Activitate fizica
Studiile au arătat că cetoza este utilă pentru anumite tipuri de performanțe atletice, cum ar fi exercițiile de anduranță.
Pe de altă parte, activitatea fizică ajută organismul să realizeze cetoză, deoarece exercițiile epuizează depozitele de glicogen. Cu toate acestea, dacă aportul de carbohidrați este redus, aceste depozite de glicogen sunt scăzute, iar ficatul crește producția de cetonă.
Un studiu a constatat că exercițiul stimulează producția de cetone în cazul concentrațiilor scăzute de cetonă în sânge. Cu toate acestea, în cazul în care nivelurile de cetone sunt ridicate, ele nu cresc suplimentar cu exerciții fizice și pot, de fapt, să scadă pentru o perioadă scurtă de timp.
De asemenea, s-a demonstrat că exercițiile fizice în timpul postului cresc nivelurile de cetonă.
Un mic studiu a implicat 9 femei mai în vârstă care au făcut exerciții fizice înainte sau după masă. Rezultatele au arătat că nivelurile de cetonă din sânge au fost cu 137-314% mai mari atunci când au exercitat efort înainte de masă.
Cu toate acestea, rețineți că organismul dumneavoastră ar putea avea nevoie de 1-4 săptămâni pentru a se adapta la utilizarea cetonelor și acizilor grași din activitatea fizică.
Ceea ce este adevărat este faptul că activitatea fizică ridică nivelurile de cetone în cazul unui aport limitat de carbohidrați, iar aceste efecte sunt chiar amplificate în starea de post.
Testați nivelurile de cetonă și ajustați dieta
Testarea nivelurilor de cetonă pentru a vă garanta obiectivele este un pas recomandat, deoarece realizarea și menținerea cetozei este individualizată.
Cele trei tipuri de cetone, acetonă, beta-hidroxibutirat și acetoacetat, pot fi evaluate în urină, sânge și respirație.
Următoarele trei metode vă pot ajuta să testați cetonele și să vedeți dacă este necesar să faceți orice ajustare pentru a ajuta corpul să intre într-o stare de cetoză:
Acetoacetatul este evaluat în urină, prin scufundarea benzilor de cetonă în urină. Diferitele niveluri de cetone colorează benzile în diferite nuanțe de roz sau violet, o culoare mai închisă indicând niveluri mai mari de cetonă.
Aceste benzi sunt accesibile și ușor de utilizat, dar precizia lor pe termen lung a fost pusă la îndoială. Dacă individul urmează o dietă ketogenică, studiile au arătat că cetonele urinare sunt cele mai mari dimineața devreme și după cină.
Metoda de măsurare a cetonelor din sânge este un alt mod de a măsura cetonele și funcționează similar cu un glucometru. Anume, o picătură mică de sânge este plasată pe o bandă și apoi este introdusă în contor.
Acesta evaluează nivelurile de beta-hidroxibutirat din sânge, precum și nivelurile de cetoză. Cu toate acestea, dezavantajul acestei metode este prețul ridicat al benzilor de sânge.
Acetona se găsește în respirație și cercetătorii au arătat că testarea nivelurilor de respirație cu acetonă este o modalitate reușită de a monitoriza starea de cetoză la persoanele care mănâncă o dietă ketogenică.
Contorul cetonic măsoară aceste niveluri în respirație și, după respirațiile individuale, se aprinde o culoare și indică dacă persoana se află în cetoză și cât de ridicate sunt nivelurile de cetonă.
Sursa: www.healthyfoodhouse.com
This website uses cookies.