Infarctul miocardic reprezinta necroza a unei parti mai mult sau mai putin importante de miocard, consecutiva unei obstruari bruste a unei artere coronare.
In cursul infarctului miocardic, irigarea inimii nu se mai face, lipsite de sange si de oxigen, celulele miocardului mor, eliberand enzimele lor cardiace care distrug tesutul inconjurator, necroza ischemica miocardica, ce rezulta de obicei prin reducerea brusca a fluxului sanguin coronarian la un segment de miocard.
De obicei are loc in ventriculul stang. Barbatii sunt cel putin de doua ori mai frecvent afectati decat femeile, adesea inaintea varstei de 60 de ani.
Potrivit Asociatiei Americane a Accidentelor Vascular Cerebrale si Bolilor de Inima, pot fi mai multe cauze ale producerii acestora, dar cele mai des intalnite sunt aprovizionarea insuficienta cu sange sau blocajul unei artere coronare.
Astazi, sunt identificati peste 700 000 de mii de oameni care sufera de atacuri ale inimii si mai mult de 100 000 dintre acestia nu se mai recupereaza. In lumea in care traim aceste cazuri sunt intr-o continua crestere, dar, din fericire, exista cateva simptome pe care corpul nostru le resimte si, daca vom stii sa le identificam, ne vom putea salva viata sau pe a altora.
Mai jos, va prezentam 8 semne principale pe care corpul le comunica cu o luna inainte ca o persoana sa sufere un atac de cord.
1. Cu aproximativ o luna inainte, corpul devine mai slabit din cauza unui flux si circulatii ale sangelui insuficiente. Din cauza apropierii arterelor intre ele, muschii slabiti sunt un semnal de alarma ce poate ajuta la identificarea unui infarct prematur.
2. In momentul in care fluxul de sange este redus, senzatia de ameteala este, de asemenea, un semnal de alarma ce nu trebuie ignorat. Din cauza faptului ca sangele nu ajunge cum trebuie la creier, inainte de a suferi un infarct veti avea dese simptome de ameteala.
3. Pe langa senzatia de ameteala, pot aparea transpiratiile reci. Fara o circulatie corecta a sangelui, corpul uman incepe sa asudeze, se raceste si va avea o stare generala de rau.
4. Daca observati ca aveti dureri in piept sau alte dureri la nivelul bratelor, spatelui si umerilor, este recomandat sa consultati opinia unui medic. Durerea de piept sau acea senzatie de „gheara in piept” sunt semne ale unui eventual infarct.
5. Multe dintre victimele infarctului au racit sau s-au imbolnavit de gripa cu o luna inainte. Fiti cu bagare de seama si la acest aspect.
6. Pe langa faptul ca va veti simti corpul foarte slabit, inaintea producerii unui infarct apare si acea oboseala cronica care este cauzata de aprovizionarea insuficienta cu sange. In asemenea situatie, corpul munceste mult mai mult sa ofere cantitatea suficienta de sange si de aceea se simte extenuat.
7. Respiratia greoaie este un alt simptom al producerii unui infarct. La fel ca toate celelalte organe din corp, plamanii, la randul lor, au nevoie de sange si oxigen. Cand inima nu functioneaza cum trebuie, plamanii vor fi si ei afectati.
8. Alte simptome ce mai pot aparea inainte de producerea unui infarct sunt senzatia de greata, indigestie, arsuri la stomac si dureri abdominale.
SURSA: www.providr.com