Tusea atunci cand devine persistenta poate deveni enervanta sau chiar debilitanta, iar cel mai bun mod de a o trata este sa-i cunosti cauza de baza. Alergiile, infectiile sau refluxul acid sunt toti factori care pot provoca tuse. Mai mult, daca nu este grava sau nu este insotita de semne grave care necesita un consult medical, sa stii ca exista plante medicinale capabile sa-i puna capat.
Exista multe remedii de casa pentru tuse.
Mierea, ceaiurile din plante sau siropurile de casa pot fi eficiente in depasirea acestui inconvenient. Si stramosii nostri au inteles-o, plantele fie ca sunt preparate in ceaiuri din plante sau chiar in dulciuri contin compusi activi care fac posibila lupta impotriva tusei, fie ea umeda sau uscata.
Un studiu a analizat beneficiile fitoterapiei impotriva tusei si a aratat ca anumite plante medicinale au facut posibila reducerea frecventei si severitatii simptomelor sale.
Deci, care sunt cele mai bune remedii pe baza de plante pentru tuse?
– Radacina de lemn dulce
Folosit de secole in medicina traditionala chineza, lemnul dulce are peste 20 de triterpenoide si 300 de flavonoide. Ar avea astfel activitati antivirale, antimicrobiene, antiinflamatorii si alte activitati, asa cum s-a dovedit in studiul de fata . Aceasta planta medicinala ar avea si meritul de a fi antitusiva si expectoranta. Este un studiu care o atesta si demonstreaza ca acesta capacitate de a lupta impotriva tusei s-ar datora celor 14 compusi majori ai sai si extractelor crude de lemn dulce, precum liquiritin apiozid si liquiritin. Pentru a o prepara, fierbeti pur si simplu doua pahare de apa si o mana din aceasta planta timp de 10 minute, apoi lasati infuzia sa se raceasca inainte de a o consuma.
– Cimbru
Cimbrul sau thumus vulgaris este o planta care contine timol , in special in uleiul volatil de cimbru. Aceasta planta are o actiune spasmolitica, antimicrobiana, antiinflamatoare, imunomodulatoare si antioxidanta . Potrivit unui studiu , combinatia dintre un extract de cimbru si primula ar reduce tusea si ar scurta durata acesteia. Inainte de culcare, pregatiti o infuzie de cimbru pentru a calma inflamatia gatului in acelasi timp.
Cum se prepara ceaiul de cimbru
Daca alegi ierburi proaspete, pune cateva crengute de cimbru intr-o cana cu apa clocotita si lasa la infuzat timp de 5-8 minute. Daca folosesti pulbere de cimbru, adauga o lingurita de pudra la o cana cu apa clocotita si amesteca bine.
– Echinacea
Folosita in mod traditional in America de Nord pentru a trata simptomele racelii si gripei, echinacea a devenit un remediu pe baza de plante foarte popular. Potrivit unui studiu , are o activitate antivirala in special impotriva virusului respirator . Pentru a prepara acest ceai de plante, pur si simplu lasati la infuzat timp de 10 minute, 1 g de radacina de echinaceea intr-o cana cu apa clocotita. Este recomandabil sa bei 1 pana la 6 cani pe zi.