Dieta ketogenica sau cum slabesti mancand grasimi

Dieta ketogenica sau cum slabesti mancand grasimi

Dieta ketogenica – ziare.com – interviu. Andrei Laslau este doctor la Spitalul Sfantul Ioan din Capitala, medic rezident, chirurgie generala, insa nu acest lucru l-a facut cunoscut, ci dieta ketogenica, cea care l-a ajutat sa slabeasca 20 de kilograme in 45 de zile. Medicul explica intr-un interviu acordat Ziare.com in ce consta aceasta dieta si ce trebuie sa faci pentru ca ea sa functioneze.

Andrei Laslau ofera sfaturi si pentru cei care vor sa creasca in greutate si ne explica de ce dieta urmata de Nicoleta Luciu (compot de mere si supa de pui) nu este una sanatoasa.

Citeste despre rezultatele dietei keto
Citeste despre regulile dietei keto

Cate diete ati incercat inainte de aceasta?
Eu evit conceptul de dieta si incerc sa ii fac pe oameni sa stie ceea ce mananca. Nutritionismul a gresit – au scos nutrientii din alimente (asa a aparut margarina cu omega 3 care, cica, ar fi buna pentru inima), alimentele din dieta, dieta din stilul de viata. Or nu merge asa. Toata lumea vrea schimbare, dar nimeni nu vrea sa se schimbe.
Probabil mancam multi carbohidrati si multe grasimi in combinatie si faceam prea putin sport. Am si un metabolism mai lenes, lucru ce m-a dus la 115 kg. De obicei, era vorba de „alimentatie” incorecta in cursul garzilor sau al zilelor in care se opera foarte mult si stateam tarziu in spital si mancam ce se comanda – pizza, sandvisuri de la automate, beam sucuri, deci o combinatie de alimente incarcate de grasimi si carbohidrati.

Care dintre ele vi s-a parut cea mai periculoasa?
Corpul uman poate rezista fara mancare, doar cu apa, peste o luna. Periculos este sa te infometezi luni de zile sau sa se altereze ceva in perceptia ta despre tine si sa nu te mai opresti. Asta ar fi cu adevarat periculos.
Tot la categoria periculos as mentiona si administarea de diuretice, purgative, medicamente anorexigene si asa mai departe. Da, astea deja intra in categoria pericol, putand duce la complicatii grave. Indiferent de ce se crede, dieta keto sau dietele low carb nu numai ca nu sunt periculoase, ci sunt deosebit de benefice pentru multiple afectiuni (sindroame epileptice, ADHD, Parkinson, Alzheimer, diverse afectiuni metabolice, iar mai nou studiile experimentale o folosesc in tratamentul cancerului).

Cum ati ajuns la conceperea acestui regim?
In facultate, la biochimie, cand am invatat mecanismele biochimice implicate in arderea grasimilor, lipoliza si ketoza.

In ce consta?
Este o dieta in care macronutrientii sunt setati in felul urmator: din totalitatea caloriilor zilnice, 5% provin din carbohidrati, 30% din proteine si 65% din grasime. Este, practic, o dieta considerata dezechilibrata in mod fals, pentru ca asa zisa dieta echilibrata promovata abuziv este cu 60% carbohidrati, 30% proteine si 10% grasimi.In practica, daca in primul tip de dieta nu faci foamea deloc, in al doilea nu o poti tine sub control, din cauza senzatiei excesive de foame. Ajungi sa consumi multi carbohidrati si multe grasimi si te ingrasi, pana la urma, in loc sa slabesti.
Alegerile alimentare sunt foarte variate. Procentele de mai sus se pot si modifica. Exista numeroase tipuri de diete low carb/ketogenice. De ce zic low carb/ketogenice – orice dieta care are sub 100 de grame de carbohidrati pe zi se considera ketogenica, iar orice e peste se considera echilibrata.
In practica, se poate sta undeva pe la 30-50 grame de carbohidrati si sa fie rezonabil daca obiectivul este slabirea. In cazul sindroamelor epileptice sau altor afectiuni poate fi necesar un raport ketogenic diferit, poate fi necesara scaderea pana la 10 grame de carbohidrati pe zi, dar nu cred ca are rost sa intram in aceste detalii.

Este dificil de urmat pentru o persoana care sta 8-9 ore pe zi la birou?

Nu.

Ce se intampla daca nu o respecti pas cu pas? Daca incalci o regula?

Incetinesti procesul de slabire.

„Cea mai buna carne e carnea de coleg”

Ati devenit cunoscut datorita dietei keto. Cum au primit acest lucru colegii de la spital? V-au privit acestia diferit?

Cea mai buna carne e carnea de coleg…in orice meserie. Sa fiu foarte sincer…in acest moment al existentei mele chiar nu-mi pasa ce spune unul sau altul despre mine. Sunt cativa oameni care apreciaza ceea ce am facut eu, foarte multi oameni care au rezultate cu sfaturile mele, iar asta e tot ceea ce ma intereseaza pe mine. Atat timp cat pagina mea atinge saptamanal peste 2,7 milioane de vizitatori unici din toata lumea si primesc mesaje din toate colturile planetei despre cum le-am schimbat viata si cat au slabit cu informatia postata, chiar nu are rost sa ma enervez ca ma vorbeste de rau unul sau altul. Da, „celebritatea” (intre ghilimele, pentru ca eu nu ma consider celebru) are un pret. Si il platesti vrei nu vrei, intr-un fel sau altul. Produci suparare, invidie, rautate, iar daca mai esti si tanar, destept, cu rezultate, cu priza la public (nu ma invitau de atatea ori la TV si nu aveam atatia fani daca nu exista aceasta priza la public)… da, efectele sunt exacerbate.

