Despre vitamina C se spune adesea ca nu are reactii adverse si ca oricat de multa ai luat, surplusul se elimina.
Lucrurile nu stau chiar asa. Organismul ia cea mai mare parte din vitamina C din fructe si legume, dar cateodata sunt situatii – scorbut, raceli, gripa, anemie, etc – cand trebuie sa apelam la suplimentele din farmacii.
Din alimentatie este aproape imposibil sa se faca exces de vitamina C, dar cand vorbim de administrarea de suplimentele cu vitamina C situatia se schimba putin.
In mod normal organismul unui adult are nevoie de 75 – 90 mg vitamina C/zi, iar limita maxima admisa, in conformitate cu The Merck Manuals Online Medical Library, este de 2000 mg/zi (2g), ceea ce inseamna ca atunci cand se trece de aceasta valoare se poate vorbi de supradozaj.
Efecte adverse ale vitaminei C
1. Efectul diuretic
Vitamina C este o vitamina hidrosolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in apa, deci se elimina pe cale urinara. Asadar, prea multa vitamina C poate actiona ca un diuretic. De aceea, atunci cand luam suplimente cu vitamina C trebuie sa consumam o cantitate suficienta de lichide pentru a mentine corpul hidratat.
2. Pietre la rinichi
In organism vitamina C se metabolizeaza rezultand o substanta cunoscuta sub denumirea de oxalat. O parte din acest oxalat format este eliminat din organism pe cale urinara.
Daca cantitatea de oxalat este prea mare (de la prea multa vitamina C) acesta ramane in rinichi formand cunoscutele pietre la rinichi, care in unele cazuri sunt foarte dureroase si pot crea complicatii serioase ce necesita interventii chirurgicale.
3. Probleme gastro-intestinale
Vitamina C poate creste cantitatea de aluminiu si fier din intestin fapt ce poate duce la dureri de stomac, crampe abdominale, gaze, diaree, greata, voma sau constipatie.
Complicatiile gastro-intestinale sunt datorate si efectului osmotic produs de vitamina C, care face ca in intestin sa se absoarba mai multa apa, fapt ce poate perturba functia tractului intestinal.
Reactiile gastro-intestinale apar de obicei la persoanele ce iau mai mult de 2000 mg/zi, dar s-au raportat cazuri si atunci cand cantitatea de vitamina C a fost mai mica de 1000 mg/zi.
4. Migrene si dureri de cap
Din fericire acestea au fost raportate doar la 1% din pacienti si la o doza de 6000 mg/zi. Dar, sunt cazuri cand unele persoane ajung sa depaseasca aceasta cantitate. De obicei durerile de cap sunt insotite de ameteli, iar in literatura se vorbeste chiar si de stari de lesin.
Aceste reactii adverse sunt mai frecvente la pacientii tratati de cancer. Lor li se administreaza cantitati uriase de vitamina C, ca urmare prezinta astfel de simptome. Probabil intr-un viitor articol voi vorbi si despre tratarea cancerului cu vitamina C. Exista si asa ceva in literatura de specialitate.
5. Hemocromatoza
Hemocromatoza este o afectiune in care fierul se depune in toate tesuturile organismului. Dupa cum stim vitamina C favorizeaza absorbtia fierului. Prea multa vitamina C poate, in teorie, sa duca la absorbtia unei cantitati mari de fier cauzand hemocromatoza. Cei de la IThyroid.com afirma ca supradozajul de vitamina C este periculos doar pentru persoanele care sunt predispuse la hemocromatoza.
6. Daune oxidative
Unul dintre principalele beneficii ale vitaminei C este efectul antioxidant puternic, fapt ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Desi vitamina C este in mod cert un antioxidant, in unele experimente de laborator, concentratii mari de vitamina C au dus la formarea de radicali liberi daunatori pentru celule.
Cu toate acestea, conditiile in care aceste experimente de laborator au fost efectuate au fost foarte diferite de conditiile din interiorul organismelor vii. Nu a fost demonstrat faptul ca intr-un organism viu vitamina C poate provoca daune oxidative.
7. Interactiuni cu unele boli
Vitamina C poate provoca reactii adverse suplimentare la persoanele cu anumite boli, cum ar fi: diabetul zaharat, cancer, siclemie, tulburari metabolice ale fierului sau deficit de G6-PDH (glucozo-6-fosfat degidrogenaza).
Alte reactii adverse
Vitamina C poate interactiona cu unele medicamente, cum ar fi: antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceasta pot cauza deficit de vitamina C in organism. Deoarece vitamina C favorizeaza absorbtia de fier si aluminiu, se pot agrava efectele secundare ale unor medicamente, cum ar fi antiacidele (contin saruri de aluminiu).
Sursa: sanatate.bzi.ro