SANATATE

Comoara toamnei: dovleacul. Care sunt beneficiile

Bogat în betacaroten, dovleacul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, este anticancerigen și anti-diabetic. Dovleacul, sau bostanul, are foarte puţine calorii, dar totodată este o sursă bogată de fibre, antioxidanți, minerale, vitamine, fiind recomandat de nutriționiști pentru controlul colesterolului şi reducerea greutății corporale.

Nu doar leguma se consumă în cazul dovleacului, ci și semințele, pe care le puteți găsi separat, în comerț. Cumpărați variante fără sare sau arome, de preferat crude. Semințele de dovleac sunt la fel de sănătoase ca și leguma din care provin și sunt un tratament foarte cunoscut pentru paraziți intestinali.

Astfel, dovleacul:

reduce apariția diabetului, reglează glicemia (beta-carotenul, care este antiinflamator și antioxidant, reglează valoarea glicemiei în sânge. 30 g de seminţe curăţate se fierb la foc mic, timp de o oră, în 500 ml de apă, iar zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare.

Cura se face câte trei zile pe săptămână, un interval de 2 luni.)

ține colesterolul sub control și ajută în curele de slăbire (sărac în calorii – 20 calorii la 100g, bogat în minerale și vitamine. Se consumă 1.5kg de dovleac într-o zi, împărțit în 5 porții. Se pot consuma și semințe de dovleac)

menține sănătatea pielii, a unghiilor, a părului, a ochilor și a mucoaselor (vitamina A. 100g de dovleac asigură 70% din necesarul zilnic de vitamina A)
previne îmbătrânirea, apariția ridurilor, a petelor pigmentare care apar odată cu înaintarea în vârstă (vitamina E)

ameliorează simptomele premenstruale, echilibrează dereglările sistemului reproducător (vitamina E)

îmbunătățește circulația periferică (vitamina E)

favorizează digestia, previne depunerile de grăsime (vitamina T sau carnitina – are rolul de a regla metabolismul carbohidraților, al proteinelor și al grăsimilor, transformă hrana în energie, accelerează anumite procese în organism care contribuie la diminuarea masei grase şi a țesutului adipos, contribuind la creşterea masei musculare)

îmbunătățește funcțiile aparatului reproducător masculin (zincul și fosforul)

diminuează oboseala (semințele de dovleac)

stimulează libidoul (semințele de dovleac)

combate anemia (complexul de vitamine B, în special acidul folic, fier)

recomandat femeilor însărcinate sau care vor să rămână însprcinate (acid folic)

îmbunătățește memoria (consumul de semințe de dovleac, bogat în acizi grași esențiali omega-3 și omega-6, vitamina A)

previne cancerul și este adjuvant în tratamentul bolii (antioxidanți, vitaminele A, C, E. Vitamina A are un rol esențial în prevenirea cancerului, cataractei și aterosclerozei, este un antioxidant puternic. Pulpa dovleacului este bogată în alpha și beta caroten, antioxidanți foarte puternici. Contribuie la micșorarea tumorilor)

stimulează activitatea rinichilor, previne pietrele la rinichi (se consumă 15-20g de semințe zilnic)

Articolul continuă după reclame

previne apariția bolilor cardiovasculare

reglează tulburările hormonale

cresc imunitatea ficatului (se mănâncă zilnic câte 500 g de pulpă crudă sau coap­tă şi se beau 1-2 pahare de suc de dovleac, proaspăt stors. Totodată, rețeta este bună și pentru combaterea greutății corporale)

menține sănătatea sistemului circulator și nervos

combate insomniile, depresiile, anxietatea și migrenele (Pentru insomnii se bea înainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine. Dimineața vor dispărea şi pungile de sub ochi, care apar în timpul somnului. Pentru celelalte, se pot consuma semințe de dovleac, bogate în triptofan, aminoacid care înlătură simptomele depresiei, vitamina B6)

întărește oasele, previne fracturile, osteoporoza (se consumă semințe de dovleac)
ajută organismul în procesul de regenerare celulară

combate retenția de lichide din organism (are propietăți diuretice și laxative. Se consumă o pastă obținută din fierberea a 1.5-2.5kg de pulpă de dovleac fiartă din lapte. Se poate condimenta cu cimbru, miere sau tarhon, fără sare, deoarece sarea reține apa în organism. Cura durează 5 zile)

combate constipația (jumătate de kilogram de pulpă se face piure, folosid și o parte din lichidul rezultat în timpul fierberii. Se consumă pe parcursul unei zile)

protejează împotriva apariției emfizemului pulmonar, scade riscul apariției cancerului pulmonar (vitamina A)

detoxifiază organismul (se bea câte un pahar cu 100 ml de suc proaspăt de dovleac, în amestec cu ceai de afin, timp de 10-12 zile, și nu se consumă alimente condimentate, grase sau afumate)

întărește sistemul imunitar (vitamina C)

luptă împotriva candidozei (are efect anti-micotic)

ajută la refacerea organismului după efortul fizic (potasiul echilibrează electroliții din organism. Dovleacul conține mai mult potasiu decat bananele).

Cum preparăm dovleacul

Dovleacul poate fi consumat fiert, la cuptor sau pe grătar. Există persoane care îl consumă și crud, deși gustul în acest caz nu este foarte plăcut.

Ca desert, poți prepara dovleac copt, pe care să îl servești cu puțină miere și nucă, sau o delicioasă plăcintă cu dovleac. Dovleacul copt sau pus pe grătar poate fi și o garnitură perfectă pentru carnea de vită, curcan sau pui.

Dacă nu ai încercat până acum, experimentează cu o supă cremă de dovleac sau un piure. Acestea au un gust ușor dulce, rafinat, și pot fi o surpriză plăcută pentru familia ta. Cei mici au voie să consume dovleac începând cu vârsta de un an.

Consumul de dovleac crud este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, celor care au aciditatea sucului gastric scăzută, celor care au ulcer gastric și diabet în stare avansată. Persoanelor care suferă de balonări și celor care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac le este recomandat consumul de dovleac în cantități mici.

Surse: doxologia.ro
doc.ro

Publicitate

This website uses cookies.