Grapefruit-ul este unul dintre cele mai consumate citrice, bogat în vitamina C, de culoare rozalie şi cu un gust acru-amărui.
Grepfrut (în engleză: grapefruit ; franceză: pamplemousse) este un fruct citric mare, rotund, de culoare galbenă sau rozalie (Citrus paradisi), cu miezul zemos și amar, apreciat pentru conținutul bogat în enzime care stimulează digestia; se obține de la hibrizi dintre pomelo și diferite soiuri de portocal, putând avea pulpa galbenă, roz sau roșie.
Grepfrutul a primit un nume științific:
Citrus paradisi abia pe la jumătate secolului al XIX-lea. Până atunci s-a crezut că este doar o altă varietate de pomelo – fructul din a cărui încrucișare accidentală cu portocala a și rezultat.
Încrucișarea dintre pomelo și portocală a fost realizată în Barbados. El a început să fie cultivat pe scară largă la începutul secolului al XX-lea.
Boom-ul l-a cunoscut însă în anii ’70, probabil și datorită popularității curei de slăbire cu grepfrut.
În anul 1983, într-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arăta ca, în New York, consumul de grepfrut este depășit doar de cartof, salată, măr și portocală. Astăzi se cultivă în țări ca: SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Israel.
Valori nutriționale
Grepfrut
Valoare per 100 g
Calorii (kcal) 42
Lipide totale 0,1 g
Lipide saturate 0 g
Lipide polinesaturate 0 g
Lipide mononesaturate 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 0 mg
Potasiu 135 mg
Carbohidrați 11 g
Fibre alimentare 1,6 g
Zahăr 7 g
Proteine 0,8 g
Vitamina A 1.150 IU Vitamina C 31,2 mg
Calciu 22 mg Fier 0,1 mg
Vitamina D 0 IU Vitamina B6 0,1 mg
Vitamina B-12 0 µg Magneziu 9 mg
Grapefruitul are putine calorii, iar o cura de slabire faimoasa l-a facut cunoscut in intreaga lume si extrem de apreciat si consumat.
Un lucru neştiut este faptul că în combinaţie cu alte substanţe, fructul sau sucul acestuia poate provoca efecte adverse grave şi chiar moartea.
Încă din 1999, cercerătorii americani au avertizat asupra efectelor adverse pe care le poate avea consumul de grapefruit sau de suc de grapefruit. Grapefruitul a apărut în Barbados, fiind un hybrid dintre pomelo şi diverse soiuri de portocal şi conţine substanţe chimice care asociate cu consumul de medicamente anti-colesterol poate duce la insuficienţă renală.
Mai precis, compusii polifenolici precum naringina, precum si furanocoumarinele, bergamotina si dihidroxibergamotina inhiba o enzima de la nivelul citrocromului P450: P450-CYP3A4 de la nivelul intestinului subtire, putand in doze mai mari sa blocheze o inhibe si la nivel hepatic.
Asta duce, practic, la supradozaj. Un pahar de grapefruit sau un grapefruit de 200mg are suficient efect pentru a bloca CYP3A4, aceasta reluandu-si 50% din activitate abia dupa 24 de ore, activitatea totala a enzimei reluandu-se dupa 72 de ore.
Lista completa a medicamentelor care interactioneaza cu grapefruit si pot sa te ucida se gaseste aici si include:
Medicamente: anti-cancer , anti-diabet, anti-infectioase, anti-inflammatorii, anti-lipemianti, cardiovasculare, estrogeni,
gastrointestinale, immunosupresive post-transplant, pentru tractul urinar
sau sistemul nervos, antalgice precum diazepamul sau opiodie. Peste 85 de medicamente sunt influentate printr-o interactiune cu grepfruitul.
Crizotinib, dasatinib, erlotinib, everolimus, lapatinib, nilotinib, pazopanib, sunitinib,vandetanib, venurafenib, artemether, erythromycin, halofantrine, maraviroc, primaquine, quinine, primaquine, rilpivirine,
atorvastatin, lovastatin, simvastatin, amiodarone, apixaban, cilostazol, clopidogrel, dronedarone, eplerenone, ergotamine, ticagrelor, verapamil, alfentanil – oral, buspirone, dextromethorphan, fentanyl – oral, ketamine – oral, lurasidone, oxycodone,p imozide, quetiapine, ziprasidone, cisapride, domperidone, cyclosporine, everolimus, sirolimus, tacrolimus,
cyclophosphamide, imatinib, sorafenib, repaglinide, saxagliptin, albendazole, praziquantel, saquinivir, budesonide – oral, colchicine, methylprednisolone -oral, amlodipine, felodipine, losartan, manidipine, nicardipine, felodipine, losartan, manidipine, nicardipine, nimodipine, nisoldipine, nitrendipine, propafenone, quinidine, rivaroxaban,
sibutramine,sildenafil, tadalafil, vardenafil, diazepam, fluvoxamine, methadone, midazolam – oral,quazepam,sertraline,triazolam,estradiol,ethinylestradiol, darifenacin, fesoterodine, solifenacin, silodosin, silodosin, etravirine, artemether, etravirine, aprepitant, carbamazepine
In combinatie cu anumite medicamente, practic, grapefruitul poate induce supradozaj medicamentos, lucru ce poate duce la, spre exemplu:
insuficienta renala, insuficienta respiratorie acuta, sangerari in tractul digestiv, aritmii cu potential fatal, hipoglicemie, hiperglicemie, hipotensiune, bradicardie, hipopotasemie, halucinatii, sedare, nefrotoxicitate, sangerari renale samd.
Cantitatea periculoasa este foarte mica – e de ajuns un pahar de suc pentru efecte potential fatale. Sau cateva feliute. De aceea, trebuie sa fiti siguri ca medicamentele pe care le luati nu interactioneaza cu grapefruitul.
Mecanismul de actiune este explicat mai jos – practic, grapefruitul inhiba CYP34A de la nivelul enterocitului sau hepatocitului, lucru ce duce la supradozare de medicament, chiar in conditiile in care s-a luat doza corecta. Mecanismul mai amplu, in video.
Chiar şi aşa, doi americani, Stewart şi Lynda Resnick vor să transforme trăsăturile „negative” ale fructului într-o afacere profitabilă, aşa cum au făcut şi cu fructe precum rodia sau mandarina, prin compania lor, Wonderful Company.
Pentru a realiza acest lucru, compania a cumpărat terenuri întinse de plantaţii, locaţii pentru ambalare şi o instalaţie de prelucrare.
În speranţa că va reuşi să reinventeze felul în care este perceput grapefruitul şi să vândă mari cantităţi consumatorilor, Wonderful Company a introdus noi metode de plantare şi tăiere a grapefruitului.
Surse: cmj.ca , bigthink.com ,