Numărul persoanelor care suferă de diabet zaharat a crescut în mod alarmant şi este în continuă creştere atât în România cât şi în lume, de aceea diabetul zaharat este considerată una dintre bolile secolului XXI.
Astfel, în ultimele trei decenii la nivel mondial s-a înregistrat o dublare a numărului de cazuri (în anul 2011 existau 347 milioane de diabetici înregistraţi la nivel mondial, față de 171 de milioane câți erau în anul 2000). Se poate spune aşadar că există o adevărată epidemie de diabet în lume.
În România în anul 2006 erau înregistraţi 400.000 de persoane cu diabet, iar până în anul 2012, numărul acestora s-a dublat.
Conform unor studii recente, 1,7 milioane de români au diabet în prezent, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmând să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-și proteja sănătatea.
Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.
Diabetul este o boală cronică progresivă, caracterizată prin tulburări ale întregului metabolism energetic al organismului şi are ca principală caracteristică hiperglicemia.
Prin hiperglicemie se înţelege creşterea nivelului glucozei (adică a zahărului) în sânge peste limitele considerate normale.
Energia necesară organismului pentru buna desfăşurare a proceselor metabolice zilnice provine din digestia principalilor compuşi nutritivi, adică glucide, proteine şi lipide, până la cele mai simple forme chimice (glucoza, aminoacizi şi acizi graşi) şi absorbţia acestora la nivelul tubului digestiv.
Principalul combustibil utilizat de către celule pentru producerea de energie este glucoza.
Cu ajutorul insulinei, hormon secretat de către pancreas, glucoza trece din sânge în celule, pentru a fi utilizată de acestea ca sursă de energie.
Altfel spus, insulina face posibil transferul glucozei din sânge în toate celulele corpului şi astfel scade şi reglează glicemia.
Formele si cauzele diabetului
Printre cauzele diabetului, greutatea in exces presupune un necesar mai mare de insulina din partea organelor, pana la patrunderea glucozei in celule. Rezistenta la insulina este unul dintre simptomele majore ale diabetului zaharat.
Supraponderabilitate, rezistenta la insulina, tensiune arteriala mare si tulburari metabolice, aceste formeaza „cvartetul fatal” (sindromul metabolic) – toate acestea sunt afectiuni care nu prezinta durere si care pot avea urmari fatale.
Din rezistenta la insulina, se dezvolta in timp cea mai frecventa forma de diabet, diabetul de tip 2, numit si diabet cu debut la varsta adulta. O forma de diabet mai putin raspandita este cel de tip 1.
In cazul acestuia, celulele producatoare de insulina ale pancreasului sunt distruse in copilarie sau adolescenta printr-un proces imunologic- acesta este motivul pentru care vorbim de diabet juvenil atunci cand este vorba de diabetul de tip 1.
De asemenea, exista si diabetul de sarcina (diabetul de gestatie) care – asa cum reiese si din denumire – debuteaza in timpul sarcinii. Alte forme de diabet sunt cele care rezulta in urma bolilor pancreasului, spre exemplu in cazul unei infectii cronice.
Instalarea diabetul poate fi impiedicata de multe ori prin pierderile in greutate, exercitii fizice si o dieta rationala.
Un simplu test poate detecta boala in fazele de inceput, dar simptomele variaza si nici nu sunt mereu prezente.
Si totusi exista unele semne de avertizare pe care le poti urmari. Iata cateva dintre acestea, cele mai importante, care pot indica faptul ca esti in pericol.
Iti este mereu sete si foame
Una dintre cele mai comune simptome ale diabetului este setea excesiva, insotita de urinarea excesiva. Iti este sete in ciuda faptul ca ai baut deja o cantitate suficienta de lichide.
Diabetul poate determina si foamea excesiva. Poti simti ca iti este foame chiar si dupa ce ai servit o masa bogata.
Ceea ce e curios, e faptul ca diabetul poate cauza pierderi de greutate chiar daca mananci peste masura. Acest lucru nu trebuie considerat un avantaj de catre persoanele care vor sa slabeasca – ci un semnal de alarmat ca e timpul sa consulti un doctor.
Ai probleme cu vederea
Vederea incetosata este unul dintre cele mai comune simptome ale diabetului nediagnosticat si, uneori, primul indiciu observat. Pupilele se umfla si isi schimba forma, iar persoanele afectate nu se mai pot concentra.
Diabetul poate contribui si la aparitia cataractei, care poate intuneca vederea si la aparitia glaucomului, ce distruge vederea – de obicei atat de lent, incat este ingnorat.
Un examen oftalmologic regulat poate indentifica astfel de probleme.
Te simti obosita si irascibila
Persoanele cu diabet sunt adeseori obosite pentru ca sistemul lor endocrin are probleme cu arderea glucozei (zaharul din sange), care este si sursa principala de energie a organismului.
Multe persoane cu diabet prezinta si alte cauze care cresc starea de oboseala, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala, boli de inima sau rinichi cu probleme.
Diabetul poate provoca iritabilitate, depresie sau oscilatii ale dispozitiei, ducand la o capacitate slabita de a face fata sarcinilor zilnice. Aceste persoane pur si simplu nu se simt bine, creierul lor neavand glucoza necesara.
Ai rani care se vindeca greu
Ranile care se vindeca greu sunt unul din semnele cele mai problematice ale diabetului. S-ar putea sa dureze destul de mult ca pana si o simpla taietura sau zgarietura sa se vindece pentru cineva cu diabet.
De ce?
Aprovizionarea cu sange nu functioneaza foarte bine si atunci nici celulele de imunitate care ajuta ranile sa se vindece nu reactioneaza corespunzator. Daca nu sunt tratate, ranile diabeticilor pot deveni foarte periculoase.
Alte metode prin care diabetul se manifesta la nivelul pielii:
– mancarimi;
– pete de culoare inchisa pe piele;
– infectii frecvente sau persistente, inclusiv probleme ale gingiilor;
– amorteli, furnicaturi sau dureri in picioare, talpi sau maini.
Surse: doc.ro
www.alphega-farmacie.ro
www.csid.ro
This website uses cookies.