Ştiinţa grupelor sanguine permite alegerea unei alimentaţii adecvate pentru prevenirea unor boli, încetinirea îmbătrânirii, tratarea obezităţii.
GRUPA 0
Grupa O semnifică „vechimea”. Primii oameni erau vânători iscusiţi, deci carnea (proteinele) reprezentau principala sursă de energie. Acesta a fost momentul în care atributele digestive ale grupei O s-au definitivat. Omul cu grupa O hrănit cu proteine are un sistem imunitar puternic, este viguros şi rezistent.
Între sânge şi alimentele consumate se produce o reacţie chimică, ce face parte din moştenirea genetică. Din acest motiv sistemul digestiv şi imunitar sunt influenţate şi acum de alimentele pe care le consumau strămoşii cu aceeaşi grupa sanguină. După ce vânatul s-a împuţinat, oamenii au plecat în căutarea hranei în alte zone ale globului.
De aceea, grupa 0 este predominantă şi „donator universal”.
CARACTERISTICILE GRUPEI O
– Consumator de carne;
– Tract digestiv viguros, dar cu aciditate crescută;
– Sistem imunitar hiperactiv;
– Intoleranţă faţă de adaptările la dietă şi la mediul înconjurător;
– Răspuns optim la stres printr-o activitate fizică intensă;
– Necesită un metabolism eficient pentru a fi suplu şi energic prin aport sporit de iod şi calciu;
– În ceea ce priveşte personalitatea, grupa O poartă o memorie genetică de forţă, rezistenţă, îndrăzneală, încredere, putere de concentrare, acţiune şi un dezvoltat simţ de autoconservare.
Recomandări pentru controlul greutăţii
Există mai mulţi factori care influenţează creşterea în greutate pentru grupa O:
Reglarea tiroidiană. Oamenii cu grupa O au tendinţă spre hipotiroidism (nivel scăzut al hormonilor tiroidieni, lipsa iodului).
Efectele hipotiroidismului sunt: creşterea în greutate, retenţia de lichide, scăderea masei musculare şi oboseala. Factorul principal al creşterii în greutate este glutenul, care se găseşte în toate produsele pe bază de grâu. Urmând dieta grupei O, prin reducerea consumului de cereale, pâine şi paste făinoase se constată scăderea în greutate.
Alimentele care favorizează creşterea în greutate pentru grupa O: grâul, porumbul, fasolea uscată, lintea, varza, conopida, muştarul. Alimente care favorizează scăderea în greutate pentru grupa O: peştele, ficatul, carnea roşie (vită), spanacul şi toate legumele verzi.
Recomandări generale pentru dieta grupei O
Sintagma „suntem ceea ce mâncăm” trebuie să vă atragă atenţia asupra alimentelor din comerţ şi în ce măsură sunt apropiate de ceea ce oferă natura. Se recomandă alimentaţie bazată pe proteine: carne slabă de peşte, pui, vită, cât mai proaspătă fără adaos de conservanţi şi alţi aditivi.
Se vor evita mezelurile preparate industrial.
Foarte benefice sunt alimentele marine (surse de iod, reglează funcţia tiroidiană) care trebuie să reprezinte o componentă majoră a dietei grupei O. Persoanele cu grupa O trebuie să reducă produsele lactate, în special laptele dulce (intoleranţă la lactoză).
Deoarece calciul este foarte necesar, se recomandă sursele vegetale: nuci, migdale, seminţe de floarea-soarelui şi susan, legume cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză, mazăre, ţelină (suplimentele farmaceutice de calciu nu vă aduc nici un beneficiu).
Alternative excelente sunt şi brânza şi laptele de soia. Dintre uleiuri şi grăsimi, se recomandă uleiul de măsline.
O sursă benefică de proteine şi grăsimi vegetale sunt nucile şi seminţele crude de dovleac. Legume deosebit de benefice: toate legumele verzi, hrean, ceapă, usturoi, gulii. Fasolea uscată trebuie consumată cu moderaţie, sub formă de garnitură. Persoanele cu grupa O nu tolerează produsele din grâu.
