7 reguli de preventie pentru Hepatita C

Hepatita C este o infectie a ficatului, provocata de un virus depistat abia in anul 1990.

Lipsa simptomelor face ca infectia sa fie prezenta in ficat o perioada indelungata (timp in care virusul ataca tot mai mult ficatul) si se transmite si altor persoane.

De cele mai multe ori, virusul este depistat in urma unei analize obisnuite de sange. Perioada de incubatie este de 35-75 de zile, iar virusul se transmite prin sange.

Infectarea cu acest virus poate duce la hepatita cronica. La fel ca toate virusurile, si cel al hepatitei C este un parazit al celulei hepatice, care, odata ajuns intr-o celula, le infecteaza si pe cele sanatoase, fara a le distruge, deoarece are nevoie de ele ca sa se hraneasca.

Pentru diagnosticare, o alta modalitate de examinare ar fi ecografia ficatului. Persoanele cele mai expuse riscului sunt cele ce fac des transfuzii de sange si toxicomanii.

Iata 10 reguli care ne pot ajuta sa prevenim infectarea cu Hepatita C:

1. Informeaza-te corect in privinta acestei afectiuni, ca si in cazul altor boli infectioase.

Aici pe doc.ro gasesti informatii privind toate afectiunile de acest tip, si cateva minute iti sunt suficiente pentru a citi tot ceea ce te intereseaza.

Foarte multe persoane nu stiu exact care sunt diferentele dintre tipurile de Hepatita, sau considera ca toate bolile infectioase se pot transmite extrem de usor, chiar si prin simpla atingere, ceea ce este fals.

2. Fa-ti analizele de rutina o data pe an. Hepatita C nu prezinta simptome in majoritatea cazurile, in special in prima perioada dupa infectare.

De aceea, este depistata de obicei la analize de rutina sau la teste facute pentru diagnosticarea altor afectiuni. Daca medicul tau nu iti recomanda, cere-i tu si probele de sange pentru Hepatita, in special B si C.

3. Daca mergi la salon pentru manichiura, pedichiura si tratamente cosmetice, asigura-te ca instrumentele folosite sunt sterilizare corespunzator si ca manichiurista sau cosmeticiana foloseste manusi.

Articolul continuă după reclame

De multe ori exista mici sangerari la extractia cosurilor sau punctelor de grasime, sau la eliminarea colturilor unghiilor sau cutitulelor intarite. Nu trebuie sa iti fie rusine sa adresezi aceste intrebari, fiindca in joc este sanatatea ta.

Daca angajatii refuza sa iti ofere astfel de informatii, cu siguranta nu poti avea incredere in acel salon. Daca ti se permite, poti veni chiar si cu trusa ta de manichiura de acasa.

4. Ca si in cazul salonului de cosmetica, intreaba-ti si medicul stomatolog daca si cum sunt sterilizare instrumentele folosite. Iti recomandam sa mergi la stomatolog cel putin o data pe an, iar daca sunt necesare interventii chirurgicale, cel mai probabil vor exista si sangerari.

5. Protejeaza-te corespunzator la orice contact sexual, in special cand este vorba despre un partener nou. Hepatita C se poate transmite prin contact sexual in special fiindca poate exista riscul unor raniri superficiale: iritatii, zgarieturi, etc.

6. Mare atentie la tatuaje si piercinguri! Pielea proaspta tatuata sau strapunsa pentru un piercing se comporta ca ranile deschise, fiind prezenta aproape intotdeuna o sangerare, chiar si foarte mica. Asigura-te ca apelezi la aceste proceduri in saloane de incredere, und einstrumentele sunt de unica folosinta sau sterilizate!

7. Evita sa folosesti in comun cu alte persoane obiecte de igiena intima: truse de manichiura, lame de ras, periute de dinti, etc. Toate acestea pot fi surse de infectare, in special atunci cand nu cunosti foarte bine persoana respectiva. Chiar si unii prieteni sau membrii ai familiei pot suferi de Hepatita C fara sa stie!

Surse: asociatia-profesorilor.ro

doc.ro

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook