Anemia este provocata, in general, de o alimentatie saraca in fier, de incapacitatea organismului de a absorbi acest mineral din alimentatie in timpul digestiei sau de o eventuala hemoragie (inclusiv ulcer).
Exista, insa, si alte tipuri de anemie, precum cea megaloblastica, cauzata de lipsa de vitamine importante din complexul B (precum B12 sau acid folic), talasemie, anemie hemolitica ori anemie aplastica.
Iata care sunt principalele simptomele ale anemiei:
1 Dureri de cap determinate de insuficienta aportului de oxigen de la nivelul celulelor. Episoadele de cefalee pot lua si aspect de migrena.
2 Oboseala resimtita mai multe zile la rand. Senzatia de sfarseala, de lipsa de chef de viata si un nivel mic de energie sunt, de cele mai multe ori, un indiciu al acestei probleme.
3 Un ritm mai alert al respiratiei se poate observa in caz de anemie deoarece plamanii fac eforturi sa compenseze lipsa de oxigen. Numarul normal de respiratii pe minut este in jur de 16-18.
4 Fragilitatea firelor de par si a unghiilor reprezinta un simptom frecvent in anemie, efect al aportului insuficient de oxigen in sange.
Astfel unghiile devin fragile, se rup usor si cresc greu, iar podoaba capitala isi pierde stralucirea, firele se subtiaza, se rup repede si cad excesiv.
5 Tahicardia este un alt simptom al anemiei, persoanele afectate raportand de multe ori palpitatii deranjante ce se produc si in stare de repaus, sesizate in special seara, inainte de culcare.
6 Modificarile scaunului si constipatia apar uneori in cazurile de anemie, mai ales cand sunt implicate hemoragii. Astfel, fecalele pot deveni mai tari si neobisnuit de inchise la culoare.
7 Hipotensiunea arteriala este si ea frecventa in cazul anemiei.
8 Senzatia de lesin, denumita lipotimie, se poate manifesta pe fond de anemie, cand corpul este intr-atat de slabit incat persoana afectata abia se tine pe picioare.
9 Paloarea pielii si a mucoaselor ochilor sau a gurii este un simptom caracteristic in anemia feripriva.
10 Pierderea din greutate se petrece uneori in caz de anemie, in special cand alimentatia este una dezordonata si nu se consuma suficienti nutrienti, dar si pe fondul pierderii apetitului alimentar.
Remedii naturale pentru anemie
1) Vitamina B12
Vitamina B12 este necesară pentru prevenirea sau pentru tratarea ameniei. Aceasta se găseste in cantităţi mari in proteina animală, mai ales in rinichi si ficat, dar si in produsele lactate.
2) Sfeclă
Sfecla este de mare ajutor in vindecarea anemiei. Sucul de sfeclă conţine potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidraţi, proteine, grăsimi si vitaminele B1, B2, B6, acid nicotinic si vitamina P. Cu un conţinut bogat de fier, sfecla ajută la formarea globulelor rosii. Sucul de sfeclă rosie fortifică si asigura corpului putere si rezistenţă. Este recomandată in special copiilor si tinerilor suferinzi de anemie, la care are efecte maxime.
Citeste continuare pe pagina urmatoare–>