Coloana vertebrala poate fi considerata axul central al structurii fizice, fiind cea mai importanta componenta a sistemului osos si a celui locomotor.
Serveste ca punct de ancorare pentru toate celelalte elemente ale corpului uman si reprezinta aproximativ 40% din inaltimea unei persoane.
Functionalitatea complexa este asigurata de cele 33-34 de vertebre, 344 de suprafete articulare, 23 de discuri intervertebrale, 365 de ligamente cu 730 de puncte de insertie, asupra coloanei actionand direct 730 de muschi.
Coloana vertebrala este impartita in 4 zone: cervicala, toracala, lombara si sacrala si prezinta 4 curburi normale, care asigura postura corpului si care actioneza similar unui amortizor in preluarea socurilor.
Vertebrele au o forma specifica, prezentand un orificiu numit gaura vertebrala, totalitatea vertebrelor adapostind canalul vertebral, cu rol de protectie a maduvei spinarii.
Unele dintre cele mai sensibile parti ale coloanei vertebrale sunt discurile intevertebrale.
Acestea sunt compuse dintr-un inel fibros (portiunea externa) si un nucleu pulpos (portiunea interna).
Nucleul nu are o pozitie fixa, el fiind partea care se mobilizeaza atunci cand au loc miscari. Datorita continutului de apa din nucleu, acesta este elastic si deformabil, aflandu-se intr-o permanenta stare de presiune.
Fisurarea inelului fibros permite hernierea nucleului, durerea fiind data de presiunea exercitata de nucleul herniat asupra nervilor care inerveaza inelul fibros, acesta fiind singura parte din discul intervertebral care prezinta inervatie.
Spondiloza ne afecteaza odata cu varsta
Una dintre cele mai frecvente afectiuni ale coloanei vertebrale este spondiloza, o afectiune care apare in mod natural, ca urmare a inaintarii in varsta.
Primele simptome apar de regula intre 20 si 50 de ani, in cazul persoanelor de peste 40 de ani, observandu-se la analiza cu raze X o forma de spondiloza la 80% dintre cei testati. Sunt persoane care totusi au o spondiloza fara dureri, 27-37% dintre cei cu spondiloza lombara neavand simptome.
Pe langa varsta, mai sunt si alte cauze care pot accelera aparitia spondilozei sau pot agrava statusul acesteia. Printre cauzele principale se numara: loviturile si traumatismele, postura incorecta, excesul ponderal, suprasolicitarea articulatiilor.
Spondiloza presupune uzarea articulatiilor intervertebrale, putand provoca aparitia osteofitelor (aparitia unor formatiuni osoase, cunoscute si drept “ciocuri”).
Uzarea articulatiilor se poate face prin deshidratarea discurilor intervertebrale, in special a nucleului, proces asociat cu inaintarea in varsta sau prin herniere (ruperea inelului fibros si migrarea nucleului prin fisura).
In functie de zona in care se instaleaza, spondiloza poate avea simptome variate.
Spondiloza cervicala se poate manifesta prin dureri la nivelul gatului, coloanei cervicale, umarului, membrelor superioare. In anumite situatii poate da dureri de cap, tulburari de concentrare, dificultati de coordonare a mainilor, ameteli.
In cazul spondilozei lombare, aceasta este de multe ori asimptomatica, dar in anumite situatii pot aparea complicatii, care sa dea si dureri. Una dintre cele mai cunoscute complicatii este iritarea nervului sciatic, cu dureri care pot iradia la nivelul membrelor inferioare.
Solutii pentru ameliorarea spondilozei
Una dintre cele mai frecvente recomandari este sa facem miscare. In special inotul sau sportul in apa sustin consolidarea muschilor spatelui, fara a suprasolicita insa articulatiile.
Este recomandat sa evitam ridicarea greutatilor sau suprasolicitarea intensa a articulatiilor. Putem opta si pentru kinetoterapie, yoga sau plimbari lungi pentru a calma durerea si a intari muschii.
Administrarea unor substante naturale, cum sunt metilsulfonilmetlanul, glucozamina, acidul hialuronic pot reduce discomfortul si durerea asociate sponidilozei si pot intarzia aparitia primelor simptome.
Glucozamina si condroitina sunt substante care se regasesc la nivelul tendoanelor, cartilajelor, ligamentelor si oaselor din corp. Administrate preventiv, ele pot mentine sanatatea discurilor intervetebrale pentru o perioada indelungata. In spondiloze, sustin integritatea inelului fibros si reduc riscul de herniere al nucleului, mentin o vascozitate optima a lichidului sinovial.
Metilsulfonilmetanul este o substanta naturala cu rol antiinflamator. Administrarea acestuia in spondiloza sustine reducerea durerii si a inflamatiei, diminuand stresul la care este supusa coloana vertebrala, dar si nervii care pleaca din aceasta.
Acidul hialuronic mentine vascozitatea optima a capsule articulare, fiind o molecula folosita frecvent in degradari si dureri articulare.
Sursa: www.sfatulmedicului.ro
This website uses cookies.