Nu se recomandă pâine, paste făinoase şi dulciuri realizate pe bază de făină de grâu, deoarece glutenul din cereale încetineşte metabolismul şi transformă hrana în depozite de grăsimi. Fructele sunt recomandate în cantităţi cât mai mari, fiind o importantă sursă de fibre, vitamine şi minerale.
Ele sunt o alternativă excelentă la pâine şi paste făinoase. Dacă vei mânca un fruct în loc de paste sau pâine, organismul va primi mai multe principii nutritive şi vei atinge uşor obiectivele legate de controlul greutăţii.
Fructe deosebit de benefice sunt: prunele, smochinele, ananasul. E bine să reduci sau să eviţi următoarele fructe: pepene galben, banane, căpşuni, portocale, mure. Sucuri de fructe şi legume cu conţinut scăzut de zahar.
Sucurile de legume sunt de preferat. Condimentele care trebuie evitate sunt: oţetul, piperul, muştarul. Băuturi recomandate în cantităţi moderate: bere şi vin roşu. Trebuie evitate sau reduse: cafeaua, băuturile alcoolice distilate, băuturile răcoritoare sintetice, ceaiul negru. Se recomandă eliminarea cafelei. Ceaiul verde este o alternativă bună la cafea.
Exerciţiul fizic, munca fizică reprezintă cel mai bun antidot pentru cei din grupa O împotriva stresului, depresiei, oboselii şi insomniei.
GRUPA A
Dacă eşti obişnuit să mănânci carne, vei slabi uşor eliminând alimentele toxice din dietă şi reducând carnea. Din punct de vedere al metabolismului, grupa A este exact opusul grupei O. Persoanele cu grupa A au tendinţa de a reţine apa şi depozitează în final carnea sub formă de grăsime.
Cauza este nivelul scăzut al acidului gastric, care nu favorizează digestia cărnii. Alimentele care favorizează creşterea în greutate pentru grupa A sunt: carnea, grăsimile animale, produsele lactate, fasolea mare, produsele făinoase consumate în cantităţi mari.
Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa A: alimentele pe bază de soia, legumele şi fructele care conţin o cantitate mare de vitamina C, uleiurile vegetale.
GRUPA B
Există asemănări între Grupa B şi Grupa 0 în privinţa reacţiei la glutenul din grâu, care determină încetinirea metabolismului. Dacă mâncarea nu este eficient digerată şi nu este folosită drept „combustibil” pentru nevoile energetice, ea se depozitează sub formă de grăsime.
Persoanele cu grupa B îşi pot controla cu uşurinţă greutatea aplicând dieta specifică acestei grupe, deoarece nu întimpină nici o barieră fiziologică, cum ar fi probleme hormonale sau digestive.
Alimentele care trebuie evitate, deoarece favorizează creşterea în greutate pentru grupa B: porumb, grâu, linte, arahide, seminţele de susan.
Aceste alimente afectează buna funcţionare a metabolismului, ducând la oboseală, retenţie hidrică şi hipoglicemie. Deci, persoanele cu grupa B care vor să slăbească trebuie să evite cu siguranţă grâul şi produsele derivate. Cele normoponderale nu au aceste restricţii.
Alimente benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa B: legume verzi, carne slabă, ficat, produse lactate (cu conţinut mic de grăsimi), ouă, ceai de lemn dulce.
GRUPA AB
CARACTERISTICILE GRUPEI AB – ENIGMATICUL
– Fuziunea modernă între grupele A şi B
– Răspuns de tip cameleonic la condiţii schimbătoare de mediu şi de dietă
– Tract digestiv sensibil
– Sistem imunitar excesiv de tolerant
– Răspunde optim la stres în plan spiritual, fizic şi la nivel de energie creatoare
– Un mister evoluţionist
Recomandări pentru controlul greutăţii
În privinţa creşterii în greutate, cei cu grupa AB reflectă moştenirea mixtă a genelor grupelor A şi B.