Articolul continuă după reclame

Sustineti pe blog ca „Nu sunt nutritionist. Nu sunt endocrinolog. Nu sunt diabetolog. Nu sunt actor” si ca nu aveti studii de specialitate in acest domeniu. Atunci cum puteti convinge o persoana sa aiba incredere in aceasta dieta?

In primul rand, eu am titlul de doctor (medic) inca de cand am terminat Facultatea de Medicina. In al doilea rand – am scris de-a lungul timpului numeroase articole pe teme nutritionale pentru Jurnalul National – asta inca din studentie, vreo doi ani. Mai am un an de studiu si voi fi medic specialist chirurgie generala. Eu sunt deja in al cincilea an de rezidentiat. In al treilea rand, lucrarea mea de diploma sta la baza unui studiu publicat in 2012 in Public Health Nutrition al Cambridge University. Nu stiu cati oameni atat de tineri – fara pile – se pot lauda ca au obtinut prin puterile lor si prin munca lor publicarea unui articol intr-o publicatie cu un asemenea prestigiu. (Public Health Nutrition). In al patrulea rand, exemplul personal, dar si multiplele exemple postate la mine pe pagina, in albumul „Transformari”. Oameni pe care i-am ajutat, cu rezultate deosebite. Si in al cincilea rand, sunt curios cine poate sa-mi spuna mie ce pot eu sa-mi postez sau sa nu-mi postez pe pagina mea oficiala, cu studii de nutritie sau fara.

Am zis de nenumarate ori ca este vorba despre Dieta Dr. Andrei Laslau pentru pacientul Andrei Laslau si exista disclaimer, notite, reguli si nenumarate alte lucruri. Daca oamenii au rezultate cu ceea ce postez eu si slabesc/isi imbunatatesc starea de sanatate, nu inteleg care este problema unora.

Sa faca ei cel putin atat bine cat am facut eu, absolut gratuit, pentru atatia oameni si apoi sa ma judece. Si eu nu-mi pun problema sa conving pana la urma pe cineva. Daca nu exista incredere, nu exista nimic si nu are rost sa existe o relatie de orice fel – fie ea si relatie medic – pacient, sau sfatuitor – sfatuit. E ca in vorba aia… unde dragoste nu e nimic nu e. Prin dragoste ma refer aici la incredere in sfaturile venite din partea unui om care chiar stie cu ce se mananca lucrurile astea, atat prin experienta lui personala, cat si prin rezultatele unor oameni pe care i-a ajutat.

„Am si consiliat persoane publice”

Cunoasteti persoane publice care au urmat aceasta dieta si care reusit sa slabeasca cu ea?
Cunosc si am si consiliat persoane publice care au avut rezultate cu aceasta dieta. Dar aceste lucruri sunt confidentiale.

Ce sfaturi aveti pentru cei care, din contra, vor sa se ingrase cateva kilograme, dar fara sa isi puna sanatatea in pericol?
Sala de forta, program corect, mancare mai multa si de buna calitate, construirea de masa musculara. Am postat deja cateva articole pe aceasta tema in albumul Articole de la mine de pe pagina oficiala.

Cat de periculoasa este dieta Nicoletei Luciu
Persoanele publice de sex feminin incearca sa dea cat mai bine pe sticla si de aceea, de multe ori, tin o multime de diete si sunt foarte slabe. As dori sa va dau cateva nume de persoane publice si sa ne spuneti daca au nevoie de cateva kilograme in plus: Bianca Dragusanu, Simona Gherghe, Nicoleta Luciu, Iulia Albu.
M-am tot pronuntat asupra acestor subiecte. Practic, eu am ajuns cunoscut desfiintand dieta Biancai Dragusanu, cea cu trei capsuni sau cu o rosie pe zi. Am tot spus ca eu mananc in fiecare zi o rosie in cinstea Biancai. Lasand gluma la o parte, o sa spun doar atat – in viata fiecare are alegerile lui personale si, pana la urma, traieste cu ele. Eu pot, cel mult, sa spun ca, din punct de vedere medical si stiintific, anumite persoane sunt sau nu subponderale. Lumea se isterizeaza rapid si pune etichete de genul „anorexica”.
Eu nu am spus niciodata si nu voi spune niciodata asa ceva. Diagnosticul pentru aceasta afectiune il stabileste un psihiatru sau psiholog clinician. Da, probabil persoanele enumerate (cu exceptia Simonei Gherghe) s-ar incadra in definitia medicala a subponderalitatii.

Si pentru ca tot am mentionat-o pe Nicoleta Luciu, ce parere aveti despre metoda prin care artista a ales sa slabeasca atat de mult intr-un timp record (consumand doar compot de mere si supa de pui)? La ce riscuri s-a supus?
Este o dieta de infometare. Nu e o dieta. Este un mod de a rezista la senzatia de foame. Ce nu au inteles pana acum multi oameni si eu am tot explicat este ca dieta keto obtine acelasi nivel al arderii grasimilor similar cu un post negru intre 1 si 3 saptamani, asta in conditiile in care mananci zi de zi. Am tot spus si ca pierzi foarte putina masa musculara pe keto comparativ cu alte diete. De aia nu inteleg nevoia de a te infometa extrem cand poti sa ai rezultate similare fara sa te infometezi deloc.

Andrei Laslau
www.andreilaslau.ro
www.facebook.com/drlaslauandrei

Sursa: ziare.com – preluare cu acord scris

Publicitate

Dacă vă plac materialele publicate va invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook