8 Beneficii de sănătate ale extractului de frunze de ulei de măsline și cum se utilizeaza

Uleiul de măsline extra virgin, uleiul esențial sau măslinele gustoase – toate acestea devin din ce în ce mai mult o parte din dieta noastra zilnica și a stilului de viață. Dar frunzele?

Frunzele de măsline au fost utilizate la prepararea medicamentelor tradiționale pentru a tratarea mai multor afecțiuni și, în general, pentru o bună stare de sănătate. Și medicina modernă a urmat exemplul acestor beneficii.

Beneficiile pentru sanatate care vor fi elaborate aici se datorează în principal conținutului fenolic, în special oleuropeinului, care se găsește în cantități mai mari în frunzele de măsline decât în orice altă formă. Alți compuși bioactivi care contribuie sunt secoiridoidele și flavonoidele. Deci, care anume sunt aceste beneficii?

Beneficii de sănătate ale frunzelor de măsline

1. Reduc tensiunea arterială și hipertensiunea

Frunzele de măsline pot preveni și pot regla tensiunea arteriala. Studiile facute pe animale au arătat că suplimentarea cu extract de frunze de măsline (OLE) fie înainte, fie după incidența hipertensiunii arăta rezultate similare pozitive.

OLE-urile reduc tensiunea arterială ridicată prin reducerea producției de colesterol LDL. Acest lucru imbunatateste, de asemenea , fluxul sanguin către vasele de sânge din inimă.

Pentru cei aflați în prima etapă a hipertensiunii arteriale, OLE ameliorează tensiunea și lărgește vasele de sânge, ceea ce duce la scăderea tensiunii

arteriale sistolice și diastolice. Cu toate acestea, acest efect asupra hipertensiunii ar putea să nu fie văzut la persoanele supraponderale.

2. Întăresc inima

Problemele cardiace, cum ar fi atacurile de cord, pot lovi pe oricine – nu există limita de vârstă! Frunzele de măsline vă pot întări inima, parțial prin reglarea tensiunii arteriale. Dar principala sa contribuție este prevenirea aterosclerozei.

Sanatatea Arteriala

Peretele arterial este important pentru menținerea fluxului sanguin și presiunii normale. În ateroscleroza (sau disfuncția endotelială), formarea plăcii pe perete dă greutatea arterelor, ceea ce duce la un flux sanguin obstrucționat.

Aceasta este o cauza comună de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Frunzele de măsline ajută la prevenirea și vindecarea acestora în mai multe moduri:

• Polifenolii din OLE măresc producția de oxid nitric și relaxează vasele de sânge.

• Antioxidanții reduc oxidarea prin salvarea radicalilor liberi, ceea ce oprește ateroscleroza într-un stadiu incipient.

• Suprimă depozitele de acid gras pe peretele arterial prin prevenirea inflamației.

3. Regleaza diabetul zaharat

Reglementarea alimentelor este o modalitate de a menține nivelul de zahăr din sânge sub control. Și frunzele de măsline pot fi o alegere foarte bună pentru diabetul zaharat. OLE reduce nivelurile de zahar din sange și limitează efectele oricăror creșteri ale nivelului de zahăr.

Astfel:

• Extractele diminuează absorbția zaharurilor din intestin și măresc aportul de glucoză prin țesuturi.

• Produsele finale de glicemie avansate (AGE) pot fi o cauză majoră a diabetului zaharat și a altor afecțiuni cronice. Frunzele de măsline reprezintă o sursă naturală de inhibitori AGE, care protejează țesuturile de leziunile oxidative legate de varsta și previne diabetul.

• Sensibilitatea la insulină definește cât de bine acceptă corpul și răspunde la efectele insulinei.

4. Combaterea cancerului

Există mai multe caracteristici ale frunzelor de măsline care luptă împotriva cancerului în diferite moduri:

• Efectul antioxidant: Studiile efectuate pe OLE arată că luptă împotriva cancerului în primele etape.

Antioxidanții împiedică orice deteriorare a ADN-ului, care oprește formarea de celule maligne.

• Efectul antiproliferativ: oleuropeina polifenol previne reproducerea, mutarea și răspândirea
celulelor canceroase și preluarea altor organe; Aceste efecte sunt ireversibile.

• Efecte antiangiogene și anti-tumorale: Același polifenol previne, de asemenea, creșterea celulelor sanguine noi și a celulelor canceroase, împiedicând astfel creșterea tumorilor. Acest lucru este eficient în aproape toate formele de cancer.

• Efect antiinflamator: Extractele de frunze de măsline suprimă, de asemenea, inflamația, care este un promotor comun al creșterii tumorilor.

În afară de prevenirea creșterii celulelor canceroase și a tumorilor, extractele se ocupă și de efectele chimioterapiei.

