Glanda tiroida este cea mai mare glanda endocrina din corp si prezinta doi lobi conectati.
Problemele cu glanda tiroida sunt destul de serioase si trebuie tratate corespunzator.
Daca doriti sa aveti o sanatate a intregului organism, este musai sa va asigurati ca glanda voastra tiroida este la randu-i sanatoasa.
Va recomandam sa va conturati un stil de viata echilibrat, sa aveti o alimentatie sanatoasa si sa evitati pe cat posibil alimentele care va fac rau.
Asadar, in cazul in care va confruntati cu probleme ale glandei tiroide, nu recomandam consumul a urmatoarelor alimente :
1. Mancarurile prajite.
Alimentele prajite sunt bogate in grasimi trans. Grasimile trans blocheaza efectele medicamentelor care trateaza afectiunile glandei tiroide. Cel mai bine este sa excludeti definitiv mancarurile prajite din alimentatie. Prajelile au un impact negativ asupra producerii hormonilor tiroidieni.
2. Soia.
Daca suferiti de afectiuni ale glandei tiroide, aveti voie sa consumati soia numai in cantitate moderata.
\Daca suferiti de hipotiroidie si luati medicamente in acest sens, soia poate afecta beneficiile medicamentelor. Este recomandat sa asteptati cel putin 4 ore dupa ce ati luat medicamentele pentru glanda tiroida, inainte de a consuma soia.
Veti permite in acest fel fiecarei substante sa fie absorbita de catre organism.
3. Gluten.
Glutenul contine gliadina, o proteina complet straina corpului omenesc. De aceea, in momentul consumului de gluten, sanatatea glandei tiroide este supusa unui anumit risc.
Tiroida prezinta o enzima care este foarte similara gliadinei – transglutaminaza, asa ca, atunci cand consumati gluten, sistemul imunitar ataca gliadina, insa ataca si transglutaminaza.
Cele doua avand similaritati, organismul nu pe poate distinge si le respinde pe amandoua deopotriva. Glanda tiroida poate suferi si 6 luni dupa consumul de gluten. In cazul in care suferiti de o boala autoimuna a glandei tiroide, va recomandam sa va faceti regulat un screening de boala celiaca si de intoleranta la gluten.
4. Zahar.
Evitarea produselor care contin zahar, mai ales a produselor care contin zahar rafinat este obligatorie pentru mentinerea unui nivel echilibrat al zaharului din sange si pentru cei care sufera de afectiuni ale glandei tiroide. Alimentele bogate in zahar afecteaza functia pancreasului si cauzeaza rezistenta la insulina, punand astfel in pericol glanda tiroida si producerea hormonilor tiroidieni.
5. Cafea.
Daca glanda voastra tiroida nu este sanatosa, atunci cafeaua ar trebuie sa fie ultima alternativa de dimineata. Consumul unei cantitati mici de cafea nu este neaparat unul periculos, insa cafeaua poate afecta glandele suprarenale atunci cand se face abuz.
Mai jos, va recomandam cateva plante care ajuta in mentinerea sanatatii glandei tiroide:
Semintele de in.
Semintele de in reprezinta una din cele mai accesibile solutii pentru tratarea problemelor cu tiroida. Acestea ajuta digestia, fiind bogate in fibre, prevenind astfel constipatia si riscul dezvoltarii cancerului de colon. O lingurita de seminte de in consumata zilnic ajuta la mentinerea sanatatii glandei tiroide.
Ghimbirul.
Este cunoscut faptul ca ghimbirul este benefic pentru digestie si pentru tratarea durerilor de articulatii. Insa stiai ca este excelent si pentru tratarea problemelor de tiroida? Fie ca este adaugat in mancare sau consumat sub forma de ceai, ghimbirul asigura mineralele de care are nevoie glanda tiroida pentru a functiona corespunzator: potasiu, magneziu si zinc.
Urzicile.
Asemenea algelor marine, urzicile asigura necesarul de iod pentru buna functionare a glandei tiroide. Ceaiul de urzici este cea mai buna metoda de tratare a hipertiroidismului si a hipotiroidismului.
Lemnul dulce. Alege aceasta planta daca ai o tiroida hipoactiva, deoarece te ajuta sa scapi de oboseala, unul din simptomele hipotiroidismului. De asemenea, lemnul dulce reduce riscul dezvoltarii cancerului de tiroida.
Primula.
Uleiul de primula (Evening Primrose Oil) este cel mai des folosit pentru tratarea sindromului premenstrual si a simptomelor menopauzei. Totodata, aceasta planta este folosita si pentru tratarea hipotiroidismului si a simptomelor asociate acesteia, inclusiv caderea parului si menstruatia abundenta.
Algele marine.
Algele marine sunt ideale pentru persoanele care sufera de hipotiroidism, datorita continutul ridicat de iod, un mineral important pentru sanatatea tiroidei. Consumul de alge marine asigura necesarul de iod pentru buna functionare a tiroidei.
Echinacea.
Cunoscuta pentru faptul ca intareste sistemul imunitar, echinacea este, de asemenea, recomandata pentru tratarea hipertiroidismului. Radacina plantei are un efect benefic asupra glandei, prin urmare este indicat sa cumperi radacina de echinacea si sa o fierbi in apa pana rezulta o bautura numai buna pentru tratarea tiroidei.