Potrivit doctorului Pavel Chirilă, 25% din cancere pot fi prevenite cu ajutorul alimentației. Există alimente care pot declanșa, sau, în cazul cancerului deja instalat, pot grăbi evoluția bolii.
Interzicerea consumului de zahăr alb
Statisticile indică faptul că bolile canceroase sunt mult mai frecvente în țările dezvoltate, unde se consumă o hrană foarte rafinată, supusă unor procese intense de procesare termică. Zahărul alb rafinat reprezintă cel mai mare factor favorizant al apariției cancerului,
la fel și alte alimente rafinate. Foarte mulți specialiști vorbesc despre faptul că un consum excesiv de carbohidrați rafinați – zahăr și făină albă, grăsimi saturate, mezeluri și proteine animale cresc de trei ori riscul de metastaze la bolnavii de cancer.
Reducerea consumului de carne și grăsimi
Carnea roșie și dietele bogate în grăsimi animale pot determina transformarea celulelor sănătoase în celule cancerigene.
Carnea de porc conține substanțe care intoxică sângele, provoacă boli de ficat, tulburări circulatorii și metabolice. Studiile efectuate pe proteinele vegetale au arătat că acestea nu cresc riscul de apariției a cancerului nici agravarea bolii deja instalate.
Se recomandă înlocuirea consumului de carne roșie cu carne de pește, și a grăsimilor animale cu uleiuri vegetale, cum este uleiul de măsline. Acesta nu trebuie să lipsească din alimentația bolnavilor de cancer, deoarece este foarte bogat în polifenoli, cu efecte antioxidante în prevenirea afecțiunilor oncologice.
Acidul oleic monosaturat din uleiul de măsline neutralizează activitatea unor gene canceroase (mai ales în cancerul de sân, care are o incidență mai mică la femeile care urmează o dietă mediteraneană).
Proteinele din carne se pot înlocui cu proteine vegetale din soia, orez, grâu germinat, tărâțe, drojdie de bere (câte 30-50 g pe zi), oțet de mere, hrișcă, nuci și alune, sau din lapte de capră, lapte acru, ouă sau brânzeturi nefermentate.
Adoptarea unei diete vegetariene
Alimentația corectă ne poate apăra de această maladie greu de învins care este cancerul. În primul rând, se recomandă adoptarea unei diete vegetariene, bogate în fructe, legume, zarzavaturi și cereale integrale. Aceasta acționează ca un scut inclusiv împotriva bolilor de inimă și a diabetului.
Dintre legume, nu trebuie să lipsească varza, broccoli, conopida, spanacul, sfecla roșie, țelina, morcovul, pătrunjelul, fasolea păstăi, mazărea boabe, roșiile, usturoiul, ceapa și ridichea.
Ca fructe, sunt recomandate în special merele roșii, strugurii, lămâile, portocalele, piersicile, cireșele, vișinele, zmeura, căpșunile, afinele, coacăzele și alte fructe de pădure.
Postul negru periodic
Profesorul doctor Pavel Chirilă recomandă 1-2 zile de post negru în fiecare săptămână pentru prevenirea cancerului.
Sau se poate ține o dietă de 3-7 zile pe lună de curățire a corpului cu sucuri de legume și fructe, produse apicole, vitamine și minerale și ceaiuri din plante.
Sucul de sfeclă roșie, combinat cu mere sau alte rădăcinoase este recomandat tuturor bolnavilor de cancer.
Doctorul Pavel Chirilă recomandă de asemenea o “doză” zilnică de 2-3 pahare de apă plată, consumate în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Apa trebuie să fie cât mai curată și de calitate.
Alimente interzise bolnavilor de cancer
Odată declanșat cancerul, bolnavul trebuie să renunțe complet la consumul de: fripturi la grătar, carne în sânge, vânat, ciuperci, brânzeturi fermentate, sare iodată, condimente iuți, zahărul alb și dulciurile concentrate, produsele de cofetărie sau patiserie, praful de copt, tutunul, alcoolul, cafeaua, Cola, coloranții, conservații și aditivii chimici, ceaiul chinezesc, ciocolata și cacaua.
Alte reguli:
– Evitarea consumului de alimente prăjite, arse sau afumate
– Reducerea la minimum a alimentelor preparate termic
• Limitarea consumului de alimente sărate
– Interzicerea consumului de alimente sau băuturi care conțin aditivi chimici, coloranți și conservanți
– Respectarea unui program zilnic de mișcare sau exerciții fizice
Sursa: www.e-uri.ro
This website uses cookies.