Articolul continuă după reclame

Frunza de măsline se ocupă de ulcerații la nivelul gurii cauzate de terapia sub formă de clătire. Oleuropein protejează de asemenea, ADN-ul, prezintă un efect toxic asupra celulelor canceroase și provoacă moartea celulelor.

5. Prevenirea tulburărilor degenerative cognitive

Frunzele de măsline ajută la îmbătrânire în mai multe moduri. Ele tratează și reduc severitatea bolilor neurologice legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer.

• Oleuropein protejează neuronii, a căror funcționare distructivă provoacă cele mai multe tulburări neurologice.

• Izoformele sunt proteinele din neuronii sistemului nervos central care contribuie la formarea leziunilor în bolile Alzheimer. Oleuropeinul este un inhibitor natural și, astfel boli neurodegenerative.

6. Trateaza artrita

Medicamentele antiinflamatorii și alimentele scad umflarea și durerea cauzata de artrită. Oleuropein reduce inflamația cronică și vindecă țesuturile deteriorate. De asemenea, medicamentele tradiționale au utilizat frunzele de măsline în tratarea gutei. Motivul pentru aceasta ar putea fi oleuropeina, care împiedică enzima ce promovează acumularea acidului uric care vindecă starea.

7. Consolidarea sistemului imunitar

Frunzele de măsline și extractele acestora prezintă activități naturale antifungice, antivirale și antimicrobiene, care luptă împotriva virușilor care produc infecții precum gripa. Datorită proprietății sale antivirale, aceasta se folosește și pentru inversarea modificărilor cauzate de infecțiile legate de virusul HIV-1.

8. Tonifica pielea

Expunerea lungă la radiațiile ultraviolete, care este de obicei inevitabilă, este o cauză obișnuită a bolilor de piele. OLE-urile au fost folosite în produsele de îngrijire a pielii ca un fotoprotector pentru tratarea leziunilor cutanate cauzate de razele UV.

De asemenea, acestea împiedică carcinogeneza și creșterea tumorilor în cancerele legate de expunerea la UV prin reducerea nivelurilor enzimelor specifice.

Oleuropein ajută la prevenirea radicalilor liberi de deteriorarea pielii și, de asemenea, are un efect anti-îmbătrânire. În mod tradițional, diferite forme de măsline au fost folosite ca produse de curățare a pielii și ca un balsam pentru răni inflamatorii, dar acest lucru nu are nicio bază. Studiile arată că frunzele de măsline sunt eficiente în vindecarea rănilor, în special a celor inflamatorii.

Cum se utilizează frunzele de măsline

Frunzele de măsline pot fi utilizate sub formă de ceai, pulbere, pulverizare sau tinctură pentru multiple scopuri.

1. Ceai de frunze de măsline

Ceaiul din frunze de măsline se spune că este util în combaterea unor afecțiuni precum tensiunea arterială, diabetul zaharat și infecțiile. Iată cum puteți face acasă:

• Luați frunze proaspete de măsline și uscați-le.

• Se fierbe aproximativ 1 lingura sau 10-15 frunze uscate într-o ceașcă de apă timp de aproximativ 5 minute.

• Luați-l dacă se încălzește și lăsați-l să se infuzeze în apă timp de aproximativ 2 minute.

• Adauga un pic de miere daca gustul este prea amar.

• Serviți cald sau rece.

Beți acest ceai în loc de doza obișnuită de cofeină, în mod ideal 2 cesti pe zi.

2. Extract de frunze de măsline ca pudră și tinctură

In loc sa pierdeti timpul zdrobind frunzele de masline,puteti cumpara pulberea deja facuta.Alegeti produsele organice,astfel evitand falsurile.Pulberea poate fi folosita in mai multe moduri:

• O puteti folosi stropind alimentele

• O puteti folosi la sucuri si piureuri

• Puteti prepara un delicios ceai cu cateva lingurite de miere

Tinctura este de asemenea, ușor de găsit pe piețe. Puteți lua până la 1-2 ml de tinctură de până la 3 ori pe zi pentru sănătatea generală. De preferat, consultați medicul dumneavoastră cu privire la doza pentru oricare dintre acestea, deoarece depinde de starea pe care doriți să o tratați.

3. Spray de frunze de măsline

Medicamentele moderne utilizează spray de frunze de măsline pentru a ameliora problemele respiratorii cum ar fi nasul infundat, dificultăți de respirație și probleme sinusale. Spray-ul este utilizat în funcție de severitatea afecțiunii, așa că consultați medicul pentru dozare.

Sursa:www.curejoy.com

Traducerea si adaptarea:Echipa Dr.Andrei Laslau

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook