Un studiu recent realizat in Statele Unite ale Americii a demonstrat ca tesutul adipos de pe abdomen creste riscul imbolnavirii de cancer la ficat.
Potrivit studiului, sansele dezvoltarii de cancer la ficat cresc cu 10% pentru cei care au grasime abdominala in exces.
Studiul mai spune ca pentru fiecare crestere cu 5 cm in talie, riscul dezvoltarii cancerului la ficat creste considerabil.
Acelasi lucru este valabil si pentru o crestere a greutatii cu 5 kg, riscul imbolnavirii de cancer la ficat creste cu 38% in cazul barbatilor si cu 25% in cazul femeilor. Greutatea peste nivelul normal, diabetul si grasimea abdominala, toate sunt direct asociate cu cancerul la ficat.
Cei care au realizat acest studiu au mai declarat ca printre factorii care cauzeaza cancerul la ficat mai sunt si tigarile si alcoolul.
Participantii la studiu au fost nevoiti sa completeze un formular in care li se puneau intrebari legate de greutate, stil de viata si eventuale vicii.
S-a mai constatat ca persoanele cu diabet 2, in general si obeze, au sanse de 2.61 mai mari de a se imbolnavi de cancer.
Stilul de viata sanatos este deosebit de important pentru a preveni cancerul la ficat.
Stoparea consumului de alcool este recomandata in cazuri de steatoza (ficat gras).
De multe ori, este necesara pierderea in greutate, caci multi pacienti cu steatoza sunt supraponderali.
Se recomanda o dieta bogata in proteine si cu continut scazut de grasimi si glucide (hipolipidica, hipoglucidica).
Trebuie redus in primul rand consumul de grasimi saturate care trebuie inlocuite cu lipide nesaturate precum cele continute in peste, ulei de masline, nuci. Includeti de asemenea cereale integrale in dieta, precum paine integrala, orez brun.
Trebuie cosumate multe fructe si legume, pentru efectul lor antioxidant.
Controlati-va diabetul. Urmati instructiunile medicului dvs. pentru a controla boala diabetica de care suferiti. Luati medicamentele asa cum vi s-a recomandat si monitorizati-va corect glicemia.
Exercitiile fizice asociate dietei alimentare cresc masa musculara si sensibilitatea tesuturilor la insulina.
Incercati sa faceti cel putin 30 de minte pe zi de exercitii fizice. Urcati pe scari in loc sa folositi liftul de cate ori aveti ocazia. Mergeti mai mult pe jos si mai putin cu masina personala sau autobuzul.
SURSA: www.1mhealthtips.com
This website uses cookies.