Vrei sa slabesti, faci tot posibilul si totusi ceva nu mai merge.
Iti pastrezi aceleasi obiceiuri alimentare ca la inceputul dietei, cand slabeai intr-un ritm accelerat, insa acum nu mai reusesti sa pierzi deloc in greutate?
Problema pentru stagnarea ta in greutate s-ar putea sa vina din alta parte.
Cand organismul incepe sa se obisnuiasca cu noul stil alimentar, isi regleaza metabolismul sa fie mai lent si sa arda mai putine calorii.
Dupa cum stii, metabolismul este responsabil cu caloriile arse in fiecare zi. Cu cat el lucreaza mai lent, cu atat iti este mai greu sa slabesti. Potrivit specialistilor in nutritie, iti poti ajuta metabolismul sa functioneze normal si sa arda calorii, evitand sa mai faci urmatoarele 5 lucruri:
1. Faci numai exercitii cardio
Intr-adevar, exercitiile cardio (alergatul, mersul pe bicicleta, step aerobicul) sunt foarte sanatoase, insa, daca nu le alternezi cu exercitii de tonifiere si relaxare (Pilates, yoga), eforturile tale nu vor avea rezultatele asteptate.
De ce?
Pentru ca exercitiile de tonifiere te impiedica sa pierzi masa musculara in loc de grasime, si, totodata, te ajuta sa alungi stresul si sa te relaxezi. Stresul si oboseala sunt principalii inamici ai metabolismului, asadar, incearca sa faci macar o data pe saptamana si altfel de exercitii.
2. Ai prea multe mese lichide
Te-ai obisnuit sa bei un smoothie dimineata, sa consumi o supa la pranz, iar inainte de culcare sa inlocuiesti cina cu un iaurt?
Acest lucru te ajuta sa slabesti, insa nu pentru mult timp. Cand consumi prea multe lichide, sistemul tau digestiv se leneveste, iar metabolismul nu mai contribuie cu prea multa energie pentru arderea nutrientilor.
Cand consumi alimente dense, bogate in nutrienti, corpul tau depune un efort pentru a le transforma in energie, iar metabolismul este accelerat.
3. Nu consumi deloc grasimi
Cand mergi la supermarket te opresti la raftul cu iaurturi cu 0 calorii, lapte degresat, branzeturi cu putine grasimi si sucuri cu 0 calorii? Acest obicei, pe langa faptul ca iti saboteaza cura de slabire, nu este nici pe departe sanatos.
Corpul are nevoie de grasimi pentru a functiona bine. Printre sursele cele mai bune de grasimi pe care sa le incluzi in dieta ta se numara iaurtul grecesc, laptele, pestele, fructul de avocado, uleiul de masline, nucile si semintele. Consuma-le cu moderatie si vei incepe sa slabesti din nou.
4. Nu ti-ai adaptat stilul de a manca la varsta pe care o ai
Stiai ca la 30 de ani nu trebuie sa mai mananci aceleasi portii de mancare ca la 20 de ani?
Iar la 40 de ani, portiile de mancare trebuie sa fie, de asemenea, mult mai mici ca la 30 de ani?
Cu cat inaintezi in varsta, metabolismul incetineste, de aceea trebuie sa te adaptezi la cerintele lui.
5. Te gandesti obsesiv la mancare
Daca mintea ta este acaparata de felul in care arata o merdenea vazuta intr-o vitrina si nu te poti opri din a saliva la acest aliment, atunci ar trebui sa o cumperi si sa te gandesti sa iti revizuiesti dieta.
Cand corpul tau este privat de nutrienti si nu are energie sa se concentreze la alte lucruri decat la mancare, in mod clar trebuie sa adopti alta strategie de a slabi. O dieta de slabire nu trebuie sa insemne numai foame constanta, ci un nou stil de a manca.
Incearca sa pastrezi orarul meselor, sa iti faci salatele mai satioase, sa adaugi mai multe proteine la meniul tau si, mai ales, sa nu neglijezi carbohidratii.
Sursa: sanatate.bzi.ro