Nucul este un pom fructifer cu o multime de utilizari si beneficii asupra sanatatii.
Daca fructele sale delicioase sunt apreciate in bucatarie, afla ca frunzele sale, de pilda, iti pot fi de ajutor in tratarea ori prevenirea unor afectiuni, cat si la prepararea unor tratamente cosmetice. Descopera care sunt beneficiile frunzelor de nuc asupra frumusetii si sanatatii tale!
Frunzele de nuc sunt o parte importanta a medicinei naturiste romanesti, dat fiind faptul ca sunt ticsite cu substante cu proprietati uimitoare. In frunzele de nuc se regasesc taninuri elagice, plus o varietate de derivati de naftochinona, carora li se adauga acidul cafeic, acidul ascorbic, glicozidele flavonice, p-cumaricul si o cantitate redusa de ulei volatil.
Pentru ca proprietatile lor benefice sa fie resimtite la cel mai inalt nivel, frunzele de nuc se culeg tinere, la inceputul verii, fara codita. Ulterior, trebuie puse la uscat intr-un spatiu racoros si bine ventilat, dupa ce au fost rupte in prealabil. Cand frunzele de nuc devin friabile, pot fi adunate si depozitate in saculeti de panza ori de hartie pentru utilizari ulterioare.
Frunzele de nuc sunt un produs cu un continut ridicat de iod, cupru si zinc, elemente care se gasesc destul de rar si in cantitati reduse in alte produse.
Frunzele de nuc poseda proprietati:
-tonifiante
-hipoglicemiante
-astringente
-antisudorifice
-antileucoreice
-antimicrotice
-cicatrizante
-vermifuge
-depurative
Iata cum si in ce cazuri trebuie sa consume frunzele de nuc:
O cură cu frunze de nuc nu trebuie să dureze mai mult de 6 luni. Se recomandă administrarea infuziei în:
1.In caz de infectii urinare se recomanda sa consumi infuzie de frunze de nuc. Acelasi lucru trebuie sa-l faci cand ai diaree.
2.Pentru a trata eczemele si ulceratiile, aplica comprese locale de infuzie din frunza de nuc ( doua lingurite de frunze uscate sau verzi maruntite la o cana de apa).
3.Daca mainile si picioarele transpira excesiv sau ai osteoporoza, hemoragii difestive, candidoza, infectii genitale sau incontenenta urinara, se recomanda sa faci bai cu frunze de nuc.
4.Gargara cu infuzie de frunze de nuc se practica in caz de stomatita, amigdalita,gingivita sau afte bucale.
Frunzele de nuc nu absorb metalele grele si radiatia din atmosfera, de aceea le poti culege din orice loc.
5.Boli ale aparatului circulator periferic (varice, tromboflebite, hemoroizi, fragilitate capilară) – se consumă câte 3 căni pe zi
6.Diaree infecţioasă estivală – se administrează câte 3 căni pe zi
Sursa:sanatosi.com