Sangele circula prin vene si artere aprovizionand cu nutrienti celulele, pentru functionarea optima a acestora, si contribuind la eliminarea deseurilor rezultate in urma procesului metabolic.
Atunci cand vasele de sange sunt deteriorate sau exista leziuni la nivelul lor, sangele este capabil sa se coaguleze pentru a repara prejudiciul si pentru a restabili integritatea sistemului circulator.
Functia de coagulare a sangelui este foarte importanta pentru stoparea hemoragiilor, insa formarea cheagurilor nu este mereu un fenomen pozitiv. Daca se formeaza in artere si in tesuturile organelor vitale, cheagurile pot duce la accidente vasculare, infarct miocardic sau alte probleme grave.
Sangele circula prin corp incontinuu.
Este pompat in organism de catre inima, unde in cele din urma revine, atat datorita gravitatiei cat si muschilor bratelor si ai picioarelor care se contracta si imping sangele inapoi spre inima. Daca sangele stagneaza, se pot forma cheaguri de sange care pot pune viata in pericol.
Fumatorii, persoanele care consuma alcool in exces si pacientii cu boli concesive sunt cele mai predispuse categorii de persoane la aparitia cheagurilor de sange. Cheagurile de sânge se formează şi se agravează mai ales pe timpul nopţii.
Iata cateva semnale de alarma care preced accidentele vasculare, cauzate de cheagurile de sange:
Dureri de picioare. Aceste dureri sunt caracteristice pentru tromboza vezoasa profunda, fiind resimtite mai ales ca spasme sau crampe muscular.
Respiraţie incompletă – poate indica existenţa de cheaguri în plămâni. Respiraţia incompletă poate fi însoţită de ameţeală, accelerarea pulsului cardiac şi angină pectorală, caz în care se recomandă să mergi neapărat la medic.
Dureri in piept in timpul inspiratiei. Aceste dureri, de asemenea, pot indica existenta cheagurilor de sange in plamani.
Tuse inexplicabia. In cazul in care apare tuse nejustificata insotita de aritmie si de senzatie de sufocare, apelati la serviciul de urgent medicale.
Umflarea mainilor si picioarelor. Aceste simptome pot fi determinate de tromboza venoasa, o boala ce poate ave urmari letale, in cazul in care afecteaza organelle vitale.
Dungi roşiatice pe piele – spre deosebire de vânătăi, dungile vizibile specifice cheagurilor sanguine sunt mai extinse şi sunt localizate de-a lungul sau împrejurul vaselor de sânge. La apariţia acestor simptome vizibile, adresează-te imediat unui medic.
Reţine că, cheagurile de sânge pot fi fatale în unele situaţii. Dacă observi oricare dintre aceste simptome descrise, cel mai indicat este să apelezi imediat serviciul de urgenţe medicale!
Sursa:sanatosi.com