10 semne si simptome ale cancerului ovarian pe care adesea femeile le ignora

Cancerul ovarian este o tumora maligna care se dezolta in ovare. In Romania, cancerul ovarian reprezinta a cincea forma de cancer ca frecventa la femei.

Anual, se raporteaza peste 1.600 de cazuri noi de cancer ovarian şi peste 900 de decese din aceasta cauza.

Cancerul ovarian mai este numit si „ucigasul silentios” din cauza ca simptomele sale sunt subtile si foarte similare simptomelor menstruatiei. Acest „ucigas silentios” este fatal pentru femei.

Potrivit statisticilor numai 20-30% dintre femeile care sunt deja in ultimul stadiu al cancerului ovarian raman in viata. Din 10 femei care sufera de cancerul ovarian, numai doua sau trei reusesc sa supravietuiasca acestui „ucigas” cu sange rece.
Cauze si factori de risc in cancerul ovarian

In general, cancerul ovarian se declanseaza atunci cand, in ovare, celulele sanatoase sufera o mutatie genetica. In mod obisnuit, ceulele sanatoase cresc, se multiplica, au o viata si apoi mor. Transformarea lor in celule canceroase determina o multiplicare a acestora si transformarea lor intr-o tumora.

Factori de risc

Cu toate ca nu sunt foarte clare cauzele aparitiei acestei boli, au fost identificatii principalii factori de risc ai acestei maladii. Printre acestea se numara:

Istoricul in familie

– intre 10 si 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o forma de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse sa faca aceasta boala

Varsta avansata – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu varstele peste 50 de ani, care au intrat la menopauza

Absenta nasterilor precum si debutul menstruatiei la o varsta mica (sub 12 ani), dar si instalarea tardiva a menopauzei

Administrarea terapiilor cu hormoni

Sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc creste prin secretia crescuta de hormoni de testosteron

Din pacate, nici acum nu exista un test de screening/ de detectare a cancerului ovarian in stadiile incipiente. Boala este detectata abia in stadiul final pentru ca sunt numai cateva simptome care arata ca ceva nu merge asa cum ar trebui. Femeile incep sa aiba simptome care seamana foarte mult celor ale menstruatiei sau se confunda cu o activitate lenesa a intestinelor, dar, de fapt, este o congestie usoara la nivelul pelvisului sau o senzatie de balonare in partea de jos a abdomenului.

Articolul continuă după reclame

Odata cu inaintarea in varsta, riscul imbolnavirii de cancer ovarian creste. Rata decesurilor din cauza cancerului ovarian este considerabil mai mare decat rata decesurilor provocate de alte tipuri de cancer.

Tocmai de aceea nu trebuie sa ignorati niciun simptom suspicios daca dureaza mai mult de doua saptamani. Mergeti sa consultati un medic specialist si nu va conformati daca initial vi se va spune ca este doar o iritatie a intestinelor sau efecte normale ale menstruatiei. Cereti sa vi se faca o consultatie detaliata.

Cel mai bine este sa faceti un examen pelvian manual si pelvian transvaginal cu ultrasunte. De asemenea, va puteti testa sangele adaugand CA 125 si HE4. Incercati sa mergeti la un specialist in ginecologie sau la doctori specializati in cancerul la femei (ginecolog oncolog, chirurgi in oncologie ginecologica).

Potrivit studiilor, femeile care au un istoric al cancerului de san in familie au predispunere mai mare catre cancerul ovarian si cancerul colorectal. Acestor femei li se recomanda sa faca o examinare pelvica cu ultrasunete si un test de sange cu CA 125.

Mai jos va enumeram cateva dintre eventualele simptome ale cancerului ovarian. A se retine ca principala caracteristica a cancerului ovarian este persistenta simptomelor pentru mai mult de doua saptamani, caz in care neaparat trebuie sa consultati un doctor. Nu trebuie sa aveti mai multe simptome, daca aveti numai unul si observati ca persista, mergeti neaparat la un control.

10 semne de avertizare a cancerului ovarian

– Durere si disconfort in zona pelvisului

– Senzatie de apasare, presiune, senzatie de plin si de umflat

– Urinat frecvent

– Oboseala

– Durere in timpul actului sexual

– Indigestie, gaze si aciditate

– Durere in partea inferioara a spatelui

– Constipatie

– Pierderea apetitului sau senzatia de full imediat dupa masa

– Marirea stomacului

Sursa: www.healthylifestylezone.com

Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau.

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook