul umflat, datorită bogăţiei de fibre conţinute, dar şi a substanţelor cu efect detoxifiant din aceste plante.
Sparanghel – Această legumă conţine inulină, un nutrient esenţial pentru buna funcţionare a digestiei, care îmbunătăţeşte absorbţia vitaminelor şi a mineralelor din alimentaţie şi scade riscul de cancer de colon.
De asemenea, sparanghelul este un bun diuretic, deci te ajută să elimini apa în exces din ţesuturi, care cauzează balonarea.
Anghinare – este o legumă bogată în fibre, care conferă rapid senzaţia de saţietate şi stimulează tranzitul intestinal.
Alimente care pot provoca balonarea:
Anumite legume
Ajunse in intestine, unele legume produc mai mult gaz decat altele, iar fiecare dintre noi avem un organism mai mult sau mai putin tolerant, mai capabil sau mai putin capabil de a absorbi aceste gaze.
Daca stiti ca aveti o sensibilitate aparte, ocoliti fasoalea, lintea, brocoli, conopida, varza simpla precum si pe cea de Bruxelles, ceapa, ardeiul gras.
2. Bauturi carbogazoase
Pentru ca sunt bogate in dioxid de carbon, toate aceste bauturi, incepand cu apa minerala carbogazoasa si sfarsind cu sucurile acidulate, va baloneaza.
Alte bauturi din categoria celor acide (cafeaua, sucul proaspat de portocale, alcoolul, ciocolata fierbinte), pot irita mucoasa gastrica, provocand inflamatie si, bineinteles, senzatie de balonare. Evitati-le pe cat posibil!
3. Lactate
Daca suferiti de intoleranta la lactoza, uitati de orice produs pe baza de lapte. Lactoza, imposibil de digerat in acest caz, trece direct in colon unde genereaza o acumulare mare de gaze ca urmare fapului ca bacteriile existente aici incearca sa o descompuna.
Daca nu puteti consuma lactate, aveti drept alternativa o serie de alte alimente bogate in calciu care va ajuta sa va mentineti sanatatea sistemului osos.
4. Grasimi
Tot ce este prajit in ulei si ne face cu ochiul in restaurantele fast-food cauzeaza balonare.
Cartofi prajiti, aripioare de pui, gogosi, cascaval pane, nici unele nu sunt indicate persoanelor care sufera de balonare (desigur, nici persoanelor sanatoase!) intrucat stomacul are nevoie de mai mult timp pentru a descompune grasimile si a le digera, ceea ce favorizeaza acumularea de gaze.
5. Sare
Excesul de sare in organism provoaca inflamatie, balonare si tulburari ale tensiunii. In plus, alimentele bogate in sodiu favorizeaza retentia de apa, ceea ce conduce la o senzatie de greutate, picioare umflate, pungi sub ochi, balonare.
Consumati sare in cantitati cat de mici si inlocuiti-o cand puteti cu ierburi aromatice pentru un plus de savoare.
Surse: www.csid.ro