Dacă te întrebi cum este posibil, e simplu: cu ajutorul testelor genetice, un instrument care poate depista bolile cu incidență rară, dar și predispozițiile noastre genetice.
Mai nou, aceste teste sunt folosite, inclusiv în România, pentru a identifica condițiile de funcționare normală a corpului nostru, ajutându-ne astfel să ne formăm obiceiuri în armonie cu noi înșine.
Testarea ADN-ului este o metodă folosită pentru a determina paternitatea sau pentru a identifica autorul necunoscut al unei infracțiuni, lucruri cu care, de altfel, o asociem frecvent, grație filmelor americane. Există, în practică, mii de “teste ADN”, deoarece ADN-ul conține instrucțiunile de funcționare ale corpului nostru.
Poate cel mai important rol al testării ADN este, însă, altul: acela de a detecta precoce riscurile dezvoltării diferitelor afecțiuni moștenite genetic.
Diferitele teste ADN identifică modificări la nivelul cromozomilor, genelor și proteinelor și ne pot oferi informații despre vulnerabilitatea noastră în fața anumitor riscuri, lucru care ne ajută să prevenim eventualele boli.
Astfel de teste și analize sunt disponibile acum și în țara noastră, împreună cu programe personalizate care optimizează nutriția, nivelul de greutate, performanțele sportive și întregul stil de viață.
Testele genetice pot indica, printre multe altele, o predispoziție pentru una dintre următoarele afecțiuni:
Cancerul de sân
Nu toate cazurile pot fi legate de un istoric în familie, însă potrivit site-ului livescience.com, un procent de aproximativ 10% dintre femeile care dezvoltă această formă de cancer manifestă mutații genetice la nivelul genelor BRCA1 și BRCA2.
Se pare că astfel de mutații măresc considerabil riscul apariției cancerului de sân și al celui ovarian. Au fost identificate însă mai multe variații genetice care, luate separat, sporesc sau scad ușor riscul de cancer la sân. Luate împreună, acestea au un impact semnificativ asupra riscului.
Majoritatea cazurilor de cancer la sân sunt cauzate de interacțiunea nefericită dintre predispoziția genetică și factori de mediu declanșatori.
Femeile care prezintă un risc ridicat de cancer la sân se supun unui risc cu atât mai mare cu cât duc un stil de viață mai nesănătos. În cazul femeilor, este important să își cunoască riscul genetic și, dacă este necesar, să ia măsuri preventive și să facă schimbări la nivelul stilului de viață
Deși unele cazuri de cancer la sân apar sporadic odată cu vârsta, se estimează că predispoziția genetică este responsabilă pentru aproximativ 58% din cazurile de cancer la sân.
În prezent, pot fi testate zece gene asociate cu cancerul la sân, pentru a depista trăsături care influențează riscul individual asociat bolii.
O persoană cu o predispoziție genetică puternică la cancer poate reduce riscul general adoptând o dietă echilibrată și evitând alți factori de risc. De asemenea, controalele regulate vor permite depistarea precoce a bolii și aplicarea unui tratament timpuriu.
Degenerescența maculară
În Statele Unite, această afecțiune reprezintă principala cauză a pierderii vederii, după vârsta de 60 de ani. Boala poate fi determinată genetic și identificată timpuriu, cu ajutorul unui astfel de test pentru degenerescenta maculara, care analizează riscurile și permite urmărirea unui plan personalizat de prevenție, sub supraveghere medicală.
Glaucomul
O altă afecțiune care poate fi depistată înainte să se manifeste și care poate fi declanșată de factori ereditari este glaucomul – a doua cauză de orbire la nivel mondial. Boala, care produce atrofierea nervului optic și îngustarea câmpului vizual, până la pierderea progresivă a vederii, înregistrează un număr mare de cazuri în țara noastră.
Alături de cauzele genetice, există însă și alți factori de risc, dintre care cei mai importanți sunt: procesul de îmbătrânire, prezența diabetului și a bolilor vasculare, miopia severă și hipertensiunea arterială.
Intoleranța la gluten
Numită și boala celiacă, este o afecțiune autoimună, declanșată de ingestia de gluten, adică proteina care se găsește în cereale precum grâul și secara.
Există și aici o predispoziție genetică, care poate fi depistată cu ajutorul testelor și analizelor ADN, în urma cărora va fi schimbat planul de dietă. Riscurile de a dezvolta boala celiacă sunt ridicate pentru rudele de gradul I ale pacienților care manifestă această afecțiune, dar intră în categoria de risc și persoanele care suferă deja de diabet de tip 1.
Printre afecțiunile pentru care testele genetice pot indica o predispoziție se numără și osteoporoza sau psoriazisul.
Sursa: www.unica.ro
This website uses cookies.