Ficatul este un organ parenchimatos, al doilea ca marime din corpul omenesc si poate ajunge la o greutate de 3 kilograme.
Se afla localizat in partea dreapta, mai exact in hipocondrul drept, sub rebordul costal (sub coaste) si reprezinta pentru organism „uzina”, fiind responsabil atat pentru metabolizarea unor substante, cat si pentru producerea de energie necesara zilnic.
Boala numita steatoza hepatica sau cum se mai spune in popor „ficat gras” este consecinta acumularii grasimii la nivelul celulelor din ficat numite hepatocite.
Diagnosticul de ficat gras se stabileste in urma vizitei la medicul specialist si se confirma in urma analizelor specifice si a unei ecografii cel mai adesea.
Cand cantitatea de grasime depaseste 5% din greutatea ficatului atunci se poate vorbi de steatoza hepatica.
Principalele simptome:
– oboseala;
– senzatie de greata;
– durere in partea dreapta, frecvent sub coaste;
– balonare;
– senzatia de gust amar, in special dimineata.
Evolutia bolii poate fi una destul de grava daca nu este depistata de timpuriu si monitorizata, cea mai frecventa complicatie fiind hepatita cronica (steatohepatita), iar in stadii tardive fibroza cu ciroza hepatica.
Un lucru bun este ca ficatul e singurul organ care are capacitatea de regenerare, conditia fiind ca factorul care l-a afectat sa nu fi distrus in totalitate celulele hepatice (hepatocitele).
Sfaturi pentru un ficat sanatos:
• Limitarea alcoolului consumat zilnic;
• Evitarea alimentelor nesanatoase de tip fast-food, prajeli, condimente etc.;
• Consumarea alimentelor din toate categoriile, precum: cereale, fructe, legume, carne, lapte, oua, seminte, dar in cantitati moderate;
• Evitarea cresterii bruste in greutate sau a scaderii bruste in greutate;
• Efectuarea zilnica a exercitiilor fizice, minimum 30 minute;
• Monitorizarea regulata a analizelor de sange, in special colesterol si trigliceride, dar si bilirubina, transaminaze;
• Limitarea folosirii medicamentelor in exces, in special cele care nu sunt recomandate de medic;
• Evitarea fumatului sau a expunerii la poluanti periculosi;
• Efectuarea unei ecografii abdominale ce include si explorarea ficatului, cel putin o data pe an;
• Respectarea indicatiilor medicului si consultarea acestuia ori de cate ori este nevoie pentru o hepatoprotectie reusita.
Pentru ca protectia hepatica sa fie cat mai corect efectuata, este indicata cunoasterea alimentelor recomandate si a celor nerecomandate.
Sursa: sanatate.bzi.ro