Pentru scăderea în greutate, este recomandată reducerea cantităţii de carne şi suplimentarea alimentaţiei cu legume deoarece, din cauza cantităţii insuficiente de acid gastric, carnea nu este digerată eficient şi tinde să se depoziteze sub formă de grăsime. De asemenea, se recomandă reducerea consumului de grâu, porumb, fasole şi susan.
Alimentele care trebuie evitate deoarece favorizează creşterea în greutate pentru grupa AB: carne roşie, fasole, seminţe, porumb, grâu. Alimente care favorizează scăderea în greutate pentru grupa AB: alimente marine, produse lactate, legume verzi.
Recomandări generale pentru dieta grupei AB
Grupa sanguină AB are mai puţin de 1000 de ani vechime, este foarte rară (5% din populaţie) şi complexă din punct de vedere biologic, reprezentând o fuziune a caracteristicilor grupelor A şi B.
Organismul celor cu grupa AB nu produce suficient acid gastric pentru a digera cantităţi mari de proteine animale.
Soluţia constă în reducerea cantităţii de carne de pui şi vită. Este preferabil să consumi carne de miel, curcan, oaie, iepure.
Este bine să eviţi produsele din carne afumată sau conservată. Alimentele marine se pot consuma cât mai des, reprezentând o sursă excelentă de proteine. Foarte benefice sunt: cod, macrou, ştiucă, sturion, sardine, păstrăv, scrumbie, melci.
Produsele lactate sunt foarte bine tolerate, în special: iaurt, chefir, smântână degresată. Cei care au grupa AB ar trebui să folosească uleiul de măsline în locul grăsimilor animale şi al uleiurilor rafinate. Nucile şi seminţele vor fi consumate în cantităţi mici, cu precauţie.
Arahidele, consumate în cantităţi moderate, oferă un suport pentru sistemul imunitar. Pentru grupa AB, produsele pe bază de soia sunt deosebit de benefice.
Cerealele sunt bine tolerate, în special orezul, secara şi soia. Se recomandă totuşi limitarea consumului de produse pe bază de grâu şi porumb, mai ales dacă ai probleme cu greutatea.
Legumele trebuie consumate, zilnic, deoarece sunt o sursă importantă de substanţe nutritive, având un rol esenţial în prevenirea cancerului, afecţiunilor cardiace şi îmbunătăţirea sistemului imunitar.
Evită totuşi măslinele, ardeii, porumbul, avocado şi anghinarea. Pentru grupa AB există o mare varietate de fructe benefice: struguri, prune, cireşe, ananas, caise, kiwi, lămâi, smochine, grepfrut.
Ar trebui evitate: portocala, mango şi bananele. Cei cu grupa AB ar trebui să înceapă fiecare zi cu un pahar de apă caldă, amestecată cu sucul proaspăt de la o jumătate de lămâie, pentru a elimina toxinele acumulate în timpul nopţii.
Este foarte bun şi sucul de grepfrut. Mirodeniile şi condimentele benefice sunt: sarea de mare, usturoiul, hreanul, pătrunjelul şi sosul de soia.
Nu sunt recomandate: oţetul, piperul, murăturile şi ketchup-ul. Ceaiurile de plante contribuie la întărirea sistemului imunitar şi asigură protecţie împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Se recomandă în special: ceai verde, muşeţel, echinacea, ginseng, păpădie, măceşe.
Băuturile recomandate sunt: vin roşu (un pahar pe zi), cafea alternativ cu ceai verde. Trebuie evitate băuturile alcoolice distilate, sifonul, răcoritoarele sintetice şi acidulate, ceaiul negru.
Personalitatea celor cu grupa AB reprezintă un amestec între sensibilitatea grupei A şi echilibrul grupei B. Sunt oameni captivanţi, spirituali, atrăgători, diplomaţi şi prietenoşi.
Cei care au grupa AB reacţionează la stres la nivel intelectual şi se simt epuizaţi după perioade lungi de tensiuni şi suprasolicitări. Contracararea stresului se face prin plimbări, înot, ciclism, dans, golf, aerobic.
Sursa: www.kfetele.ro
Articol preluat integral cu acord scris.